Бібліотека і війна: згуртовуємось задля перемоги

8 вересня 2022 року
   Під час війни саме об’єднаність, стійкість та емпатійність українського народу є вагомим внеском у перемогу над ворогом. Наша згуртованість перетворює нас у воїнів, що боронять свою землю, кожен на своєму фронті.

     Протягом шести місяців українські міста зазнали багато руйнувань: житлові будинки, інфраструктурні об’єкти, школи, університети…
Ірпінський фаховий коледж, що є відокремленим підрозділом НУБіП України, теж зазнав руйнувань.
    У середу, 7 вересня 2022 року Тетяна Кіщак, директорка наукової бібліотеки НУБіП України, відвідала цей заклад освіти та його бібліотеку. Дмитро Костюк, в.о. директора коледжу, провів екскурсію територією та приміщеннями Ірпінського фахового коледжу, детально розповів і показав, яких саме руйнувань зазнав заклад. Приємно було бачити, що за останні місяці майже все відремонтовано, замінено пошкоджені вікна, і про руйнування нагадують лише уламки снарядів, які працівники коледжу зберегли і незабаром передадуть їх до музею.

   Під час візиту Тетяна Кіщак передала до бібліотеки 34 примірники навчальних видань для студентів коледжу, а також надала методичну та інформаційно-консультаційну допомогу з обслуговування користувачів в умовах воєнного стану. Насамперед, мова йшла про використання цифрової бібліотеки, сервісу «Електронна доставка документів» та про інші відкриті ресурси, які варто використовувати для забезпечення інформаційної підтримки навчального процесу дистанційно під час війни бібліотекарями коледжу.

   Нищив ворог і бібліотеки. В цей же день, на базі наукової бібліотеки Університету державної фіскальної служби України, відбувся семінар-нарада директорів бібліотек закладів вищої освіти міста Києва.
   Під час заходу директорки поділились власним досвідом роботи бібліотеки в умовах війни. А Світлана Цимбалюк, директорка наукової бібліотеки Університету державної фіскальної служби України, розповіла і показала, яких втрат та руйнувань зазнав їх заклад освіти загалом та бібліотека зокрема під час бойових дій в Ірпені.

   Та незважаючи на всі втрати, колектив бібліотеки продовжує працювати, відновлювати втрачені ресурси, відчищати приміщення та забезпечувати збереження бібліотечних книг. За результатами наради сформовано проект рішення, в якому окреслено основні шляхи співпраці та допомоги між бібліотеками закладів вищої освіти в умовах воєнного стану.

    Неможливо скорити нескорених, ми все відбудуємо і відновимо, бо ми згуртовуємось заради перемоги!

Неллі Маркова-Пипко,
заступниця директорки бібліотеки

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook