НУБіП України гуртує громадянське суспільство навколо лісової сертифікації та розвитку лісового господарства

12 вересня 2022 року

Вже багато років поспіль НУБіП України відіграє вагому роль у сприянні розвитку лісового господарства України, будучи тієї платформою, де мають можливість висловити свої думки, заявити про інтереси, відстояти позиції представники лісової галузі, органів влади, громадських організацій та інші зацікавлені сторони. Зустрічі на таких площадках сприяють балансу екологічних, економічних та соціальних інтересів щодо лісів, виробленню ефективних рішень з метою розвитку лісового господарства, підтримки цінностей лісів за сучасних викликів.


Зазначене підтверджує зустріч 9 вересня на базі лісівничо-просвітницького центру НУБіП України членкині керівної команди FSC International Ліске ван Сантен (директорки глобальної мережі) з представниками ННІ лісового і садово-паркового господарства, Товариства лісівників України, WWF України, ГО “Жива планета”. Дискусія відбувалась навколо особливо важливих натепер питань для лісової галузі, пов'язаних із реформуванням її системи управління та наслідками цього для FSC сертифікації системи ведення лісового господарства.
Понад 20 років триває розвиток FSC сертифікації в Україні задля підтримки екологічно належного, соціально відповідального та економічно життєздатного управління лісами. Станом на cерпень 2022 року в Україні сертифіковано 3,8 млн га лісів та видано 96 сертифікатів системи ведення лісового господарства. Лісопромисловий бізнес охоплений 393 сертифікатами ланцюга постачання.

Зазначена зустріч підтвердила можливості функціонування FSC як організації за різних моделей управління лісами. Проте надважливим за умови реформування системи управління є збереження цілісності системи, довіри до неї на основі забезпечення відповідності лісгоспів до вимог FSC національного стандарту системи ведення лісового господарства в Україні та уникнення будь-яких порушень у ланцюгах постачання утримувачів сертифікатів.


Пропозиції учасників зібрання будуть взяті до уваги FSC International у виробленні стратегічних і тактичних рішень задля розвитку FSC сертифікації в Україні за умов реформування системи лісоуправління. Результати зустрічі стали важливою віхою у співпраці з неурядовими організаціями задля підтримки і забезпечення відповідального ведення лісового господарства.


Захід, що відбувся на базі ННІ лісового і садово-паркового господарства, вкотре демонструє важливість НУБіП України не лише як провідного закладу освіти та науки в Україні, але і його вагому роль у просуванні сталих практик виробництва та споживання. Його висококомпетентні фахівці є рушійною силою позитивних змін у напрямі збереження цінностей довкілля, раціонального та невиснажливого використання лісових ресурсів, збільшення корисностей лісу для суспільства.

Оксана Павліщук, доцент кафедри
таксації лісу та лісового менеджменту

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook