«Незалежність України: витоки, досягнення, виклики»: гуманітарії провели урочистий круглий стіл

24 вересня 2022, 16:36

Ми є. Були. І будем ми!
Й вітчизна наша з нами!
І. Багряний

   24 серпня Україна відзначає найважливіше свято – День Незалежності. Наш університет дотримується традицій та вшановує історію рідної країни. Навіть у нелегких умовах війни був проведений урочистий круглий стіл «Незалежність України: витоки, досягнення, виклики» за ініціативи гуманітарно-педагогічного факультету.

   Голова наглядової ради університету Микола Томенко та декан Інна Савицька привітали всіх учасників заходу: і тих, що знаходилися в аудиторії і тих, що під’єдналися онлайн, а їх було понад 400 осіб, зі святом відновлення нашої незалежності. День української незалежності відзначається з 24 серпня 1991 року, але Україна має щонайменше тисячолітню славну історію. Звертаючись до учасників заходу, Микола Володимирович оголосив стратегію переходу від світоглядного захисту до інформаційного наступу. Саме з таким настроєм і відбувся сьогоднішній круглий стіл.

 

   З вітальним словом до присутніх звернувся ректор Станіслав Ніколаєнко. Він наголосив на високій ціні української незалежності. В 1991 році її проголошення відбулося безкровно, проте з 2014 року в країні йде кривава війна. Попри важкі випробування Україна має все необхідне для того, щоб бути успішною державою та будувати стосунки з Європою не на гостьовій, а на діловій основі стабільної співпраці як майбутнього повноправного члена ЄС. Ректор зазначив, що НУБіП України пропонує молоді весь спектр спеціальностей, готує фахівців та професіоналів, аби забезпечити гідне майбутнє України. При цьому в першу чергу наголос робиться на вихованні справжніх громадян і патріотів. Ми маємо бути зібраними, адже в єдності наша сила. Ми маємо сформувати еліту, якісний кадровий резерв, який в майбутньому розвиватиме та зміцнюватиме нашу країну.

 

   Микола Томенко наголосив на історичних уроках державотворення. Перший урок, який ми маємо засвоїти, це повернення власної історії як частини виховання молоді. Другим уроком має бути дієва та професійна гуманітарна політика. Третій урок – стратегічний, ідеологічно-світоглядний. Ми маємо визначити місію України, вектор її розвитку. Наша Батьківщина на сторожі Європи, захисним щитом рятує світ від рашизму. Це месіанська роль України бути рятівником світу, гарантом свободи та продовольчої безпеки. Четвертий урок: наша армія має бути потужною, професійною та соціально захищеною. Слід вибудувати стратегію популяризації української державності, впровадити історико-філософський курс з української державності в усіх ЗВО України. З ініціативи Миколи Володимировича організовано рух підтримки та популяризації української культурної спадщини. Нині в полі зору – зруйнований росіянами музей Григорія Сковороди на Харківщині.

   Член національної спілки журналістів України, Заслужений журналіст та професор кафедри журналістики та мовної комунікації Іван Чиж наголосив на тому, що дух епохи, дух історії витає зараз над Україною. Сенсом його є ідея єдності. Як у 1991 р. об’єдналися різні політичні партії та сили для проголошення Акту про Незалежність України, так у 2022 р. успішне протистояння військовій агресії з боку Росії забезпечується єдністю всіх військових та політичних сил. В єдності ми прямуємо до перемоги, адже сучасні події мають особливий сакральний зміст, об’єднавши в невеликому часовому просторі свята Хрещення Русі, Української державності, Державного Прапору та Дня Незалежності.

   Професорка кафедри журналістики та мовної комунікації Марина Навальна у своїй доповіді теж наголосила на об’єднавчій ідеї Незалежності, в якій минуле поєднується з теперішнім та проектується в майбутнє, великою мірою завдяки мові. Мова в незалежній Україні є центром силового напруження, в ній відбуваються нормотворчі процеси, науковий розвиток, а з 24 лютого 2022 року поширюється унікальна мовна практика. Мова стала зброєю, українською ми висміюємо, принижуємо, зневажаємо ворога, і на мовному фронті робимо внесок в нашу перемогу.

   Завідувач кафедрою міжнародних відносин і суспільних наук, професор Олександр Шевчук, звернув увагу присутніх на те, що незалежна Україна ніколи не брала участі в воєнних конфліктах у якості агресора. Сучасна ж російсько-українська війна досі не має чіткого смислового визначення, адже це війна за майбутні цінності та нову архітектуру Європи, майбутній потенціал розвитку світу. Центральна роль України в формуванні цієї нової архітектури відкриває для нас вікно можливостей, адже ми маємо підтримку 48 держав та 5 міжнародних організацій, обсяг фінансової допомоги перевищив 34 мільярди доларів, третина з яких – грантова допомога. Вже сьогодні має готуватися повоєнна розбудова України з урахуванням безпекових гарантій. Прагматизм, інтеграція та мобільність мають стати принципами майбутнього розвитку України.

   Голова ради аспірантів гуманітарно-педагогічного факультету Вікторія Шеховцова-Бурянова свою доповідь закцентувала на темі національної ідентичності, зростання уваги до якої спостерігаємо з початком російсько-української війни. Вікторія зазначила, що за радянських часів провадилася політика знецінення української національної культури, створення штучного протистояння між Сходом та Заходом України. Для подолання наслідків такої імперської політики українці змушені були пройти революційним шляхом становлення власної гідності, національного самовизначення для формування національної свідомості та самосвідомості. Як показало опитування, проведене у травні 2022 року, студенти НУБіП України на 100% ідентифікують себе як українці, для 97% українська є рідною мовою, проте лише 67% розмовляють нею постійно, однак, всі переконані в Перемозі України!

 

   Доповіді викликали жвавий інтерес та обговорення, в якому взяли участь проректор з науково-педагогічної роботи Василь Шинкарук, провідний фахівець навчально-наукового центру виховної роботи і соціального розвитку Володимир Гонський, директор ННІ неперервної освіти і туризму Іван Гриценко. Обговорювали питання перших історичних згадок про Київську державу, про Русь, які є ідеологічною зброєю проти російської пропаганди. Проректор Василь Шинкарук підкреслив, що НУБіП України став одним із перших університетів, де ввели викладання «Історії української державності» на всіх факультетах, традиція зберігається і зараз, адже це важливо для Перемоги.

Перемога має бути на всіх фронтах!
Пам’ятаємо, Україна починається з кожного з нас!
Тож нехай славиться наш Університет!
Слава Україні! Слава Захисникам!
З Днем Незалежності!


Валентина Культенко, Ірина Матвієнко,
кафедра філософії та міжнародної комунікації

 

 


 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook