З нагоди 110-ї річниці від дня народження видатного вченого Миколи Колесника науковці обговорили інновації у генетиці, розведенні та біотехнології відтворення тварин

27 листопада 2014 року
27 листопада. НУБіП України зібрав наукову спільноту  вишів та науково-дослідних установ з усіх куточків України, представників бізнесу та зарубіжжя на Міжнародну науково-практичну конференцію «Теоретичні та інноваційні розробки з генетики, розведення та біотехнології відтворення тварин». Присвячена вона 110-ій річниці від дня народження видатного вченого Миколи Колесника. Почесними гостями заходу були перший секретар Посольства Соціалістичної Республіки В’єтнам в Україні Дінь Тхі  Хонг Бієн, наукові співробітники Інституту генетики і цитології НАН Республіки Білорусь Олена Бєлая та  Марія Михайлова, завідувач кафедри гігієни та екології Білоруської сільськогосподарської академії (м. Горкі) Микола Садомов, головний спеціаліст по розведенню, генетиці та виробництву свинини (Литовська Республіка) Даніель Фріденталь, завідувач відділу Інституту біотехнології и ветеринарної медицини НАН Молдови Петр Люцканов, президент Українського товариства генетиків і селекціонерів ім. М.І.Вавілова Віктор Кунах. Участь у конференції взяли також наукові співробітники, аспіранти та представники аграрних вишів Польщі, Данії, Словаччини і  Вірменії.
 
 
 
З вітанням до гостей та колективу звернувся ректор університету Станіслав Ніколаєнко.
 
 
- Ми з вдячністю згадуємо наших предтеч, пам’ятаємо їх численні і вагомі наукові здобутки. Одним з них є Микола Микитович Колесник, який 20 років поспіль очолював кафедру генетики, був деканом зоотехнічного факультету, об’їхав весь тодішній Радянський Союз… Саме на такі особистості, як Микола Колесник, мають рівнятися наші студенти. І сьогодні ми зібралися, щоб обговорити актуальні проблеми тваринництва – складової аграрної галузі, через  яку, попри всі економічні негаразди, Україна демонструє ріст. А щодо впровадження результатів наукових досліджень, то вчора між університетом та НААН України укладено угоду про співробітництво, яка охоплює, крім іншого, наукову діяльність. Відтепер, наші студенти та аспіранти матимуть додаткові можливості для проведення дослідницької роботи. 
 
Учасників конференції привітала перший секретар Посольства Соціалістичної республіки В’єтнам в Україні пані Дінь Тхі  Хонг Бієн. Вона високо оцінила університет як один із кращих вишів України, зокрема, й у підготовці іноземних студентів. Та подякувала за надану можливість бути присутньою на заході. Згадуючи про події в Україні, запевнила, що у важкі для України часи, в’єтнамський народ завжди буде поруч і вже надає підтримку. Нещодавно представники посольства з гуманітарною допомогою побували у Маріуполі. 
 
 
Згадували Миколу Микитовича його учні, і ті, хто не один десяток років працювали з ним пліч-о-пліч. Серед них президент Українського товариства генетиків і селекціонерів, фундатором якого був Микола Колесник,  Віктор Кунах, професори Дмитро Вінничук, Анатолій Герасимчук, Віктор Поліщук, доцент Григорій Тараненко. Вони пишаються, що свого часу мали змогу слухати лекції вченого. Під його керівництвом захищали спочатку кандидатські, а потім і докторські дисертації. Микола Микитович запам’ятався тим, що надавав особливе значення науці. Одним із принципів її розвитку вважав підготовку достойної зміни. Тому створив потужну наукову школу біологів, генетиків. За роки життя ним були закладені цеглини великої сили науковців – підготовлено більше 50-ти кандидатів і докторів наук. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Пригадували вчені і біографію свого вчителя, яка є віддзеркаленням розвитку генетики в НУБіП України. І недарма, бо саме з його ім’ям  пов’язані становлення і розквіт зоотехнічної науки, кафедр спеціальної зоотехнії і генетики нашого університету. Без перебільшення, Микола Микитович – то Вчений із великої літери. Дослідження професора були спрямовані на вивчення типів конституції й екстер’єру сільськогосподарських тварин. У центрі уваги наукових праць – питання генетики, селекції і гібридизації у тваринництві. Ним розроблені принципи і методи якісного покращення порід домашніх тварин, визначення живої маси на основі промірів, походження і географічного розповсюдження великої рогатої худоби. І це далеко не все.
 
 
 
Ті, кому поталанило працювати разом з вченим, відзначили надзвичайні математичні здібності та працелюбність професора Колесника. Завжди спокійний та виважений, він був взірцем для своїх колег та учнів. 
 
 
Низький уклін і шану цій великій людині засвідчили й інші учасники конференції під час наукових доповідей на пленарних та секційних засіданнях.  
 
Також сьогодні відбулася двостороння зустріч ректора університету Станіслава Ніколаєнка з першим секретарем Посольства Соціалістичної Республіки В’єтнам в Україні Дінь Тхі Хонг Бієн, в ході якої були обговорені перспективи співпраці.
 
 
Ольга Наконечна
 
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook