Блищав на сонці той плуг, що землю орав, ржавів той, що дармував: вчена рада визначила завдання на новий навчальний рік в умовах воєнного стану

11 серпня 2022 року
   11 серпня 2022 року під головуванням Станіслава Ніколаєнка відбулося засідання вченої ради, лейтмотивом якої старт нового навчального року в умовах воєнного стану.

   На початку засідання за традицією ректор вручив державні нагороди та відзнаки – сьогодні медаль Григорій Сковорода Національної академії педагогічних наук України вручено директору Немішаєвського фахового коледжу Володимиру Альохіну.

 

   З доповіддю про початок 2022-2023 навчального року та особливості організації навчального процесу в умовах воєнного стану виступив проректор з науково-педагогічної роботи Василь Шинкарук. Він зазначив, що освітній процес для університету, який відзначатиме 125-річницю, стане дійсно унікальним – він починається за умов військової агресії росії проти України, пандемії коронавірусної хвороби, нових не апробованих умов прийому на навчання. У зв’язку з цим розроблений спеціальний графік освітнього процесу, який передбачає двозмінне навчання, вихід частини студентів на навчання в очному форматі, почергову зміну дистанційної та очної форми тощо. Питання організації безпечного навчання для ректорату є пріоритетним. Протягом трьох місяців проведено дооснащення укриттів, наявних в університеті. Протягом 4-5 серпня їх стан і можливість використання перевірила комісія ДСНС і дала однозначний висновок – університет має право проводити очне навчання для студентів відповідно до наявної кількості місць. Ректорат це врахував і запропонував такий графік навчання з 15 сепрня, коли укриття під час повітряної тривоги заповнюватимуться на половину. Також були розроблені відповідні інструкції та проведені інструктажі як з науково-педагогічними працівниками, так і студентами щодо поведінки під час надзвичайних ситуацій, сигналів повітряної тривоги. Доповідач проаналізував використання навчального порталу elearn та наповненість електронних навчальних курсів. До початку нового навчального року готова й наукова бібліотека, яка забезпечує доступ та розсилку необхідної навчальної літератури. Василь Шинкарук зупинився на результатах літньої екзаменаційної сесії, успішність студентів, яка корелюється з відвідуванням студентами занять. Більше 7600 студентів минулого навчального року завершили навчання та отримали відповідні документи про освіту.

   Про сучасні підходи до наукової діяльності, завдання, пріоритети, основні напрями в новому навчальному році доповів проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності Вадим Кондратюк. Він зупинився на результатах проведення Форуму SEB-2022, присвяченому співпраці бізнесу, науки та освіти. Наразі науковцями університету виконується 53 дослідних роботи на суму понад 25 мільйонів гривень. Отож одним із головних завдань є якісне виконання і завершення виконання тем. Для участі в конкурсі на фінансування на наступний рік подано 78 проектів. Ще одним завданням є наповнення спеціального фонду, проведення господоговріних досліджень, консультувань тощо. Важливим напрямом є публікаційна активність, особливо у виданнях, що входять до міжнародних науко метричних баз. До речі, триває робото та над входженням до них шести університетських періодичних наукових журналів.

 

 

 

 

 

   Участь в обговоренні взяли декани факультетів Тарас Євсюков, гуманітарно-педагогічного Інна Савицька, харчових технологій Лариса Баль-Прилипко, директор Немішаєвського фахового коледжу Володимир Альохін, директор Української лабораторії якості та безпеки продукції АПК Валентина Корнієнко, заступник директора ННІ лісового та садово-паркового господарства Галина Домашовець, завідувачі кафедрами загальної екології, радіобіології та БЖД Алла Клепко, генетики, біотехнології, розведення тварин Сергій Рубан, біології, дендрології та лісової селекції Юрій Марчук, механіки Володимир Булгаков, інформаційних систем і технологій Михайло Швиденко закцентували на допомозі Збройним Силам України, волонтерській діяльності, готовності до нового навчального року, проведенні важкої вступної кампанії, ділилися досвідом підвищення якості освіти, дослідництва, співпраці з бізнесом, висловили пропозиції з післявоєнної відбудови України. Проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності Вадим Ткачук в межах реалізації програми «Голосіївська ініціатива 2025» зупинився на розширенні можливостей міжнародної співпраці, роботі проектної групи по супроводженню грантів тощо. Голова Студентської організації Марина Когут проінформувала про активну волонтерську діяльність, до якої долучилося студентство. Голова Ради аспірантів Сергій Михнюк закцентував на підготовці кадрів як внеску в Перемогу.

 

 

   Інтегральним та підсумовуючим став виступ ректора Станіслава Ніколаєнка. Він зазначив, що за часів незалежності ніколи не було такого важкого становища в країні, як нині. Агресія росії, спрямована на знищення нашого народу, пандемія, економічна рецесія, критичні зміни клімату – всього цього вистачило б на кілько поколінь. І в цих умовах потрібно змінювати одвічну українську парадигму з «моя хата скраю» на «моя хата в центрі подій!» Війна, її наслідки торкаються кожного. Потрібно кожному знайти своє місце: хтось береться за зброю, хтось волонтерить, хтось працює і вчиться, всіляко підтримує Збройні Сили України. Є й такі, хто виїхав за кордон. Проте один змушений туди поїхати, а хтось знайшов привід «побачити світ», пожити за рахунок інших, дозволяє собі повчати та давати оцінки. Ректор зацитував україно-польського письменника Павлина Свєнцицького: «На дворі під копою стояло два плуга. Один лежав дурно, а другий поля вертав. Одно на них залізо, один коваль кував, але блищав на сонці той, що землю орав, ржавів той, що дармував!» Колектив має плідно, рівнонапружено працюбвати, здійснювати покладені функції та обов’язки. В той же час, є й місце для цивілізованих дискусій, обговорення шляхів розвитку. Ректорат завжди відкритий до діалогу. 
   Станіслав Ніколаєнко зазначив, що НУБіП, як й інші заклади вищої освіти, стоять перед вибором – чи зберегти статус-кво, утримуючи свій потенціал, чи зміцнюючись, оновлюючись, утримувати позиції Університету 3.0, при цьому поступово трансформуючись, переходити до моделі – Університет 4.0.

   Як досягти цих цілей? Всі спільні дії, кроки мусять бути спрямовані на недопущення негативного сценарію відносно нашого колективу. Окремі колективи, шукаючи легкого життя, переходячи до чисто освітньої діяльності (Університет 1.0), суцільної дистанційки, так званого «диванного навчання», стали в один ряд з десятками університетів, які не мають ні славних традицій, ні наукової бази, ні відповідних кадрів. НУБіП буде йти іншим шляхом.
   Ректор закцентував на впливі на університетське життя війни, яка забрала вже десятки тисяч життів українців, у т.ч. наших друзів і колег. Він запенив, що ректорат робив і буде робити все можливе для збереження життя всіх учасників освітнього процесу. За кілька місяців зусиллями наших працівників, студентів проведено ремонти укриттів і бомбосховищ. Тому закономірно, що проведена ретельна перевірка їхнього стану комісією Державної служби України з надзвичайної ситуації та МВС підтвердила наявність достатньої кількості місць, а це дає нам змогу реалізувати затверджений графік освітнього процесу на наступний навчальний рік. 
   З огляду на міжнародний досвід перед колективами кафедр, факультетів та ННІ, ректоратом стоїть важливе завдання – підвищення якості дистанційного навчання, віртуальних форм навчання, лабораторно-практичних занять, напрацювання сучасних форм змішаного навчання, поєднання теорії і практики, зазначив ректор Станіслав Ніколаєнко. Економіка знань, основні вимоги до Освіти 4.0 висувають наступні типи компетентостей.

   Все це вимагає змін як в змісті освіти, в навчальних планах, формах і методах навчання, в продуманій інтеграції очного навчання і сучасних освітніх технологій, так і посиленні уваги до самостійної роботи студентів, де засоби онлайн-навчання є головними. Ректор висловив пропозицію щодо створення групи фахівців, яка б напрацьовувала новітні підходи до трансформації колективу на шляху до Університету 4.0.
   За час війни колективом університету перераховано майже 11 млн грн на потреби Збройних Сил України. НУБіП всіляко підтримує наше військо. Ректорат робить все можливе, щоб студенти, НПП, співробітники мали все необхідне для навчальної і дослідницької діяльності. Збережено фінансову стабільність, вчасно виплачуються зарплати, надається посильна допомога спільно з профспілками постраждалим. Попри труднощі утримується матеріально-технічна база, ведеться господарська діяльність. Всі проректори, більшість керівників підрозділів, викладачі демонструють відданість роботі, служінню державі. Відповідно слід цінувати нашу спільну діяльність, не радіти негараздам, відчувати відповідальність перед фронтом, ЗСУ, загиблими товаришами, а це вимагає свідомої дисципліни, товариськості, обов’язковості.
   Ректор закликав членів вченої ради, завідувачів кафедр, студентську молодь активніше розповідати про наші здобутки за останні вісім років, тим паче, що нам є чим пишатися. Сьогодні колектив НУБіП України – визнаний університетський лідер, бюджет університету зріс у два рази, а отже і фонд заробітної плати збільшився також у два рази. Навчально-дослідні господарства стали беззбиткові, відремонтована вся матеріально-технічна база, лише дахів перекрито близько 3 га! Зусиллями ректорату повернуто в університет більше 300 га земель. Університет нині кращий в Україні по дослідженнях за рахунок бізнесу, третій в державі по науковій складовій, восьмий в рейтингу ТОП-200, за рік суттєво добавив (5 позицій) в наукометричних базах, увійшов до міжнародного рейтингу QS…
   На завершення виступу ректор Станіслав Ніколаєнко закликав всіх членів Вченої ради, університетську спільноту до напруженої роботи, дружньої і відповідальної, патріотичної діяльності. Російського ворога демагогією і страхом не переможем. Мусимо демонструвати свій патріотизм, працелюбність щодня. Незабаром в ці стіни в 125-ий раз прийдуть студенти, частина сяде за парти, частина буде біля екранів комп’ютерів. Мусимо розпочати навчальний процес якісно, без браку, чесно і відповідально. Пам’ятаємо, студенти нині особливі, багато хто втратив рідних, домівки. Тому будьмо чуйними. Треба допомогти їм повернутись у світ пізнання і творення.
 
   Вчена рада прийняла рішення Про організацію навчального 2022-2023 року в умовах воєнного стану, яке після редакційних правок буде опубліковане на офіційному сайті університету.

   Учений секретар Оксана Барановська представила план роботи вченої ради на 2022-2023 навчальний рік, який також був схвалений та буде оприлюднений на офіційному сайті університету.

 

   Вчена рада схвалила рекомендації навчально-методичної комісії, які представив проректор з науково-педагогічної роботи Василь Шинкарук, та схвалила до друку навчальну, наукову літературу та періодику.

Пресслужба

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook