9 листопада – День української писемності та мови

9 листопада 2022 року
Вивчайте, любіть свою мову, як світлу Вітчизну любіть!
В. Сосюра
 
 
  9 листопада українці у всьому світі відзначають надзвичайно важливе свято – День української писемності та мови.
   Ми – українці. Живемо у вільній незалежній державі – Україні. Незважаючи на безліч заборон минулих років, наша мова вистояла та зміцніла! А мова в нас красива і багата, мелодійна і щира, як і душа нашого народу.
  Рідна мова – це мова, що першою засвоюється дитиною і залишається рідною та зрозумілою на все життя. Рідною прийнято вважати мову нації, мову предків, їх духовне надбання, також рідною мовою називають мову її народу. Українською мовою у світі послуговуються приблизно від 40 до 45 млн осіб; вона є другою чи третьою слов'янською мовою за кількістю мовців (після російської та, можливо, польської) та входить до третього десятка найпоширеніших мов світу.
  Це свято започаткували ще у 1997 р., коли президент України Леонід Кучма на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови у консолідації українського суспільства видав Указ № 1241/97 «Про День української писемності та мови».
  Дата Дня української мови та писемності припадає на православне свято – День вшанування преподобного Нестора-літописця – послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія. Адже дослідники вважають, що саме з його праці розпочинається писемна українська мова – pon.org.ua.
 
 
Стаття 10. Конституції України:
Державною мовою в Україні є українська мова. Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України. В Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України
 
   9 листопада, у День української писемності та мови, в Україні проведуть традиційний Радіодиктант національної єдності 2022.
   Як повідомили на порталі Уряду, авторка цьогорічного тексту - українська письменниця і режисерка, член Українського ПЕНу («ПЕН-клуб» – міжнародна неурядова організація, яка об'єднує професійних письменників, редакторів і перекладачів) Ірина Цілик. Читатиме текст народна артистка, Герой України Ада Роговцева.
 
 

Радіодиктант національної єдності-2022: як взяти участь

   Приєднатися до написання всеукраїнського диктанту можуть усі охочі. Для цього потрібно 9 листопада об 11:00 за київським часом увімкнути:
9 листопада в Україні писатимуть Радіодиктант національної єдності / фото УНІАН
 
   10 листопада буде оприлюднено текст диктанту. Якщо ви хочете, щоб ваш диктант перевірили фахівці, ви можете:
  1. Надіслати паперового листа за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 26, 01001. Важливо, щоб гриф дати надсилання був не пізніше ніж 10 листопада.
  2. Сфотографувати або відсканувати написаний текст (у форматі .jpg, .png, .jpeg, .tiff, .pdf) та надіслати його до 11:00 10 листопада на адресу [email protected] або через електронну форму для отримання робіт. Її оприлюднять на сайті ukr.radio 9 листопада – unian.ua.
 

 Друзі, говорімо українською, думайте українською, вчіть українську та шануйте її!

 
 
 
 
Марія Поливач,
директор музею історії НУБіП України

     

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook