Міжнародний день Дніпра: проблеми збереження річки та екологічної освіченості населення

1 серпня 2023 року

 Дніпро – річка, яка є базисом водопостачання більш як 80% населення України. Це транскордонна річка, яка має інтернаціональне покликання, інтернаціонально-культурні особливості та вагоме цільове призначення для всієї країни. Річка Дніпро за довжиною та площею басейну займає третє місце у Європі (після Волги та Дунаю) та друге в Україні (на першому місці Дунай). До будівництва водосховищ на річці її природна довжина становила 2 285 км. На сьогодні довжина складає 2 201 км. З них на Україну припадає 981 км.

Дніпро по праву можна вважати головною водною артерією нашої країни, адже він протікає через 8 українських областей: Чернігівську, Київську, Черкаську, Кіровоградську, Полтавську, Дніпропетровську, Запорізьку, Херсонську. На його берегах розташовані більше півсотні великих і малих міст, в тому числі столиця України — Київ. 70 % населення нашої країни п’ють та використовують воду саме із Дніпра.

Міжнародний день Дніпра відзначається щороку в першу суботу липня. Цей день був заснований в 2002 році під час проведення Міжнародного Дніпровського форуму громадських екологічних організацій України, Білорусі та Оркостану. Нажаль День Дніпра не набув офіційного статусу. Заходи, присвячені питанню збереження Дніпра, відзначаються силами місцевих активістів. Головна мета цього свята – привернення уваги суспільства до сучасних проблем, яких у цієї річки надзвичайно багато.

Уже в середині XX століття почали давати про себе знати екологічні проблеми. Це, в першу чергу, забруднення води промисловими стоками та хімікатами сільського господарства, побутовими відходами. Вони засмічують не тільки воду, а й береги великої ріки. Спостерігається руйнування охоронної прибережної зони в результаті порушень правил забудови. Також через забруднення, у Дніпрі спостерігається поступове вимирання флори і фауни.

Глобальне потепління і його наслідок – щорічне збільшення температури також мають негативний вплив на Дніпро. Україна за кілька десятиліть ризикує потрапити у залежність від інших країн через нестачу води: якщо нічого не робити, за 20 років степ наблизиться до Києва, а за 50 років Дніпро обміліє вдвічі. Щороку температура повітря у Києві впевнено перевищує норми на 2°С, і якщо такі темпи збережуться, то протягом менш як 10 років температура зросте ще на 5°С, і це позначається на водних ресурсах. За даними Асоціації рибалок України, у столичній акваторії з'явилося 56 мілин, які незабаром можуть стати островами. Так, нові острови вже визирають з води між мостами Метро і Патона.

Також однією з проблем Дніпра можна назвати радіоактивне забруднення. Внаслідок Чорнобильської аварії у 1986 році в Дніпро потрапили радіоактивні елементи. Атомна станція розташовується всього лише за 30 км від Київського водосховища. Збільшилася площа боліт, цьому посприяло будівництво 6 гребель, які перегородили річку.

Проведення «Дня Дніпра» є дуже важливим соціально-освітнім заходом, який привертає увагу людей до проблем цієї річки, а також культурно-виховним – який надихає користувачів водою до обізнаності та вагомості оберігати стратегічну р.Дніпро.

Відео-матеріал про річку Дніпро можна переглянути за лінком: ДНІПРО, ПЛАН УПРАВЛІННЯ р.Дніпро 

 

 

Інформацію підготували:

Ілля Катрук, Валентина Самойленко,

студенти 3 курсу 3 групи

спеціальності 101 «Екологія»

Віта Строкаль, кординатор секції

«Водний екоінспектор»

екологічного клубу «Екологія довкілля»

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook