Вивчення та документування екозлочинів, спричинених війною – нагальні питання для студентів-екологів

30 травня 2022 року

   Від початку вторгнення РФ в Україну наша держава несе значні людські та економічні втрати. Але війна – це також і катастрофічні наслідки для довкілля. І хоча на тлі страждань людей проблеми довкілля можуть здатися другорядними, шкода, якої вже завдано українським екосистемам, залишиться на десятиліття, а спадок війни нестиме загрозу й після того, як стихнуть гармати.
   За результатами моніторингу, який веде Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, протягом трьох місяців війни нашому довкіллю завдано нечуваних збитків: їх приблизна оцінка складає 204 млрд гривень.
   На території України було зафіксовано ряд екозлочинів, серед яких – пошкодження ядерних об’єктів та потенційна загроза радіаційної та ядерної небезпеки (у тому числі, масштабні пожежі у Зоні відчуження на площі майже 14 тисяч гектарів); знищення та пошкодження інфраструктурних та промислових об’єктів, які призвели до значних забруднень; поява так званих «воєнних відходів» через активні бойові дії, хімічне забруднення; знищення заповідників та інших спеціально охоронюваних територій (під загрозою зникнення зараз знаходиться 20% заповідних територій); мінування та забруднення водних шляхів, зокрема, рекомендованих морських шляхів від Босфору до Одеси.
   У зоні активних бойових дій зараз атомні станції, морські порти, склади небезпечних відходів (мінеральні добрива, пінополіуретан, лакофарбові та паливно-мастильні матеріали та ін.), промисловість, включно з хімічними та металообробними заводами. Зафіксовані пожежі на нафтобазах, АЗС, сміттєзвалищах, є факти пошкодження об’єктів тепло- та водопостачання (каналізаційні насосні станції, фільтрувальні станції, водогони).

   У міжнародному праві навмисна шкода навколишньому природному середовищу вважається воєнним злочином. Згідно з Женевською конвенцією, «заборонено застосовувати методи або засоби ведення воєнних дій, які мають на меті завдати або, як можна очікувати, завдадуть широкої, довгочасної і серйозної шкоди природному середовищу». Тому, таким важливим є фіксування екозлочинів та наповнення доказової бази у вигляді фото, відео та свідчень людей.
   Майбутні фахівці-екологи можуть уже зараз допомогти збирати свідчення і документувати злочини проти довкілля за допомогою таких інструментів, як: телеграм-бот «ЕкоШкода», «SaveEcoBot» у вайбер, анкета для збору інформації про заподіяння збитків довкіллю внаслідок вторгнення Російської Федерації на територію України.
   Після завершення війни на екологів чекає велика робота з відновлення постраждалих територій. Їх знання та уміння будуть потрібні при відновленні радіаційно та хімічно забруднених земель та ґрунтів, зокрема, внаслідок активності окупантів у Чорнобильській зоні, обстрілів хімічних підприємств, розливу паливно-мастильних матеріалів тощо.
   Ще одним викликом буде поліпшення якості води, оскільки у районах активних бойових дій її якість у криницях суттєво погіршилась, а отруєння підземних вод стало справжньою екологічною катастрофою на Донбасі.
   На сьогодні кілька десятків природних і біосферних заповідників, національних і регіональних природних парків зазнають суттєвої шкоди внаслідок російської агресії. Порушений ґрунт та спалені ліси дуже швидко заростають чужорідними інвазійними видами, а рідкісним видам загрожує руйнування або зміна їхніх ареалів та міграційних коридорів. Відновлення природно-заповідних територій також потребуватиме кропіткої праці екологів.
   В цей нелегкий для країни час викладачі кафедри загальної екології, радіобіології та безпеки життєдіяльності під час навчального процесу враховують умови сьогодення. Так, на практичному занятті «Соціальна екологія» майбутні екологи третього курсу визначали особливості застосування екологічних методів у соціоекологічних дослідженнях населених пунктів. Кожен студент обрав тему та мету досліджень; об’єкт, предмет і місце досліджень і запропонував екологічні методи, які можна використати в соціооекологічних дослідженнях. Особлива увага була приділена тим екологічним проблемам, які виникли внаслідок воєнних дій на Україні.

    Майбутні екологи розуміють, що саме їм прийдеться вирішувати ті екологічні проблеми, які принесла війна. І це основне завдання, яке ставить перед собою колектив кафедри. Саме тому, червоною лінією проходить питання оцінки екологічних проблем, створених російською агресією на практичних заняттях, навчальних та виробничих практиках студентів спеціальності 101 «Екологія».

Ракоїд О.О., Соломенко Л.І., доценти кафедри загальної екології, радіобіології та безпеки життєдіяльності

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook