Селекціонери-магістри діляться враженнями про виробничу практику

21 липня 2022 року

Буває, часом сліпну від краси.
Спинюсь, не тямлю, що воно за диво, -
Оці степи, це небо, ці ліси,
Усе так гарно, чисто, незрадливо,
Усе як є - дорога, явори,
Усе моє, все зветься - Україна.
Така краса, висока і нетлінна,
Що хоч спинись і з Богом говори.
Ліна Костенко

    І дійсно, краса України неповторна і неперевершена. Кому ж як не селекціонерам краще про це знати. Вони - це митці, які постійно створюють і удосконалюють. Вони - це ті, хто ставить виклики посухам, повеням, непереборним хворобам, ненаситним шкідникам і, навіть, голоду. Хто як не вони можуть гідно оцінити красу неньки Батьківщини?

   Саме такі спеціалісти здобувають свій фах в стінах Національного університету біоресурсів і природокористування України. Тут на спеціальності 201 "Агрономія" є одна з двох на всю Україну (друга в Харківському національному аграрному університеті ім. В.В. Докучаєва) і одна з небагатьох у світі спеціальність "Селекція і генетика сільськогосподарських культур". Тому тут навчаються не лише студенти з України, а й з усього світу, адже одна з цілей спеціальності зібрати рідкісних, але перспективних спеціалістів. Як не кожен може стати відомим митцем-художником чи композитором, не кожен може може стати дійсно талановитим митцем-селекціонером.

   Обов'язковою умовою здобуття ОС "Магістр" на агробіологічному факультеті є проходження виробничої практики. В 2022 році на ОП "Селекція і генетика сільськогосподарських культур" навчається 11 магістрів, один з яких студент іноземець Олівер Аду Боаче.

   Не зважаючи на ситуацію в країні, студенти сумлінно навчаються і вносять свій вклад в українські селекцію і насінництво. Майбутні селекціонери постійно підтримують зв'язок з кафедрою генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського. Ось останні їх короткі фото-звіти.

   Дмитро Чубенко: "Вчора закінчили прополку нетипових рослин. ДКС 3972 ФАО 300."

   Вікторія Кравчук: "Закінчили видові прополки пшениці озимої в ННЦ "Інститут землеробства НААН""

   Вікторія Кравчук: "Успішно провели гібридизацію пшениць озимої та ярої в інституті"

   Олексій Гаркуша: "Так як соняшник це перехреснозапильна культура доводиться встигати проводити ранкові кастрації квіток, ізолювати окремі суцвіття та підбирати пари для схрещувань. Роботи багато, а час виробничої практики вже закінчується. Результати невдовзі продемонструю в звіті."

   Ярослав Манзюк: "Завершуємо сортові прополки пшениці озимої. Готуємося до збору врожаю. Провів цікаві спостереження між сортами української та іноземної селекції, які продемонстую в звіті."

   Олівер Аду Боаче: "I conduct interesting research in the laboratory using genetic markers. However, at the same time I manage to work in the field." Також додав, що опанував багато методик по спеціальності та має багато цікових фото, тому звіт буде насиченим.

   Сергій Степаненко: "Виконую досліди за темою магістерської дипломної роботи. Вже проводимо збирання ячменю. Горох вже зібрали."

   Ростислав Блажеєв демонструє насіннєвий посів пшениці озимої в його невимовній красі, в синьо-жовтих кольорах.

Всі магістри вже завершують виконання отриманих від керівників завдань та вже розпочали написання звіту з виробничої практики, що стане основою їх магістерської дипломної роботи.

Все буде Україна!

Ірина Шпакович,
асистент кафедри генетики, селекції і
насінництва ім. проф. М.О. Зеленського

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook