Студент факультету ІТ Лев Фетман розповів про свої враження від навчання за програмою мобільності в Національному Тайванському університеті науки і технології

16 серпня 2022 року

   На одній сторінці в Інтернеті я натрапив на інформацію, що Міністерство освіти та науки Тайваню, запрошує студентів з усього світу для подання заявок на професійне стажування по програмі TEEP@Ukraine. Довго не вагаючись вирішив зареєструватися. Документи подав у Національний Тайванський університет науки і технології, кафедра електронної та комп’ютерної інженерії, що входить в топ кращих технічних університетів Тайваню. З перелічених напрямків, обрав напрямок який мене найбільше зацікавив – 5G, IoT, machine learning.

    Як проходив відбір на програму?

   На електронну адресу надійшов лист, з проханням надіслати деякі документи (витяг з оцінками, наявні сертифікати Cisco та інш., довідку яка свідчить що ви є студентом українського закладу освіти та резюме). Після чого мене запросив на співбесіду професор, щоб зрозуміти рівень мовної та технічної компетентності. Після успішної співбесіди надсилають тест на знання математики та іноземної мови. У разі успішного проходження всіх етапів, надходить лист-запрошення на навчання. До речі, дуже важливу роль, при проходженні на стажування, відіграла наявність міжнародних сертифікатів Cisco.

    Важко?

    Перші два тижні було складно, бо було дуже багато нових термінів з якими я раніше не стикався, але згодом все стає зрозуміліше і легше.

    На якій мові викладають дисципліни?

    Хоч на Тайвані офіційна мова мандаринська, але в них є закон, який зобов’язує заклад освіти викладати 80% предметів англійськіою мовою. Тому на Тайвані не тільки молодь, але і багато людей похилого віку дуже добре володіє англійською мовою.

    Що саме подобається в навчанні у Taiwan Tech?

    По перше, це ясність того, що ти вчиш, бо ти одразу бачиш як те що ти вчиш, працює на практиці. Зараз я працюю в команді - наша тема 5G. У кожного учасника команди є свій напрямок, та пов’язані з ним завдання, які він виконує, та консультує команду в своїй проблематиці. Завдання розраховані на тиждень. В кінці тижня, ви все збираєте докупи, і використовуючи професійне обладнання, починаєте тестити те, що ви як команда зробили. Окрім цього ви завжди знаходитесь на зв’язку з професором, який радо допоможе, якщо виникнуть якісь проблеми. Якщо сказати коротко, то тут ти вчиш не суху теорію, а використовуєш це на практиці.

 

    Які умови проживання?

    Від TEEP@Ukraine стипендія складає 15000 тайванських доларів на місяць.

    На життя вистачає?

    Абсолютно. На їжу та інше максимум витрачаю до 13000 тайванських доларів на місяць, за гуртожиток не плачу, тому ще вистачає на мандрівки.

    Чи підтримують тайванці Україну?

   Так!!! Для мене це було дуже несподівано, коли заходиш в метро, а тобі на зустріч йде людина у футболці з прапором України. Окрім цього, у нас відбулась зустріч із прем’єр міністром Тайваню та міністром науки, на якій вони висловили нам свою підтримку і наголосили, що ми тут в безпеці і маємо себе відчувати як вдома.

    Що порекомендуєш людям які не дуже зволікають такими програмами?

   По-перше це безцінний досвід як для майбутнього спеціаліста. По-друге це практика іноземної мови, якою наразі має володіти кожна людина. Окрім цього, на таких обмінах-стажуваннях є можливість дуже легко пройти до топових компаній. У нашій команді є юнак, який наразі проходить стажування в Intel. Тому наголошу ще раз, не вагайтесь – спробуйте і обов’язково усе вийде.


Інна Костенко,
відповідальна за міжнародну діяльність
на факультеті інформаційних технологій

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook