НАУКОВІ ПУБЛІКАЦІЇ – ЦЕ ВАЖЛИВО ТА ВІДПОВІДАЛЬНО!

27 жовтня 2022 року

Факультет тваринництва та водних біоресурсів НУБіП України та кафедра гідробіології та іхтіології продовжує пошук резервів в отриманні різносторонніх знань студентами, молодими вченими й науково-педагогічними працівниками спеціальності 207 «Водні біоресурси та аквакультура» у важкий період воєнного стану й змішаної форми навчання. Зокрема, підготовка наукової статті – надзвичайно відповідальний етап не лише для студентів, аспірантів, молодих вчених, але й науковців з досвідом. У сучасному науковому світі до публікацій висуваються все більш жорсткіші вимоги, яких неодмінно треба дотримуватись. Про сучасні стандарти підготовки наукової статті розповів доктор (Dr.Hab.) в галузі наук про життя та здоров’я Університету Сорбони (Париж, Франція), старший дослідник Інституту паразитології Словацької академії наук (м. Кошице, Словаччина), наш співітчизник Володимир Сарабєєв у лекції «Сучасні стандарти підготовки наукової статті: деякі поради щодо написання, оформлення та проходження рецензування». Вчений є головним редактором журналу Acta Biologica Ukrainica (категорія Б), фаховим рецензованим виданням за спеціальністю 091 «Біологія» та 101 «Екологія», входить до складу редколегії декількох видатних журналів як України так і Європи, має великий досвід написання статей, які входять в різні наукометричні бази – близько 30 публікацій іноземною мовою, серед них є статті які входять в квартиль Q1. Володимир Сарабєєв ділиться свїм досвідом і з радістю передає його майбутнім фахівцям.

Свою доповідь шановний доктор розпочав з структури статті і детально зупинився на «Анотації», як найбільш стислій частині статті, яка повинна передати її суть. Лектор зазначив, що саме від правильного подання матеріалу в анотації залежить поширення її в науковій спільноті. А помилки, які часто роблять студенти, аспіранти та молоді науковці можуть стати причиною повернення статті авторам на доопрацювання.

Володимир Сарабєєв в ході лекції надавав корисні поради. Однією з них було надано безкоштовні сервери для перевірки граматики та орфографії при підготовці своїх наукових розробок для подачі в журнал. Цим сервером можуть користуватися здобувачі при написанні своїх наукових праць.

Лектор пройшов по розділам, які необхідні при написанні наукової статті. Чітко наголосив, що повинно бути в кожному розділі, а чого краще уникати. Кожен розділ має свої особливості і підводні камінці про які було наголошено під час доповіді.

Автор також навів класифікацію наукових публікацій і пояснив їх відношення щодо певного розділу.

Володимир Сарабєєв надав практичні поради щодо оформлення списку літератури за допомогою менеджера посилань. Це дуже зацікавило студентів, так як вони зможуть їх використати при написанні курсових і дипломних робіт, а також майбутніх наукових публікацій.

У кінці лекції Володимир Сарабєєв порадив студентам і аспірантам як знаходити журнали для наукових публікацій й зауважив, що зараз вони знаходяться в чудових умовах й можуть приймати участь в програмах обміну Ерасмус+. Для цього необхідно звернутися в міжнародний відділ університету й дізнатися про угоди (договори) з зарубіжними вузами та їх вимогами щодо обміну.

Інформацію, яку студенти отримали під час лекції, обов’язково стане в нагоді, для уникнення помилок, що роблять студенти і аспіранти на початку свого наукового шляху.

В.о. завідувача кафедри гідробіології та іхтіології Наталія Рудик-Леуська подякувала Володимиру Сарабєєву за доступну, інформативну і необхідну майбутнім фахівцям лекцію й запросила відвідати факультет тваринництва та водних біоресурсів НУБіП України.

 

 

Ганна Котовська доцент,

Максим Халтурин старший викладач

кафедри гідробіології та іхтіології

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook