Продовження виробничої практики студентів ННІ лісового і садово-паркового господарства

7 серпня 2022 року
   Ніхто не розкаже цікавіше, ніж справжній професіонал та практик! Найцінніші секрети в лісогосподарській діяльності може розкрити тільки фахівець, який завжди тримає руку на пульсі, а особливо, якщо це відомі та авторитетні у своїй справі люди. 
   Практика залучення професіоналів-виробничників до освітнього процесу в ННІ ЛіСПГ є позитивною та перспективною, оскільки здобувачі вищої освіти одержують інформацію щодо змісту та особливостей майбутньої професійної діяльності. Тож продовжуємо добру традицію – співпрацю з практиками та виробничниками для всебічного розвитку наших студентів.
   День другий. До онлайн-зустрічі були залучені: Тарас Миколайович Чіхрак – головний лісничий ДП «Рава-Руське лісове господарство» Львівського ОУЛМГ (https://rawalis.net/golovna.html), Сергій Олександрович Федоренко начальник відділу лісового господарства ДП «Тетерівське лісове господарство» Київського ОУЛМГ (https://tetdlg.kiev.ua/), Володимир Борисович Брайко – начальник відділу охорони і захисту лісу ДП «Чернігівське лісове господарство» Чернігівського ОУЛМГ (https://chernigivlisgosp.com.ua/golovna.html) та Людмила Іванівна Поркуян – головний лісничий ДП «Оникіївське лісове господарство» Кіровоградського ОУЛМГ (https://dpolg.com.ua ). На зустрічі було опрацьовано ряд питань щодо організації та ведення лісового господарства в нашій країні: Основні успіхи та невдачі лісогосподарських підприємств? Який регіон найбільш перспективний і чому? 
   Першим, своїм власним напрацьованим досвідом щодо успішного ведення лісового господарства поділився головний лісничий Рава-Руського лісгоспу Тарас Миколайович Чіхрак. На західному кордоні України з Польщею, вздовж державного кордону довжиною понад 90 км розташувалися лісові масиви ДП «Рава-Руське лісове господарство». Дане лісогосподарське підприємство знаходиться на території Львівського, Яворівського та Червоноградського районів. Головним завдання підприємства є відтворення і збереження лісів для сучасних і майбутніх поколінь. Діяльність підприємства базується на екологічно орієнтованих принципах сталого ведення лісового господарства та лісокористування.
   Зустріч проходила в легкій, невимушеній та цікавій формі, студенти ставили запитання пану Тарасу, пропонували розглянути окремі ситуації, щоб отримати вичерпні відповіді та рекомендації. І так, звичайно, студентів цікавили поради щодо успішного ведення лісового господарства, як дане підприємство піклується та мотивує своїх співробітників тощо. Тарас Миколайович зазначив, що здобутки в організації високопродуктивного і рентабельного господарства досягнуті завдяки наполегливій праці першого директора В.Ф.Карпова, його наступників Г.Є.Боднара, Г.І. Бабіча, П.Я.Жигалова, А.А.Савченка. З 2014 року підприємство очолює Антон Петрович Косовський. Практик відзначив, що завдяки виваженій та ефективній роботі Антона Петровича умови праці у Рава-Руському лісгоспі постійно поліпшуються, сплачуються й додаткові надходження до місцевого бюджету. Працівники господарства забезпечені гідною оплатою праці, належними в плані безпеки та гігієни умовами роботи.
  Також Тарас Миколайович розповів студентам про тонкощі ведення лісового господарства за так званим «польським методом», згадав про цікаві аспекти лісогосподарської діяльності підприємствами (надлісництвами) Польщі підкресливши важливість такого євроінтеграційного досвіду. Від імені колективу ДП «Рава-Руське лісове господарство» пан Тарас висловив вдячність всім лісівникам Польщі за неоціненну допомогу нашій країні.
   Варто зазначити, що високий рівень професіоналізму та кваліфікації Тараса Миколайовича Чіхрака додали мотивації студентам до подальшого плідного навчання та впевненості в правильному виборі свого професійного шляху!
  
   Онлайн зустріч з професіоналом-практиком Федоренком Сергієм Олександровичем викликала у студентів багато запитань та вражень. Адже ДП «Тетерівське лісове господарство» одне з найуспішніших державних лісогосподарських підприємств України. Даний лісгосп знаходиться в західній частині Київської області на території Вишгородського та Бучанського районів.
   З перших днів роботи дане лісогосподарське підприємство дотримувалися власної місії і розуміння, що його дії сьогодні, повинні враховувати можливі ризики і користь для майбутніх поколінь, – з гордістю ділиться Сергій Олександрович.
  Пан Сергій поділився зі студентами досвідом вирощування садивного матеріалу в розсаднику лісгоспу. З метою забезпечення високоякісним садивним матеріалом основних лісотвірних порід для потреб лісовідновлення та лісорозведення в лісгоспі функціонує лісовий розсадник з контрольованим середовищем, загальною площею 0,6 га, який обладнаний системою поливу, підживлення та захисту рослин. Тут регулярно досліджуються зразки ґрунту, щоб контролювати вміст поживних речовин у ньому. Вихід сіянців становить близько 6 млн. шт. – це в десять разів більше, ніж можна отримати у відкритому ґрунті. При цьому витрата насіння навпаки – у 8–10 разів менша. Розсадник обладнаний системами захисту, підживлення і поливу попередньо підігрітою водою. Вирощують саджанці лісових порід: сосни, берези, груші, яблуні, калини, клена, горобини, дуба, липи та ін. Ще однією гордістю працівників є комплекс з переробки, зберігання та вирощування садивного матеріалу лісових порід – це практичне втілення передових технологій лісівництва в окремому лісгоспі. Нині все ширше впроваджується створення лісів на селекційно-генетичній основі. За цією технологією в Тетерівському лісгоспі створено 23 га клонових плантацій сосни – привитої з плюсових дерев на однорічні сіянці. Черенки взято з найкращих плюсових (їх 60) дерев. 
   Обладнання для переробки шишок у цьому технологічному ланцюжку дуже важливе. Такого раніше не було в Україні, – з гордістю ділиться начальник лісового відділу. Майже рік вони розробляли технічні умови, робили ескізи, за якими київські виробники створили набір установок: сушильну камеру, витрушувач насіння з шишок, обезкрилювач насіння, сепаратор та вакуумне обладнання для очистки насіння. Старими методами з однієї тонни шишок видобували 10 кг насіння, тепер 16-18 кг відбірної якості.
   Проблема охорони лісів від пожеж – одна з найбільш складних, які вирішуються працівниками ДП «Тетерівське лісове господарство». Але і в цьому напрямі є чим гордитися даному лісогосподарському підприємству.
   Війна принесла в Україну горе, смерть і величезні економічні збитки. ДП «Тетерівське лісове господарство» не є винятком у цей час війни. Разом з тим, працівники лісгоспу на звільнених від російських окупантів територіях відновлюють зруйновані адміністративні будівлі, будують і ремонтують житло бо туди прилетіли ворожі снаряди і в цей надзвичайно складний час зуміли посадити лісові культури.
   Сергій Олександрович, наголосив, що сьогодні існує потреба в цілеспрямованих, працелюбних та кваліфікованих фахівцях даного профілю і запросив студентів відвідати ДП «Тетерівське лісове господарство».
 
   Володимир Борисович Брайко – науковець, спадковий лісівник із багаторічним досвідом (більше 40 років) закцентував увагу студентів на проблемах охорони лісів від пожеж, що є надскладним та дуже важливим завданням, що вирішується працівниками очолюваного ним відділу.
   Державне підприємство «Чернігівське лісове господарство» розташоване в північно-західній частині Чернігівської області на території Чернігівського та частині Корюківського району.
   Площа лісового фонду даного лісогосподарського підприємства найбільша у структурі Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства. Саме тому в напрямку охорони лісових насаджень від пожеж приділяється значна увага державною лісовою охороною підприємства.
   З метою запобігання виникненню пожеж у природних екосистемах та оперативного реагування на них у пожежонебезпечний період щороку здійснюється комплекс першочергових профілактичних та попереджувальних заходів в лісах. Ще будучи очільником ДП «Остерський військовий лісгосп» за ініціативи Володимира Борисовича Брайка було організовано серія тренінгів щодо заходів підвищення індивідуальної безпеки пожежників, ефективності запобігання, виявлення, реагування та гасіння лісових пожеж тощо. Володимир Борисович переконаний, що теорія та практика – нерозривні. В ході онлайн-зустрічі були обговорені питання щодо основ охорони лісів від пожеж в Україні, прогнозування поведінки пожежі на основі погодних, топографічних умов та характеристики горючих матеріалів, безпека пожежних під час гасіння лісової пожежі, домедична допомога; гасіння лісових пожеж – стратегія і тактика.
   Пан Володимир розповів студентам про тонкощі управлінської діяльності у сфері лісового господарства, згадав про цікаві аспекти, що стосуються особливостей роботи з громадськістю та запросив студентів до співпраці.
  
  
   В якості спікера до практичної складової ведення лісового господарства Кіровоградщини приєдналася наша випускниця, головний лісничий ДП «Оникіївське лісове господарство» Людмила Іванівна Поркуян.
   Державне підприємство «Оникіївське лісове господарство» розташоване в с. Оникієве Кіровоградської області Маловисківського району. Одним з головних завдань підприємства є збереження та відновлення лісу.
   На території лісгоспу розташований дендрологічний сад, який займає площу 0,8 га. Він був створений за ідеєю директора Оникіївського держлісгоспу В. Єрмолаєва навесні 2001 року. За його проєктом територія була розбита алеями бирючини звичайної на вісім секторів. З висоти пташиного польоту дендрарій має вигляд Британського прапора з колом всередині. Нині в дендрологічному саду росте понад 220 видів та форм дерев, чагарників та ліан. З кожним роком рослини тут піднімаються все вище і вище. Він поступово набуває дедалі кращого вигляду. Не можна намилуватися деревами-красенями: кленом цукристим, ведмежим горіхом, бундуком канадським, ялівцями різних видів і форм, модриною японською та іншими рослинами екзотами.
   З метою збільшення поголів’я фазанів у мисливських угіддях державного підприємства «Оникіївський лісгосп» на базі Оникіївського мисливського лісництва у 2009 році було побудовано фазанарій на 16 секцій площею 6 квадратних метрів кожна. Крім фазанарія був збудований вольєр для парнокопитих, площею 5 га. Для будівництва обрали ділянку лісу з деревостаном різного віку, зі складним рельєфом та штучною водоймою в середині вольєру площею 0,1 га, яка має служити мешканцям і водопоєм, і грязевою ванною.
   ДП «Оникіївський лісгосп» має великий досвід по вирощуванню декоративного посадкового матеріалу. Вирощувати декоративні породи в лісгоспі почали у 2004 році. Зараз вирощуванням займаються Оникіївське, Торговицьке та Новоукраїнське лісництва. Сьогодні пропонується на вибір покупцям 60 різних видів. На території лісгоспу діє майданчик для реалізації, деякі рослини можна придбати прямо там.
   У ході зустрічі студенти мали змогу ознайомитися з діяльністю ДП «Оникіївське лісове господарство» «зсередини», почули інформацію щодо функціонування підприємства після реорганізації та приєднання ДП «Олександрівське ЛГ». Напередодні студенти ознайомилися з основними напрямами діяльності підприємства, тому активно виявляли зацікавленість, ставлячи різнорідні запитання. Зокрема, студенти уточнювали шляхи ефективної диверсифікації виробництва та з яких кроків краще почати цю діяльність, з’ясовували основні фінансово-економічні показники діяльності підприємства, вимоги до фахівців та хотіли знати фактори успішного працевлаштування на лісогосподарському підприємстві тощо.
   На завершення зустрічі пані Людмила відповіла на всі запитання, які виникли у студентів, і ще раз привітав їх із правильним вибором майбутньої професії та зауважила, що всі набуті знання та практичні навички, здобуті за фахом, обов’язково їм знадобляться в професійній діяльності.
 
   Другий день виробничої практики із залученням Тараса Миколайовича Чіхрака, Сергія Олександровича Федоренка, Володимира Борисовича Брайка та Людмили Іванівни Поркуян дозволило досягти високого рівня сприйняття навчального матеріалу та є запорукою отримання якісних знань щодо успішного ведення лісового господарства і набуття практичних навичок відповідно до сучасних вимог роботодавців.
 
Щиро дякуємо всім запрошеним спікерам за відверту та ґрунтовну розмову!
 
Галина ДОМАШОВЕЦЬ,
доцент кафедри таксації лісу та лісового менеджменту,
Ганна БОЙКО,
старший викладач кафедри лісівництва
Сергій ДУДАРЕЦЬ,

доцент кафедри відтворення лісів і лісових меліорацій 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook