Інтерв’ю гаранта освітньої програми «Аналітичне і обліково-правове забезпечення бізнесу», завідувача кафедри статистики та економічного аналізу, доктора економічних наук, професора Інни Дмитрівни Лазаришиної

8 серпня 2022 року

Почалася робота приймальної комісії щодо прийому документів на різні спеціальності та освітні програми. Активно продовжує працювати над залученням абітурієнтів економічний факультет НУБіП України у цілому, і кафедра статистики та економічного аналізу – зокрема. Перед випускниками шкіл, коледжів, ліцеїв – непростий вибір, адже у НУБіП України – здійснюється підготовка за десятками освітніх програм аграрного, технічного, економічного, гуманітарного спрямування.

Для того, щоб абітурієнти могли зробити свій вибір з урахуванням всіх можливих нюансів, ми взяли інтерв’ю у гаранта освітньої програми «Аналітичне і обліково-правове забезпечення бізнесу», завідувача кафедри статистики та економічного аналізу, доктора економічних наук, професора Інни Дмитрівни Лазаришиної.

Інна Дмитрівна, освітня програма «Аналітичне і обліково-правове забезпечення бізнесу» запроваджена у НУБіП України недавно. Чим обумовлене її створення?

 Вища освіта в Україні, як і у світі, зазнає потужних змін, пов’язаних з глобалізаційними процесами. Поряд з багатьма чинниками, важливою є орієнтація підготовки бакалавра, магістра на потреби стейкхолдерів, роботодавців.  Тому, за узгодженням з їх  кадровими потребами і відповідно до Стандарту освіти ОС «Бакалавр», а також відповідної законодавчої бази, минулого року ми започаткували освітню програму «Аналітичне і обліково-правове забезпечення бізнесу» у рамках спеціальності 071 «Облік і оподаткування».

У чому полягають основні переваги підготовки бакалаврів за цією освітньою програмою?

Так як дана освітня програми сформована у рамках спеціальності 071 «Облік та оподаткування», то у ній витримані всі вимоги Стандарту освіти і підготовки такого фахівця, який досконало володітиме і зможе застосовувати знання і вміння у сфері фінансового і управлінського обліку із застосуванням інформаційних технологій, оподаткування, фінансової звітності, аналізу господарської діяльності, контролю, аудиту. Водночас сильними місцями освітньої програми спеціальності 071 «Аналітичне і обліково-правове забезпечення бізнесу» є: посилений блок аналітичних дисциплін (бізнес-аналіз, проектний аналіз, аналітичне забезпечення в системі міжнародного агробізнесу, аналіз у прикладних програмних рішеннях, облік і аналіз в банках, облік і аналіз в установах держсектору, корпоративний аналіз, інтелектуальний аналіз даних), правових дисциплін (правознавство, господарське і податкове право, договірне право, трудове право, корпоративне право). Ці навчальні дисципліни були внесені до навчального плану за погодженням з стейкхолдерами і роботодавцями, так як вони вважають, що такі знання сформують необхідні компетентності, актуальні для бізнесу у сучасних економічних умовах.    

Освітня програма  спеціальності 071 «Аналітичне і обліково-правове забезпечення бізнесу» та навчальний план розміщені на сайті університету (https://nubip.edu.ua/sites/default/files/u284/071_oblik_i_opodatkuvannya_analitichne_ta_oblikovo-pravove_zabezpechennya_biznesu.pdf) і абітурієнти мають можливість з ними ознайомитися для того, щоб прийняти більш виважене рішення.

Багатьох абітурієнтів і їх батьків цікавлять можливості працевлаштування після завершення навчання на бакалавраті.

Це питання знаходиться у центрі уваги нашої проєктної групи, викладачів кафедри, керівництва економічного факультету і університету. Ми здійснюємо моніторинг ринку праці для випускників нашої спеціальності, вивчаємо аналітику кадрових агенств. На сьогодні, незважаючи на військовий стан в Україні, є велика потреба у бухгалтерах, бізнес-аналітиках практично у всіх секторах економіки –особливо в агробізнесі, ІТ-сфері, торгівлі, консалтингу. Саме там знаходять високооплачувану роботу наші випускники. Завдяки нашій освіті вони мають хороший професійний старт у кар’єрі.

Тому ми з впевненістю пропонуємо навчання на сучасній освітній програмі спеціальності 071 «Аналітичне і обліково-правове забезпечення бізнесу», що дозволить нашим випускникам знайти прекрасні можливості працевлаштування і подальшого зростання.

Бажаю абітурієнтам зробити виважений вибір!

Дякую Вам, шановна Інна Дмитрівна, за змістовну розмову!

 

Розмову вела

заступник декана економічного факультету,

к.е.н., доцент

Леся Воляк 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook