Кафедра культурології

Mетодична робота

     Упродовж кожного навчального року кафедра культурології займається підготовкою та виданням методичних рекомендацій, посібників, підручників, впровадженням наукових розробок щодо методики викладання історії української культури, культурології, етнокультурології, етики, естетики та інших дисциплін у навчальний процес, застосуванням сучасних інформаційно-комп'ютерних технологій при викладанні дисциплін, організацією семінарів, майстер-класів. Так, серед наробок кафедри останніх років - навчальні посібники і підручники з грифом МОН, серед яких:

 

Культурологія. Навчальний посібник/ За ред. І.З.Майданюк. - К.:Редакційно-видавничий центр НУБіП України,2017. - 335с.

Гриф надано Міністерством освіти і науки України( лист №1/11-4082 від 24.03.2014)

   

    Навчальний посібник, репрезентує теоретичну реконструкцію генези світової культури, закономірності і тенденції розвитку. Він є доповненням до навчального посібника "Культурологія", створеного колективом кафедри культурології для більш ефективного й системного засвоєння студентами теоретичних положень і концепцій предмету, сутності і типології культури, провідних тенденцій сучасного світового і вітчизняного культурного розвитку.

      Рекомендовано викладачам і студентам денної та дистанційної форм навчання, всім, хто займається самоосвітою і бажає систематизувати свії знання.

 

Культура сім'ї та побуту. Навч. посібник / За ред. Майданюк І.З.- К.:Видавничий центр НУБіП України, 2017.

Гриф надано Міністерством освіти і науки України Лист МОНУ №1/11-17599, авторський колектив - Мисюра Т.М., Мельничук Т.Ф., Пузиренко Я.В., Вакулик І.І.

    

      Як для успішної та комфортної трудової діяльності замало лише фахової кваліфікації, так і для успішної підтримки її поза роботою замало сподівань на щастя у сім'ї - необхідні знання про культуру сім'ї та побуту, котрі є підмурівком пропонованого посібника.

     Теоретичний матеріал про соціологічні аспекти сім'ї, її історичний розвиток та функції, поняття шлюбу, багатогранні прояви стосунків між членами родини, виховання дітей, психологічні відмінності статей і т.д. поєднуються у посібнику із практичними порадами. Приділена увага і проблемам формування здорового способу життя, профілактики шкідливих звичок, культурі приготування і вживання їжі, веденню домашнього господарства і оптимальній організації родинного побуту.

     Поєднання у посібноку інтерактивних вправ, завдань і тестів активізуватиме засвоєння студентами теоретичного матеріалу, сприятиме можливості застосування його на практиці.

 

Історія української культури. Навч. посібник / За ред. Майданюк І.З.- К.:Вид. центр НУБіП України, 2016.

Гриф надано Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України Лист №1/11-2507, авторський колектив - Мельничук Т.Ф., Мисюра Т.М., Панталієнко В.В., Пузиренко Я.В.

    

      Важливе значення для підготовки майбутніх фахівців, котрі, окрім глибокого професіоналізму, зможуть забезпечити Україні величезний резерв та потенціал у демонстрації зразків демократичної культури та цінностей громадянського суспільства, має формування у молодої людини адекватної моделі вітчизняної культури, яка дасть можливість успішної орієнтації і толерантного співіснування серед політичних, конфесійних та інших соціокультурних відмінностей у процесі розбудови правової держави.

     Навчальний посібник "Історія української культури" репрезентує теоретичну реконструкцію генези української культури, закономірності і тенденції її розвитку.

     До кожної теми подано запитання для самоконтролю знань, список рекомендованої літератури, словиник термінів, тематику індивідуальних завдань для самостійної роботи студентів та теми рефератів.

     Посібник рекомендовано викладачам, студентам, усім, хто цікавиться феноменом української культури.

 

Естетика. Філософія мистецтва. Навч. посібник / За ред. Павлової О.В.- К.:Вид. центр НУБіП України, 2016.

Гриф надано Міністерством освіти і науки України Лист МОНУ №1/11-8047, авторський колектив - Мисюра Т.М., Сидоренко І.Г.

    

      Навчальний посібник "Естетик. Філософія мистецтва" репрезентує теоретичну реконструкцію естетики як академічної дисципліни, закономірності та тенденції її розвитку.

 

Пузиренко Я.В. Декоративна флористика. - К.:Кондор, 2015.

Гриф надано Міністерством Освіти і науки України, лист МОН № 11/11-10480.

    

     У посібнику подається теоретичний матеріал, який охоплює основні відомості з декоративної флористики та практичні поради щодо створення об'ємних та площинних флористичних композицій, про відтворення мовою квітів відтінків людського настрою.

     До кожного розділу подано запитання і завдання, список рекомендованої літератури, терміни і поняття для вивчення.

     Опрацьовуючи поданий матеріал, можна навчитись створювати флористичні композиції у різних стилях декоративної флористики із використанням різних видів рослинного матеріалу, а також застосовувати на практиці основні методи декоративного оброблення та засушування рослин.

     Посібник призначено для судентів навчальних закладів, які вивчають дисципліну "Декоративна флористика", а для широкого кола читачів, залюблених у природу та мистецтво.

 

Вознюк Н.М., Сидоренко І.Г. Етика. - Центр учбової літератури, 2014.

Гриф надано Міністерством освіти та науки, молоді та спорту України, лист №1/11-7623

    

      Зміни, які відбуваються нині в політичному, економічному житті українського народу, потребують реформ у формуванні його духовності. Без подолання окремих стереотипів у підході до формування морального обличчя громадянина молодої держави досягти вагомих зрушень у побудові гуманістичного високоцивілізованого суспільства неможливо. Реформи в цьому плані потрібні й тому, що протиботство добра і зла набуло форм, які посилили необхідність урізноманітнення форм і методів боротьби зі злом, як і необхідність переглянути ряд важливих аспектів і рис моральної культури суспільства в цілому.

     Посібник з етики сприятиме молодим людям у вмінні враховувати мотивації вчинків і всієї лінії поведінки в оцінній практиці, дасть поштовх розвитку культури етичного мислення, оскільки в ньому і наведено стрижневі теми із проблеми моральнісної саморегуляції життєдіяльності людини, і розміщено аналітичні задачі та вправи для мислення студента. 

     Може бути корисним для студентів вищих навчальних закладів та всіх, хто цікавиться питаннями етики.

  

  

  

  

   Для удосконалення методики викладання навчальних дисциплін викладачі щорічно проходять стажування у різноманітних навчальних, освітніх і культурних закладах України. Так, доцент кафедри Пузиренко Я.В. взяла участь у конкурсі, пройшла відбір і стала однією з 10 учасників Е-літньої АКАДЕМІЇ ГОНЧАРСТВА, яку вже вшосте проводить Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному, що на Полтавщині. 

                             

     У рамках Міжнародного Фестивалю "Голосіївська весна" кафедрою щорічно проводяться 8-10 науково-методичних семінарів за тематикою "Іноваційні технології організації виховної роботи з молоддю"

       

     Для удосконалення форм і методів роботи викладачі кафедри співпрацюють з колегами із Київського національного університету ім. Т.Г.Шевченка, Національного авіаційного університету, Національного педагогічного університету ім. М.П. Драгоманова, Педагогічного університету ім. Бориса Грінченка, НДУ українознавства, Національної музичної академії ім. Глієра.

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook