Випускник механіко-технологічного факультету Олексій Сірий: агроінженери годують світ, а українські агроінженери – найкращі!

28 червня 2022 року
  • Доброго дня, Олексію. Розкажіть коротко про себе, де навчались, який маєте досвід роботи?

     — Повну середню освіту отримав у гімназії м. Корюківка Чернігівської області. Після закінчення гімназії вступив до Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут» на спеціальність «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності», де отримав ступінь магістра. Далі була робота за спеціальністю на заводі ПрАТ «ВЕНТС», а згодом – робота на посаді продакт-спеціаліста та керівника відділу продажів сільськогосподарської техніки у низці компаній аграрного профілю, серед яких ТОВ «Ерідон-тех», ПрАТ «Агріматко-Україна», корпорація «AGCO». Робота в цьому бізнесі потребує постійного навчання та вдосконалення. Вже працюючи в «AGCO», вступив до магістратури на механіко-технологічний факультет Національного університету біоресурсів і природокористування України за спеціальністю «Агроінженерія».

  • Чому Ви вирішили пов’язати своє життя саме з агроінженерією?

     — Тому що, на мою думку, це дуже цікава і достойна професія, якою дійсно можна пишатися. Агроінженери годують світ, а українські агроінженери – найкращі!

  • Олексію, а чи пам’ятаєте в який саме момент Ви зацікавились другою вищою освітою в НУБіП України?

     — Коли я після першої своєї роботи на заводі «ВЕНТС» перейшов в «Ерідон-тех», то одним із моїх продуктів, за який я відповідав, були зерносховища. Я мав знайти виробника обладнання для автоматизованих зернозберігальних комплексів, укласти з ним договір про співпрацю, вести індивідуальні проєкти по будівництву зерноелеваторів та розвивати цей бізнес в Україні. Оскільки я до приходу в «Ерідон-тех» не мав справи ні зі зернозберіганням, ні з будівництвом, ні з сільським господарством взагалі, то Іван Григорович Міхаліна (директор ТОВ «Ерідон-тех») направив мене в НУБіП України на кафедру технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва. Саме тоді я вперше познайомився з НУБіП України. В університеті мені зробили мініекскурсію кафедрою, показали моделі зернозберігальних комплексів та надали чудову літературу для вивчення технологій зберігання та обробки зерна. Приємно вражений тим, що я побачив тоді в університеті, я загорівся бажанням отримати другу освіту саме в НУБіП України, але роботи було на той час дуже багато і я вирішив відкласти цю думку на потім.

  • Як дізналися про механіко-технологічний факультет?

     — Впродовж всього періоду роботи в сфері сільського господарства я чув дуже багато позитивних відгуків про механіко-технологічний факультет від своїх колег по роботі, які самі закінчили цей факультет і часто з великою гордістю розповідали про своє навчання в НУБіП України. При цьому вони добре пам’ятали своїх викладачів та колишніх одногрупників, з якими зазвичай підтримували постійні зв’язки. Згадані колеги були справді дуже хорошими спеціалістами і займали в компаніях досить престижні посади.

  • В якому році Ви вступили на механіко-технологічний факультет?

     — Це був 2020 рік. На момент вступу до НУБіП України, я вже мав 8-ми річний стаж роботи у сфері сільського господарства і перейшов працювати в корпорацію AGCO. Я твердо вирішив для себе, що на додачу до свого диплома магістра з економіки, мушу отримати ступінь магістра з агроінженерії і саме в НУБіП України. У грудні 2021 року я реалізував свою мрію і безмежно задоволений тим, що в свій час прийняв таке рішення. Воно було на всі 100% правильним.

 

  • Чи важко було поєднувати роботу і навчання?

     — Трохи складно було відходити від роботи на довготермінові періоди сесії (довелося використати всі свої відпустки), але я впевнено можу сказати, що воно того варте і я тепер сміливо рекомендую багатьом своїм знайомим отримати другу вищу освіту саме в НУБіП України. З іншої сторони, поєднання роботи і навчання за фахом приносило неабияке задоволення і я одразу міг задати викладачам в університеті саме ті питання, які мене цікавили в професійній діяльності та отримати на них професійну та обґрунтовану відповідь.

  • Що дало навчання за фахом?

     — Я отримав хорошу і необхідну для кожного професійного інженера базу знань, яка стала моїм фундаментом для подальшого більш глибокого самостійного вивчення агроінженерії. Також для мене дуже важливим стало знайомство з професійною командою викладачів НУБіП України, яка є найкращою в світі науковою спільнотою агроінженерів, з якою я тепер можу обмінюватися досвідом.

  • А яку посаду ви зараз займаєте?

     — На даний момент я займаю посаду продакт-спеціаліста по тракторах і телескопічних навантажувачах MASSEY FERGUSON в корпорації «AGCO».

  • Яку пораду Ви б дали вступникам механіко-технологічного факультету та тим студентам, які збираються добитися успіху в області агроінженерії?

     — Я хочу порадити вступникам та випускникам механіко-технологічного факультету дивитися на освіту агроінженера, як на реальну можливість чесно заробити собі на достойне життя. Все завжди починається з освіти. Тому вчіться добросовісно та наполегливо, будьте вдячними і ніколи не забувайте тих людей, які вчили Вас та вкладали у Вас свою душу, знання і досвід, та завжди самі вчіть інших. Тільки так Ви зможете реалізувати себе. І найголовніше, - працюйте та застосовуйте ці знання добросовісно і з користю не тільки для себе, а і для всієї України.

  • Щиро дякую Вам, Олексію за цікаве інтерв’ю. Бажаю Вам успіхів та швидкої реалізації намічених планів. Дякую, що обрали механіко-технологічний факультет Національного університету біоресурсів і природокористування України!


Розмову провів доцент кафедри сільськогосподарських
машин та системотехніки ім. акад. П.М. Василенка
Віталій Курка

 


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook