Інструментальні засоби бізнес-аналітики

7 грудня 2022 року

Коли здобув професію програміста і з головою поринаєш у свої завдання, часом, не знаєш, що кожного дня робить колега за столом праворуч. Щоб виправити дану ситуацію, треба розбиратися з професіями в IT сфері. Із розробниками і тестувальниками зрозуміло, вони створюють продукт. А ось навіщо потрібна людина з модною професією Business Analyst (BA), ніхто чомусь не розуміє.

Уявіть ситуацію, директор надсилає програмісту посилання на сайт і каже: «Мені потрібен сайт! Точнісінько, як ось цей!»

Програміст: «Я не розумію, що значить “точнісінько”. Дайте мені технічне завдання, опишіть Ваші задачі, побажання та вимоги і тоді робота виконається швидше і менше доведеться переробляти».

Така проблема у комунікаціях сьогодні дуже розповсюджена. Те, як Замовник бачить продукт, занадто відрізняється від того, що команда програмістів вважає оптимальним рішенням. Бізнес-аналітик у подібних ситуаціях виступає своєрідним рефері й об’єднує кращі пропозиції з двох варіантів, попутно аргументуючи зміни для обох сторін.

Може здатися, що аналітик цілий день пише документацію та забирає багато часу, обговорюючи якісь рішення з командою програмістів. Чим же насправді займається бізнес-аналітик, якщо вже є керівник проекту і технічний працівник? Хто такий бізнес-аналітик – черговий прошарок менеджменту або кращий друг розробника-програміста?

Бізнес-аналітик – це людина, яка стоїть між бізнесом і командою розробників. Він збирає і виявляє вимоги до майбутнього продукту або функцій системи, а потім перекладає їх на зрозумілу для програмістів мову.

Циклова комісія інформаційних технологій та фізико-математичних дисциплін планує ввести до навчального плану підготовки фахових молодших бакалаврів за спеціальністю 122 Комп’ютерні науки нову сучасну дисципліну «Інструментальні засоби бізнес-аналітики».

На даному курсі здобувачі освіти вивчатимуть сучасні способи та методи підключення до зовнішніх джерел даних, засоби для трансформації та зведення даних різних форм та типів, створення моделей даних, автоматичне формування звітності, експорт даних, візуалізацію даних (створення дашбордів) засобами сучасних системи бізнес аналітики.

Впевнений, що бізнес-аналіз може стати важливим етапом кар’єрного росту майбутніх програмістів, а знання бізнес-аналізу істотно підвищать цінність наших здобувачів освіти на ринку праці.

 

 

Віктор ДЕРГАЧ, викладач

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook