Агробіологічний факультет НУБіП став осередком безпілотних технологій в рослинництві

9 серпня 2022 року
   Напередодні нового навчального року в НУБіП з’явилася нова суперсучасна лабораторія: сьогодні на агробіологічному факультеті презентували ще одну його складову – навчально-науково-виробничу лабораторію безпілотних рішень.

   Її офіційне відкриття стало центральною подією Всеукраїнської науково-практичної конференції «Безпілотні технології в рослинництві», яка пройшла на базі кафедри агрохімії та якості продукції рослинництва ім. О.І. Душечкіна. До участі у ній долучилися компанії DroneUA, AgriLab, Агрейн та інші. Вона органічно вписалася в канву Всеукраїнського форуму «SEB-2022» – співпраця науки, освіти і бізнесу для післявоєнного відродження України», який пройшов нещодавно на базі університету.

 

   Сьогоднішній представницький захід надав чудову можливість доторкнутись до нового витка розвитку агробізнесу – проникнення кейсу робототехніки в рослинництво завдяки лідеру у сфері використання дронів в Україні – компанії DroneUA, офіційного дистриб’ютора XAG в Україні.
   Наші партнери зацікавлені у підготовці високоякісних фахівців, і саме за їх підтримки аграрний сектор забезпечує Україні значну стійкість, що дасть можливість країні реалізуватися як велика європейська держава, вітаючи учасників конференції, зазначив ректор Станіслав Ніколаєнко. Випускники НУБіП нині значною мірою заповнюють професійні ніші аграрної галузі. Наш університет, долаючи виклики часу, впевнено крокує вперед. Якби не збройна агресія рф, то ми б до 1 вересня цьогоріч відкрили близько 20 сучасних лабораторій, тільки до Дня університету-2022 їх було презентовано дев’ять. Саме тут університет проводить якісну підготовку фахівців, спроможних на належному рівні працювати в ході повоєнного відновлення України.

   Освітньо-практичний проєкт DroneUA «Академія інновацій XAG» презентував співзасновник DroneUA Февзі Аметов. Саме її техніка – дрон-обприскувач XAG V 40, підрулювач XAG, дрон XAG М 500 для агроскаутингу, супутні інноваційні рішення цього бренду та інше – і представлена у презентованій лабораторії.

 

   Лабораторія безпілотних технологій, а в перспективі – лабораторія роботизованих рішень для агробізнесу фактично є тим локальним осередком, на базі якого студенти зможуть в процесі навчання ознайомлюватися з передовими рішеннями в робототехніці для агробізнесу від лідера ринку бренду XAG. Як бізнес, ми розуміємо, що дипломовані фахівці будуть надзвичайно затребувані, і це актуально вже сьогодні.
   Наразі в Україні, конкретніше – в Тернополі сформовано найбільший флот дронів-обприскувачів на території Європи: 118 дронів, 59 мобільних бригад, 120 робочих місць на позицію тільки пілотів дронів-обприскувачів, але цим компанія не обмежується. І це лише один із кейсів. Таких сервісних компаній більшатиме: планується щорічний приріст ринку в чотири-п’ять разів. Робототехніка стане основою агровиробництва, а відтак – фахівці, які мають відповідну практичну і теоретичну базу ще зі студентської лави, будуть високо затребуваними. Тому, говорячи про «Академію інновацій XAG», йдеться про співпрацю в довгострокову перспективу, яка дасть змогу закріпити кардинально інноваційні підходи в сільському господарстві.
   «Академія інновацій XAG» – освітньо-практичний проєкт, який реалізовується на базі нашої кафедри за підтримки бренду XAG в межах укладеного кілька років тому меморандуму про співпрацю компанії DroneUA і НУБіП, – розрахований на підготовку суперсучасних фахівців, говорить завідувач кафедри агрохімії та якості продукції рослинництва ім. О.І. Душечкіна Анатолій Бикін. Він включає тісну співпрацю бізнесу та університету в процесі розробки профільних навчальних програм і курсів, які базуються на технологіях використання дронів та роботизованої техніки в агро, проведення експертами бізнесу практичних занять, презентацій та демонстрацій, забезпечення доступу студентів до робототехніки, проведення спільних наукових досліджень. Ми підвищуємо якість підготовки фахівців шляхом доступу до передових роботизованих технологій та екосистемних рішень для сільського господарства. На думку виробничників, проникнення безпілотних технологій у рослинництво вже є невід’ємною частиною виробництва практично кожної компанії, без них працювати дуже складно, а часи війни тільки підсилили їхню роль. Проте закуповувати по кілька дронів на господарства економічно невигідно: актуальним є створення компаній, що надаватимуть такі види послуг. А фахівець, який здатен виконувати цей вид робіт, має бути сформованим системою освіти за допомогою інноваційних навчальних програм, прикладом якої є освітня магістерська програма «Агрохімсервіс у прецизійному агровиробництві».

   І відкриття лабораторії безпілотних технологій, на базі якої студенти навчатимуться та практично опановуватимуть технологію дронів-обприскувачів, – це тільки перший крок. У перспективі вона трансформується в лабораторію роботизованих рішень для агробізнесу, а згодом ці спеціалізовані інноваційні лабораторії сформують Центр інноваційних рішень. Нагадаю, що в 2020 році на базі університету за підтримки компанії AgriLab запрацювала лабораторія точного землеробства, на базі якої зараз триває навчання за новою спеціальністю «Агрохімсервіс у прецизійному агровиробництві».

  Продовжуючи роботу конференції, науковці НУБіП та наші ділові партнери – підняли ряд актуальних питань. Про агрохімсервіс в умовах обмеження ресурсів запропонував поговорити Анатолій Бикін (який цього дня, до речі, святкував свій день народження), моніторинг у сучасному рослинництві був у центрі уваги ще одного партнера агробіологічного факультету – співвласника компанії AgriLab Ярослава Бойка. Декан агробіологічного факультету Оксана Тонха говорила про моніторинг у точному землеробстві, а завідувач навчальної лабораторії Ігор Бордюжа – про спеціалізовані добрива в безпілотних технологіях.

   У межах роботи конференції відбувся і прес-мітинг «Сучасні тренди роботизованих рішень в Україні», який зібрав чимало представників друкованих і електронних ЗМІ.

 

Валентин Обрамбальський
 


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook