Співпраця кафедри терапії і клінічної діагностики з компанією «Рояль Канін Україна» триває: навчаємось, змагаємось і перемагаємо

22 вересня 2022 року
ФВМ НУБіП України

   Дисципліну «Дієтологія і утримання дрібних домашніх тварин» третій рік поспіль обирає більше 100 студентів, що вказує на неабиякий інтерес слухачів до питань правильної годівлі здорових собак, котів та інших дрібних домашніх тварин. Для опанування цієї дисципліни на навчальному порталі Elearn створено ЕНК «Дієтологія і утримання дрібних домашніх тварин», куди зараховані всі студенти і систематично викладаються матеріали для освоєння навчального і практичного курсу. Заняття з модуля «Дієтологія дрібних домашніх тварин» було організовано доцентом кафедри терапії і клінічної діагностики Наталією Бойко в онлайн-режимі за допомогою платформи Cisco Webex Meetings.
   Три тижні компанія «Рояль Канін Україна» надавала практичну допомогу при вивченні основ дієтології тварин.
   Тема першого заняття була присвячена «Годівля собак у період росту, репродукції та зрілості». Доповідачем з цього питання була експерт з наукових комунікацій компанії «Рояль Канін Україна» Юлія Романишина.

 

   В своєму виступі лектор акцентувала увагу студентів на фізіологічних особливостях травлення собаки, що еволюційно склалися під впливом одомашнення тварини. Розповіла про вікові періоди, які слід враховувати при складанні раціону для собак. В лекції були представлені сучасні світові тенденції, щодо збереженості новонароджених цуценят. Не оминула Юлія Романишина і важливі періоди у житті цуценят від народження до 6-ти місяців і старше, розповідаючи про супермодний світовий тренд оцінки росту цуценят за допомогою центильних графіків.
   Студенти змогли засвоїти знання, наскільки важливе материнське молоко суки для цуценят, і чи можна його замінити молоком від інших видів тварин або дитячими сумішами.

   Зрозуміли наскільки важливо підтримувати оптимальну температуру тіла новонароджених тварин та навколишнього середовища для появи та збереження рефлексу ссання і процесів травлення у цуценят, та як це впливає на частоту виникнення гіпоглікемії. А з інформації про швидкість росту плодів в утробі суки всі присутні на лекції запам’ятали, коли ж краще збільшувати норми годівлі вагітної тварини, щоб плоди правильно розвивались, а майбутня мама не ожиріла. Не забула лектор наголосити, що годівля старіючих тварин має бути така ж кропітка, як і годівля цуценят.
   Тема другого заняття була присвячена «Годівлі котів у різні вікові періоди» Доповідачем з цього питання була експерт з наукових комунікацій компанії «Рояль Канін Україна» Наталія Дячек.

   Під час лекції студенти знайомилися з анатомо-фізіологічними особливостями травної системи котів, їх фізіологічними потребами та методами корекції раціону у різні вікові періоди. Хто є предком домашнього кота? Які поведінкові характеристики споживання корму у кота? Чи можна коту тривалий час голодувати? Ці та інші питання висвітила в своїй лекції Наталія Дячек. Особливу увагу лектор акцентувала на фізіологічних особливостях травлення кота, що еволюційно склалися під впливом одомашнення тварини. Як виявляється травна система і харчові потреби котів значно відрізняється від таких у собак.     Розповіла лектор і про вікові періоди, які слід враховувати при складанні раціону для котів.
   Під час лекції знову було багато інтерактивних запитань від лектора. Потрібно було дати відповіді, чи розрізняють коти смаки, чи розрізняють коти солодкий смак? В якому віці котів можна вважати дорослими, а в якому зрілими? Учасники відеоконференції активно долучалися до дискусії в чаті.

   Тема третього заняття була «Дієтичне харчування собак службових та спортивних порід» Головним доповідачем був Олександр Айшпур, експерт з наукових комунікацій компанії «Рояль Канін Україна».

   Особливу увагу Олександр Айшпур звернув на те, що собаки, які відчувають значні фізичні навантаження, одночасно можуть піддаватися впливу різних стресів. До стресових ситуацій відносяться: екстремальна температура навколишнього середовища, участь в бігах, полювання, поліцейська і охоронна служба, участь у виставках. Дія стресових ситуацій збільшує потреба собак в енергії і поживних речовинах. Щоб не допустити дисбалансу в організмі інших поживних речовин, поряд з високою енергетичною поживністю, ці корми повинні містити підвищену кількість різних поживних речовин. Але більш бажано використовувати спеціальні корми. Кількість сухої речовини корму, яке вони можуть з'їсти, обмежена можливостями шлунково-кишкового тракту. Тому в обох випадках корм для собак повинен володіти високими смаковими якостями, підвищеною енергетичною цінністю і перетравністю.

   Під час всіх трьох занять доповідачі заохочували студентів до обговорення важливих моментів.
   Наприкінці третьої лекції представники компанії «Рояль Канін Україна» провели інтерактивне опитування студентів з основ Дієтології, використовуючи платформу Kahoot. Перевірити свої знання спробувала значна кількість студентів.

   Найбільш активні і уважні студенти швидко реагували на запитання і вірно відповідали. В фінал вийшли студенти, які мали найкращі знання, це Ірина Кондраток, Юлія Седельнікова, Марина Шкумат, Дарина Марчук і Марія Костенко.

   Проте, незаперечним переможцем стала Марина Шкурат.

   Тому, ще раз можна сказати, що вивчаючи дисципліну «Дієтологія та утримання дрібних домашніх тварин» можна отримати не лише знання, але і чудові подарунки від компанії «Рояль Канін Україна».

   Дякуємо компанії «Рояль Канін Україна», і особисто Юлії Романишиній, Наталії Дячек і Олександру Айшпуру за плідну співпрацю.

Доцент кафедри терапії і клінічної діагностики Наталія Бойко
 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook