Вітаємо з 85-річним ювілеєм академіка Миколу Миколайовича КИРИКА!

11 червня 2022 року
Факультет захисту рослин, біотехнологі та екології
Дев’ятого червня святкує 85-річний ювілей доктор біологічних наук, професор кафедри фітопатології ім. акад. В.Ф Пересипкіна, академік Національної академії аграрних наук України, Заслужений діяч науки і техніки України – Кирик Микола Миколайович!

     Ювілейна дата – чудова нагода не лише засвідчити шанованому ювіляру щиросердну повагу, але й запевнити, наскільки високо в колективі цінують його діяльність на науково-педагогічній ниві та пишаються як мудрим наставником і педагогом!

   Упродовж 60 років життєвого шляху Миколи Миколайовича пов’язане із Національним університетом біоресурсів і природокористування України. Саме в цьому провідному закладі вищої освіти відбулося його формування як науковця високого рівня та фундатора добре знаною в нашій країні та поза її межами наукової школи. Важко переоцінити значення для університету тих років, коли ювіляр перебував на посаді декана факультету захисту рослин, проректора із наукової роботи УСГА. Науці та розвитку університету ювіляр присвячував увесь свій час!
    М.М. Кирик у 1960 р. закінчив Українську сільськогосподарську академію (нині – Національний університет біоресурсів і природокористування (НУБіП) України). Після її закінчення він працював головним агрономом навчально-дослідного господарства «Митниця» (УСГА) Васильківського району Київської області. В 1962 р. вступив до аспірантури Української сільськогосподарської академії. Тут він працював асистентом, доцентом, професором. Захистив кандидатську і докторську дисертації, протягом 7 років (1979 – 1986) був деканом факультету захисту рослин і 10 років (1986-1996) – проректором із наукової роботи УСГА (НУБіП України). З 1987 р. по липень 2007 р. був на посаді завідувача кафедри фітопатології Національного аграрного університету (НАУ). З 2002 р. за сумісництвом – директор навчально-наукового центру «Фітомедицини і охорони навколишнього середовища» (НАУ), з 2007 р. по липень 2020 р. – професор кафедри фітопатології НУБіП України. Під його керівництвом кафедра значно розширила тематику і підвищила результативність досліджень, насамперед завдяки виконанню теоретичних і науково-практичних розробок, одночасно приділяючи багато уваги підготовці наукових кадрів вищої кваліфікації.

    У 1993 р. обрано член-кореспондентом УААН, а у 1995 р. – дійсним членом (академіком) УААН Відділення рослинництва (захист рослин). У грудні 1993 р. він був обраний академіком Академії наук вищої школи (нині – вищої освіти) України, очолив роботу новоствореного аграрного відділення.
     Плідна наукова діяльність ученого знайшла відображення у 400 публікаціях, серед яких 20 монографій і навчальних посібників. Отримав 45 авторських свідоцтв і патентів на винаходи. Став співавтором 9 сортів сільськогосподарських культур, які включено до Реєстру.
    Професором створено наукову школу з питань фітопатології, імунітету та захисту рослин. Під його керівництвом підготовлено 10 докторських дисертацій і 39 кандидатських, у тому числі 4 – здобувачами із зарубіжних країн. Понад 35 років М.М. Кирик був головою спеціалізованої вченої ради із захисту докторських та кандидатських дисертацій.
     Багаторічна творча праця на науково-педагогічній ниві принесла Миколі Миколайовичу широке визнання й авторитет серед фахівців фітопатології та захисту рослин як в Україні, так і за її межами. Академік УААН М. М. Кирик своїми дослідженнями збагатив фітопатологічну науку результатами вивчення патологічного процесу та підвищення стійкості рослин при ураженні збудниками хвороб.

   Цього святкового урочистого дня привітати професора Миколу Миколайовича Кирика прийшли проректор з науково-педагогічної роботи та розвитку, академік Кваша Сергій Миколайович; директор інституту продовольчих ресурсів НААН України, академік Ібатуллін Ігор Ілліч; директор інституту захисту рослин НААН України, академік Борзих Олександр Іванович; доктор біологічних наук, професор, академік НААН України Федоренко Віталій Петрович; декан ФЗРБіЕ, доктор сільськогосподарських наук, професор Коломієць Юлія Василівна; доктор сільськогосподарських наук, професор Ковалишина Ганна Миколаївна, генеральний директор науково-виробничого товариства «Укрсорго» Бордин Ярослав Богданович; завідувач кафедри фітопатології ім. акад. В.Ф. Пересипкіна, кандидат сільськогосподарських наук, доцент Гентош Дмитро Тарасович та колектив факультету захисту рослин біотехнологій та екології.

У теплих словах на адресу ювіляра підкреслювалися найкращі людські якості, наукові здобутки, непересічні досягнення у галузі фітопатології та імунітету рослин, що надихають студентів, викладачів та співробітників університету на власні звершення. Завдяки високому професіоналізму, натхненній праці та широті своїх наукових інтересів Ви здобули глибоку повагу та авторитет серед колег-науковців не тільки в Україні, але й далеко за її межами.

Вельмишановний Миколо Миколайовичу! Зичимо Вам міцного здоров’я, щастя, злагоди та чудового настрою, родинного затишку та сімейного добробуту. Нехай завжди Вас супроводжує вдача, постійно зігріває тепло людської вдячності, а будні і свята наповнюються радістю, світлом та любов’ю рідних та близьких. Вічної молодості Вашій душі та доброти серцю, здійснення всіх Ваших планів та сподівань! Дякуємо Вам!

Колектив кафедри
фітопатології ім. акад. В.Ф. Пересипкіна

 

 
 
 

 

 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook