Сторінками історії родини - шляхами історії держави

7 листопада 2022 року

Історія родини - це історія, важливість дослідження якої не потрібно доводити. Вона ховається в метричних книгах, листах, фотографіях, документах, орденах і медалях, грамотах і подяках, вишитих сорочках і рушниках, надмогильних плитах, художніх творах і спогадах. Розповіді родичів, сусідів, тих хто знав, дають змогу зрозуміти якими вони були наші пра-пра-пра-, якою була їхня історія повсякденності, якими їх бачило оточення, який слід залишили в історії держави і як події історії країни торкнулись кожної родини.

Генеалогія перестала бути прерогативою заможних родин, які шукають шляхетського походження, славетних предків. Іноді це спосіб отримати необхідну інформацію для права на репатріацію, отримання громадянства, карти (поляка) чи іноземного паспорта, матеріального відшкодування, чи бажання знайти (досі живих) родичів.
Але дослідження історії родини дає відчути, що історія є чимось більшим, ніж запис у метричній книзі. Це цікаво, і, захопившись виникає бажання іти далі і далі, дізнаватись нові імена і долі. Вона дорога причетним.
Іде процес переосмислення свого місця в житті, пошуків своєї ідентичності в минулому. І ось цей зв'язок поколінь дає можливість відчути, що ти не один, ти не самотній і бути більш впевненим тут і зараз, у тебе є опора і коріння на цій землі, ти сильний, пишаєшся і любиш своє минуле і впевнений у своєму майбутньому, бо ти достойний продовжувач роду і твоя присутність на цій землі не є випадковістю. Ти маєш місію.

Ось і ми з ветеринарними медиками НУБіП України в рамках діяльності студентського англомовного наукового історичного гуртка «History of Ukraine. The History of Native Land. Family History» та вивчення курсу «History of Ukrainian Statehood» провели власні дослідження історії родини. За результатами роботи була організована конференція «Family History in the History of the State» (29 жовтня, 01 листопада, 05 листопада 2022 року), де кожен поділився найтеплішим, найріднішим, найсокровеннішим – історією своєї родини.

     

За результатами оголошеного конкурсу на краще наукове дослідження переможцем виявився Гречух Роман. Дослідження продовжуються. Це був тільки початок.

     

 

 

 

Кравченко Наталія,
доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук,
керівник студентського наукового гуртка

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook