Про систему подвійних дипломів в Akademia Pomorska w Słupsku та враження від навчання студенток факультету інформаційних технологій Яни Марченко та Марії Саяпіної

7 серпня 2022 року

    Вже понад 5 років студенти факультету інформаційних технологій мають нагоду та активно нею користуються для навчання за системою подвійних дипломів Akademia Pomorska w Słupsku (AP w Słupsku), долучаються до дослідницьких проєктів. Кожного року понад 15-20 студентів подають документи та проходять успішно відбір за програмою. Найбільш популярними є спеціальності “Програмування” та “Кібербезпека”. Як правило, студентам пропонують таку можливість навчання на 2 курсі повного терміну навчання (на базі вступу повної середньої освіти) восени. Серед студентів, які вже успішно проходять навчання представники спеціальностей “Інженерія програмного забезпечення”, “Комп’ютерні науки”, “Комп’ютерна інженерія”, “Кібербезпека”, “Економіка” (Економічна кібернетика).
    В рамках угоди між університетами для отримання диплому бакалавра в Akademia Pomorska 4 семестри студенти навчаються очно в академії (ІІ, ІV, V, VІІ семестри), а в НУБіП України - за індивідуальним графіком. Між університетами діє узгоджена система перезарахування навчальних дисциплін, що спрощує систему вивчення студентами необхідного матеріалу.

    Своїми враженнями від навчання поділилися студентка 3 курсу факультету інформаційних технологій спеціальності “Комп’ютерні науки” Яна Марченко та студентка 2 курсу факультету інформаційних технологій спеціальності “Комп’ютерні науки” Марія Саяпіна.

    Марія Саяпіна в 2022 року вперше поїхала на навчання в Akademia Pomorska w Słupsku, в червні вперше складала екзамени та заліки. Навчається за спеціальністю “Програмування”. Далі її перші враження.

    “На даний момент я навчаюся за програмою подвійних дипломів в двох університетах: НУБІП України та Поморській академії в Слупську (Польща) і це дійсно дуже цікавий досвід... Запропонували взяти в участь в цій програмі на початку другого навчального року в нашому університеті й хоч на роздуми дали всього декілька днів, я все ж таки вирішила ризикнути і скористалася цією пропозицією. Навчання для мене в Поморській академії повинно було початися 28 лютого 2022 року, до того було декілька місяців підготовки документів, проте , на жаль, почалася війна і я не змогла вчасно поїхати на навчання. Така можливість з'явилася лише на початку квітня, тоді я і приїхала до Польщі, де потрібно було оформити певні документи, які дозволяли нам легально залишатися в країні без візи. На все це мені потрібно було витратити декілька днів, але, на щастя, саме в цей період були весняні канікули в виші. Потім я приєдналася до пар в Поморській академії, дякуючи викладачам , які доволі привітно поставилися до нас мені поступово вдалося влитися в навчальний процес. Хоча насправді спочатку було доволі складно через незнання польської мови, мені вдалося адаптуватися завдяки декільком безкоштовним мовним курсам, організованими академією.

    Хотілося б сказати, що навчатися в двох університетах насправді не легко, оскільки увагу потрібно однаково приділяти обом вишам, проте, якщо правильно організувати свій робочий процес можна все встигнути і успішно закінчити навчальний семестр. Я поєднувала навчання ще й з обов’язками старости. Надалі я планую продовжувати навчання і в Україні, і закордоном, тому що так можна здобути великий багаж знань. Вважаю, що головне не боятися, проявляти уважність та старанність, а також вчитися правильно розприділяти свій час.”

    Яна Марченко почала своє навчання в Akademia Pomorska w Słupsku в 2021 році, вже вдруге навчанні, вперше в очному форматі, початок війни вона зустріла там та дотепер там знаходиться. Далі Яна ділиться своїми враженнями про те, як дізналася про програму, умови навчання та корисні лайфхаки.

    “При вступі до університету мене зацікавила можливість отримати подвійний диплом. Без вагань, розраховуючи на майбутні перспективи, я вирішила взяти участь у програмі «Подвійний диплом». Навчання відбувається у Поморській академії в Слупську, Польща. Співробітники ректорату та деканату факультету одразу повідомили про можливість взяти участь у даній програмі на другому курсі навчання через месенджери, далі була організована зустріч, де нам розповіли про можливості та умови. Потрапити у відбір можна було завдяки високому рівню середнього балу успішності серед студентів після першого курсу. Також враховувався середній бал атестату.
   У зв'язку з пандемією перший курс в Польщі довелось закінчувати онлайн. Організація дистанційного навчання приємно здивувала. Всі заняття відбувалися за розкладом, матеріал надавався польською мовою. На другому курсі випала можливість знайомства з академією в очному форматі. Очні пари виявились дуже цікавими, викладачі прикладають максимум зусиль задля пояснення матеріалу та зацікавлення студентів. Від кожного предмету надається практична робота у вигляді проекту, яку потрібно виконати впродовж семестру. Як для мене, особливо цікавим у цьому семестрі став предмет «Проектування графічних інтерфейсів користувача» через більшу кількість практики, ніж теорії, маючи одразу змогу використовувати навички у подальшій роботі.
     На даний момент через ситуацію, яка склалась в країні важко будувати плани на майбутнє. Та, незважаючи на це, я буду докладати максимум зусиль, щоб здобути повну вищу освіту в Національному університеті біоресурсів і природокористування України та паралельно закінчити Поморську академію в Слупську. Від себе хотіла б порекомендувати, обираючи таку програму, навчитися розраховувати час для поєднання навчання одразу у двох університетах та своєчасного виконання завдань, що часом в деяких моментах буває важко. Цього року особисто я брала участь у міжнародній конференції з Японією. Тож при можливості беріть участь також у всіх заходах університету та академії, а саме у конференціях на міжнародному рівні та різноманітних проектах.”

Факультет інформаційних технологій дякує всім студентам за їх активність та їх бажання розвиватися та запрошує на навчання, адже “тому, хто стукає, обов’язково відкриються двері”

Дякуємо за багаторічну плідну співпрацю адміністрації Akademia Pomorska w Słupsku (AP w Słupsku)


Інна Костенко,
відповідальна за міжнародну діяльність
на факультеті інформаційних технологій,
координатор з виховної роботи та студентського дозвілля


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook