Гуманітарії провели цикл майстер-класів із написання мотиваційного листа для абітурієнтів НУБіП України: попит на такі зустрічі не зникає

21 травня 2022 року

   Вступна кампанія 2022 року підготувала для абітурієнтів кілька завдань, які в цьому році вирішуватимуться ними вперше і тому вже зараз потребують детального вивчення і навіть певної практичної підготовки, аби гідно впоратися з цими викликами. Однією з таких «новинок» вступу є написання абітурієнтом мотиваційного листа.
   Роль цього документу варіюється від визначальної (коли серед претендентів на бюджетні місця виявляють кращого у рейтингу у випадку однакових результатів мультипредметного тесту) до головної (коли при вступі, наприклад, на контрактну форму навчання, крім мотиваційного листа, не вимагається більше нічого: ані результат мультипредметного тесту, ані творчий іспит).

   Не зважаючи на важливість в цьому році якості мотиваційного листа, ані Міністерство освіти і науки, ані інша владна структура в галузі освіти не надали чітких критеріїв щодо цього документа. Тому різні заклади вищої освіти взяли на себе ініціативу та відповідальність провести певну роз’яснювальну роботу серед вступників аби полегшити їхню участь.
   Проконсультувавшись із Приймальною комісією НУБіП та порадившись із деканом гуманітарно-педагогічного факультету Інною Савицькою, кафедра соціальної роботи та реабілітації взяла на себе цю просвітницьку роль. За ініціативи завідувачки кафедри Ірини Сопівник та творчої участі команди викладачів кафедри – Руслани Білик, Ірини Демченко, Альони Альтанової та Вікторії Будегай була втілена в життя ідея майстер-класу з написання мотиваційного листа.

 

   Одразу після інформування абітурієнтів щодо запланованого заходу стало зрозуміло, що попит на ці знання і вміння є, оскільки вступникам було запропоновано три зустрічі, на кожну з яких зареєструвалось біля ста осіб. Отже, відповідальність за відбір і якість подання інформації була велика.
   Тому проєктна команда, ретельно вивчивши досвід інших закладів щодо проведення подібних тренінгів, запропонувала своє бачення. Ідея полягала в тому, аби стисло, в межах часу шкільного уроку (бо більше 45 хвилин сучасній молоді важко концентрувати увагу) та обов’язково з прикладами показати, як виглядає вже готовий мотиваційний лист, з яких частин він складається та що, власне може бути тим мотивуючим фактором, який «вистрелить» і за який члени комісії оберуть саме цього, а не іншого абітурієнта.

    Родзинкою, або як зараз говорять, лайфхаком підготовленого кафедрою заходу стали реальні відповіді реальних людей на структурні частини мотиваційного листа. Аби це насправді вийшов майстер-клас, а не запропонований іншими вузами формат нудної лекції під назвою «тренінг» на півтори години, під час якої багато абітурієнтів просто виходять з онлайн-зустрічі, оскільки, очевидно, очікують чогось іншого, ніж повчання, де треба ставити коми, чим відрізняється назва освітньо-професійної програми від назви спеціальності, де шукати навчальний план та прізвище очільника закладу освіти та чи мають бути заголовними всі літери його прізвища, – команда викладачів кафедри соціальної роботи та реабілітації НУБіП України вирішила поставити себе на місце абітурієнтів і самим написати мотиваційного листа.
   Але як то кажуть, двічі в одну річку не увійдеш, адже викладачі дивляться на життя по іншому, ніж молодь. Тому ми запропонували, до прикладу, відповісти на питання наших студентів спеціальності «Соціальна робота» – від першого до третього курсу. Не так давно вони самі були абітурієнтами, тому їхня мотивація, озвучена ними самими ж як акторами під час майстер-класу, була переконливою і спрацювала точно в ціль.

 

 

 
   Ідея заходу була в тому, щоб слухач, поклавши перед собою кілька аркушів паперу і ручку, вже через 40 хвилин міг би презентувати себе найкращим чином, за допомогою наших підказок. Ось така експрес-технологія!
   Розпочинаючи майстер-клас, до абітурієнтів НУБіП звернулась декан гуманітарно-педагогічного факультету Інна Савицька. Вже сама її промова та енергетичний посил стали для них потужним мотиватором.
   Модерували майстер-клас Ірина Сопівник і Руслана Білик, демонструючи два різних врівноважених типи впливу на аудиторію. Якщо Ірина Віталіївна, втілюючи когнітивний підхід, активізувала мислення абітурієнтів, резюмувала приклади різних типів мотивації, конкретизувала певні теоретичні і організаційні моменти, то Руслана Миколаївна, маючи досвід проведення масових дозвіллєвих заходів, забезпечувала емоційність, легкість і простоту в набутті нових знань, дбала про коннект з молоддю.
   Майстер-клас дає можливість майже повністю підготувати мотиваційний лист. Лишається лише перенести його на чистовий варіант і надіслати разом із пакетом потрібних документів. Про строки і способи подачі документа наголосила Ірина Сопівник.

   Фінальна частина зустрічі – питання абітурієнтів. Їх було чимало і всі вони підтверджували інтерес молоді до теми (слід зазначити, що за час майстер-класу ніхто не покинув онлайн-зустріч, а деякі абітурієнти навіть двічі відвідали захід – а отже, знайшли щось важливе для себе!). Колектив авторів цього тренінгу пишається тими відгуками, які прочитав у чаті зустрічі. Ось деякі із них: «Чи буде збережено цей ефір?», «Покажіть, будь ласка, ще слайд зі вступом», «Дякую! Було дуже пізнавально та цікаво!», «Дуже цінна зустріч, дякуємо вам, що ви нам допомагаєте!»

   Ефіри проведених заходів буде збережено у соцмережах, і абітурієнти зможуть розповсюджувати їх серед своїх друзів та  зберігати.
Упродовж 18-19 травня вже проведено три майстер-класи. 26 травня заплановано наступний. А далі попит покаже. З кожним наступним заходом ми удосконалюємо і відточуємо свої інструменти впливу на слухачів, отримуємо досвід і можливість спілкування з абітурієнтами – нашими майбутніми партнерами по освітньому процесу. Адже їхня мотивація – це саме той золотий ключик, який здатен відкрити двері в стіні, що досі була непроникною перешкодою між тим, чого прагне молодь, і тим, що їй пропонують у ЗВО. Володіння цим ключем зробить нас переможцями в конкуренції за молоді уми і таланти.

Альона Альтанова,
старший викладач кафедри соціальної роботи та реабілітації

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook