Навчальна практика з дисципліни «Клінічна діагностика хвороб тварин» в умовах воєнного стану

29 червня 2022 року
ФВМ НУБіП України
     Студенти 3 курсу факультету ветеринарної медицини, в тому числі курсанти, впродовж червня пройшли навчальну практику з дисципліни «Клінічна діагностика хвороб тварин» під керівництвом професора кафедри Шарандака П.В., доценів Якимчук О. М., Немової Т. В., Палюх Т.А., старшого викладача Маринюка М.О., асистента Дробот М.В. на базі кафедри терапії і клінічної діагностики  та ННВ Клінічного центру «Ветмедсервіс» НУБіП України, а також мережі ветеринарних клінік Зоолюкс.
    Програма практики для студентів передбачає закріплення практичних знань здобувачами вищої освіти. Студентам необхідно було відпрацювати практичні уміння клінічного дослідження тварин, ознайомитись із симптомами та синдромами різних хвороб тварин, особливо внутрішніх незаразних, закріпити протоколи дослідження різних систем, навчитись аналізувати та надавати клініко-діагностичну оцінку стану за результатами клінічних лабораторних досліджень біологічних рідин, навчитись оформляти ветеринарну документацію.
    За результатами роботи студенти повинні були  оформити щоденники з практики, де детально описати методику та результати дослідження тварин.
     Сучасне матеріальне забезпечення ННВ центру «Ветмедсервіс» дозволило студентам опановувати актуальні методи діагностики хвороб тварин, такі як рентгенографія, ендоскопія, зондування, ультразвукове дослідження, Ехо-кардіографія, електрокардіографія, лабораторне дослідження крові та сечі.
 
   Студенти опанували рентгенологічне дослідження тварин стаціонарним рентгенапаратом, ознайомилися з особливостями конфігурації і його функціональними можливостями, дізналися про методи обробки даних аналогових і цифрових систем.
   Професор кафедри терапії і клінічної діагностики Шарандак П.В. детально пояснив та наглядно продемонстрував особливості постановки зондів різних видів, їх призначення та використання. Також студенти мали змогу відпрацювати постановку зондів особисто.
 
 
     Також студенти ознайомилися з  методами УЗД тварин. УЗД – це найбезпечніший і один з найефективніших методів обстеження. Його популярність пояснюється надійністю, простотою, швидкістю отримання результатів і безболісністю. Метод заснований на одній особливості тканин організму – різні органи по-різному проводять і відображають ультразвукові хвилі (коливання з частотою більше 20 кГц). УЗД-апарат випромінює ультразвук, а його датчики сприймають і обробляють відбитий від органів сигнал, показуючи діагносту стан внутрішніх органів. Студенти мали змогу детально познайомитись із методом сучасної ультразвукової діагностики органів черевної порожнини у дрібних домашніх тварин.  
 
   Студенти ознайомились з методом ЕКГ. ЕКГ це запис коливань різниці потенціалів, які виникають у серці під час його збудження. Студенти мали можливість зробити ЕКГ собаці та розшифрувати її.
   Лабораторія кафедри терапії і клінічної діагностики, а також лабораторія ННВ центру «Ветмедсервіс», забезпечена сучасними приладами – гематологічним аналізатором, біохімічними аналізаторами, аналізаторами сечі, сучасними мікроскопами, що дало можливість у повній мірі забезпечити практичну складову освітніх послуг з дисципліни «Клінічна діагностика хвороб тварин».
   Студенти мали змогу безпосередньо отримати навички  відбору крові у різних видів тварин. 
   Під час роботи в  лабораторії студенти навчилися досліджувати морфологічні показники крові – визначати кількість еритроцитів, лейкоцитів, робити мазки крові, фарбувати їх,  вираховувати лейкограму. Також наявна на кафедрі відеосистема, якою обладнаний мікроскоп,  дозволила ознайомитись з клітинами крові, виводячи  результати на екран. 
 
 
   Окрім того, студенти були ознайомлені з особливостями та методикою проведення біохімічного дослідження крові на напівавтоматичному біохімічному аналізаторі.  
 
   До проведення навчальної практики з дисципліни «Клінічна діагностика хвороб тварин» була залучена, також, клініка Зоолюкс − сучасна ветеринарна клініка, лікувально-діагностична база якої вважається найкращою в Києві. У клініці  студенти ознайомилися із електронною системою ведення роботи клініки ENOTE, структурою клініки, схемою її роботи, сучасними методами та методиками дослідження хворих тварин, зокрема високоякісним рентген апаратом, експертним УЗД, ЕКГ, ендоскопом, апаратом КТ, лабораторними дослідженнями, ознайомилися з роботою дерматологічного кабінету, хірургічного відділення, відділення реанімації та інтенсивної терапії, познайомилися з правилами проведення хіміотерапії. А також познайомилися із методами профілактики хвороб тварин (чіпування тварин, вакцинація, дегельмінтизація, скринінгові дослідження).
 
 
   Висловлюємо подяку заступнику головного лікаря, керівнику відділення інтенсивної терапії та реанімації мережі ветеринарних клінік ЗOOЛЮКС – Якимчуку Івану Миколайовичу – за приділений час та змістовну інформацію щодо особливостей роботи усіх відділень клініки та ознайомлення з сучасним обладнанням та апаратами експертного класу.
   Отже практика з дисципліни «Клінічна діагностика хвороб тварин»  була досить корисною, актуальною, насиченою і цікавою, а всі студенти успішно закріпили знання отримані під час навчання, успішно захистили щоденники практики та отримали новий практичний досвід. 
Всупереч складним і трагічним подіям в Україні ми закликаємо студентську молодь тримати свій фронт у цій війні – навчатися, чим забезпечувати майбутнє нашої держави. Формування якісного фахівця в умовах воєнного стану – виклик сьогодення, який потребує від кожного з нас максимальної активізації своїх професійних і людських якостей, задля спільної перемоги і на освітянській ниві.
 
 
 
  
 
О. Якимчук, Т. Палюх,
доценти кафедри терапії і клінічної діагностики 
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook