110-річчю від дня народження видатного вченого та селекціонера Михайла Зеленського присвячується

23 травня 2022 року

     22 травня 2022 року виповнилося 110 років від дня народження видатного вченого, селекціонера, Заслуженого працівника вищої школи, доктора сільськогосподарських наук, професора Михайла Олексійовича Зеленського. 

      З цієї нагоди працівники інформаційно-бібліографічного відділу нашої бібліотеки підготували книжкову виставку, де представлені його наукові праці та видання про життєвий шлях.

     Навчався Михайло Зеленський в Краснодарському сільськогосподарському інституті (1930-1934 рр.). Саме там, в 1934 році він уперше зустрівся з академіком В.І. Вавіловим. Потім було навчання в аспірантурі (1935-1938 рр.), де на той той час директором був академік М. І. Вавілов, спілкування з яким залишило глибокий слід у душі аспіранта Зеленського на все життя.
     У 1949 році Михайло Олексійович Зеленський розпочав педагогічну діяльність в Київському сільськогосподарському інституті на кафедрі селекції і насінництва на посаді доцента, а згодом професора. Окрім того, десять років був проректором з наукової роботи Київського сільськогосподарського інституту, який згодом увійшов до складу Української сільськогосподарської академії та 35 років очолював кафедру селекції і насінництва.
      Вчений-педагог М. О. Зеленський проводив велику наукову і педагогічну роботу з підготовки майбутніх спеціалістів сільського господарства.
     Все життя він був зі своїми учнями, з яких 92 аспіранти успішно захистили кандидатські дисертації, а 5 – докторські дисертації, серед яких – 36 іноземців з Єгипту, Сирії, Угорщини, Китаю, Кореї, В'єтнаму, Іраку. А на кафедрі була створена наукова школа з підготовки майбутніх вчених з питань селекції та насінництва.
   Через «польову аудиторію» пройшли Герой України, академік НАН України В. В. Моргун, академік НААН України В. А. Кравченко, доктори наук В. Ф. Зубенко, Г. Р. Пікуш, О. П. Карпенко, І. П. Чучмій, А. М. Фомічев, В. В. Губернатор, доценти А. К. Пархоменко, О. Ю. Кошеленко, А. П. Довбах, В. Л. Жемойда, П. Д. Клименко, Р. Р. Балан та інші. Вони створили унікальні сорти озимої пшениці, ярого ячменю, помідорів, гібридів кукурудзи та інших культур.
     Його учні, А. К. Пархоменко та В. Л. Жемойда багато років, змінюючи один одного, були завідуючими кафедри селекції та насінництва, продовжували справу свого вчителя.
     Інший його учень, а саме В. Гаврилюк згадує: «Учень всесвітньовідомого академіка Миколи Івановича Вавилова, постійний генератор нових ідей, він умів подати найскладніший матеріал навдивовижу просто й зрозуміло. Зазвичай ми, студенти, називали його лекції з курсу селекції та насінництва уроками Вавилова. Професор М.О. Зеленський був справжньою живою енциклопедією знань з питань селекції та насінництва польових і городніх культур, гідно продовжуючи в міру свого таланту та можливостей справу великого Учителя».
   Серед наукового доробку видатного вченого Михайла Зеленського на особливу увагу заслуговує навчальний «Селекція і насінництво сільськогосподарських культур», виданий у 1960 році. Адже це навчальне видання було вперше видано української мовою для студентів сільськогосподарських вузів. У першому розділі цієї книги професор Зеленський дає коротку історію селекції, починаючи з 1466-1472 рр., згадує також про роботи В.В. Атласова (1697-1699 рр.), А. Т. Болотова (1738-1833 рр.), який був один з перших селекціонерів, В. Ф. Зуєва (1754-1704 рр.), Н. М. Амбодика (1744-1812 рр.), Ч. Дарвіна (1809-1882 рр.) та інших вчених, які заклали успіхи в біологічній науці, відкрили можливості поліпшувати і виводити нові сорти сільськогосподарських культур.

     Однак не лише наукові видання шановного професора будуть нагадувати нам, бібліотечним працівникам, про цю видатну особистість, але і його візити до нашої бібліотеки. Адже протягом багатьох років саме бібліотекарі часто спілкувалися з професором Михайлом Зеленським, який був педагогом та науковцем, як кажуть, від Бога.
     Любов Полозенко, завідувачка інформаційно-бібліографічного відділу нашої бібліотеки у ті часи згадує: «Не було такого дня, щоб Михайло Олексійович не забіг (він не ходив, а бігав) до нас, із запитанням «Дівчата, а мені щось є?». Адже ще тоді (1970-1990 рр.) бібліотека отримувала чималу кількість інформаційних матеріалів із органів науково-технічної інформації. Михайло Олексійович був надзвичайно відповідальним у відношенні до своїх аспірантів, як дітей малих за руку водять у садочок, так професор за руку приводив у бібліотеку аспірантів, особливо аспірантів-іноземців. Заходячи до нас, представляв аспіранта, говорив над якою проблемою аспірант працює. Сам розповідав аспіранту, яка реферативно-бібліографічна інформація надходить у відділ до бібліографів і як з нею працювати. Звертаючись до співробітників відділу просив, щоб допомагали його аспірантам, підбирати за його темою інформаційні матеріали».
   Із 2002 року кафедра генетики, селекції і насінництва нашого університету почала носити ім’я професора Зеленського М.О., а її науковці і надалі продовжують справу видатного вченого у створенні високопродуктивних сортів та високогетерозисних гібридів сільськогосподарських культур.

Лариса Сідько, завідувачка
інформаційно-бібліографічного відділу бібліотеки

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook