Навчальний рік закінчився, проте лабораторія біотехнології та клітинної інженерії продовжує навчати

2 серпня 2022 року
   Останні місяці були нелегкими для всіх, проте студентки НУБіП України на своєму прикладі показують, що навіть в таких умовах при бажанні можна активно навчатися цілий семестр, гарно його закінчити, якісно пройти практику та з радістю повернутися до своїх досліджень. А все тому, що займатись улюбленою справою – велике щастя. Коли обираєш те, до чого воліє душа, навіть нездоланне долається, а перешкоди лише мобілізують внутрішні сили, надихають і кличуть уперед, до нових успіхів.

   Сучасний світ – світ кооперації та високих технологій, де фундаментальна теорія й дисципліна, помножена на розвинену уяву дозволяє відкривати нові горизонти допитливому розуму. Як не можна зупинити прогрес, природню жагу людини до нових знань, так не можна зупинити прагнення студентів біотехнологів і лісознавців опановувати сучасні методи молекулярно-генетичних і біохімічних досліджень. Для майбутніх науковців, що пов’язують своє професійне майбутнє з науками про життя, використання нових методів – це рух уперед, на передову боротьби з глобальними викликами зміни клімату, з небезпечними хворобами рослин і тварин, наслідками біологічного, хімічного забруднення природного середовища через створення та розвиток системи біобезпеки, раціональне використання біоресурсів, зокрема біологічно-активних сполук з подальшим їх застосуванням на практиці.

 

   Студентки факультету біотехнології, екології та захисту рослин Софья Вратських та Софія Козлова разом зі студентками ННІ лісового і садово-паркого господарства Катериною Андрієнко та Анастасією Семеновою, під час літніх канікул працюють в університетській лабораторії біотехнології та клітинної інженерії. Як казав китайський мудрець Лао Цзи: «Шлях у тисячу лі починається з першого кроку», і прийшовши в лабораторію дівчата зробили цей крок. Вони мають дуже амбітні плани, вже ознайомились з принципами роботи сучасних наукових приладів та інструментів. Наразі вивчають методи ПЛР у реальному часі, електрофорезу, спектрофотометрії, високоефективної тонкошарової та колонкової хроматографії, біоавтографії, а також флуоресцентної мікроскопії. Надалі їх чекають дослідження молекулярних сигнальних систем, які регулюють експресію генів стійкості рослин проти патогенних грибів та вірусів.

Софія Козлова виконує процедуру ПЛР у реальному часі на ампліфікаторі CFX-96 Touch (Bio-Rad, США)

Катерина Андрієнко у ламінарному боксі в процесі підготовки ПЛР суміші

Софія Козлова і Софья Вратських опановують методи світлової мікроскопії рослинних тканин на інвертованому мікроскопі з системою багатоканальної флуоресцентної візуалізації (EVOS FL System, ThermoFisher Scientific, США)

   Для студенток спектрофотометричне дослідження активності ферментів – заняття непросте, проте важливе. Розуміння механізмів епігенетики, процесів транскриптоміки, протеоміки й метаболоміки рослин дозволить їм у майбутньому розробляти принципово нові засоби захисту рослин, створювати збалансовані рослинно-мікробні системи, розробляти технології синтезу біологічно-активних речовин з різними спектрами дії. В сучасній, оновленій лабораторії університету можливо це та навіть більше, а головне – воно того варте!

   Студентки знайшли своє покликання, їм подобається навчатися, розвиватися в професійному напрямку, впевнено крокувати до своєї мети. До того ж, дівчата з факультету захисту рослин, біотехнологій та екології у новому навчальному році будуть готуватися до написання та захисту дипломної роботи. Дослідження, які вони проводять, можуть стати основою для майбутньої роботи, а слушні зауваження та поради від працівників лабораторії допоможуть завчасно підготуватися, виправити помилки та показати комісії гідний рівень дипломної роботи. Майбутні спеціалісти обрали вірний шлях вступивши свого часу до НУБіП України, проте навчання – це нескінечний процес, що не завершується на лекціях та практичних. Навчання продовжується через книги, інтернет, на позакласних заняттях, у спеціалізованих лабораторіях та через фахівців, котрі готові ділитися своїми знаннями. Літні канікули чудовий час не лише для відпочинку, а й для плідної праці. Чекаємо всіх, хто готовий відкривати для себе цікавий світ біотехнології та біоінженерії!

Наталія Батрак

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook