Пішов з життя видатний вчений Іван Панасович ГРИГОРЮК.

19 травня 2022 року

   19 травня 2022 року на 81 році пішов з життя видатний вчений у галузі біології, фізіології рослин, член-кореспондент НАН України, Заслужений діяч науки і техніки, доктор біологічних наук, професор Іван Панасович ГРИГОРЮК.


   Життя Івана Панасовича по праву можна вважати успішним прикладом поєднання наукових здобутків у галузі фізіології, біохімії, молекулярної біології та біоенергетики рослин і потужної школи наукових і науково-педагогічних кадрів.
   Професор Григорюк І.П. – видатний український вчений-біолог і педагог, академік АН Вищої школи України, віце-президент Всеукраїнської асоціації біологів рослин, кавалер ордена «За заслуги III ст.», лауреат нагород Ярослава Мудрого та Святого Володимира АН ВШ України в галузі науки і техніки, Державної премії України в галузі науки і техніки, премій УААН «За видатні досягнення в аграрній науці», імені М. Г. Холодного АН УРСР, Президентів НАН України, НАН Білорусі, АН Молдови. Він автор понад 1000 наукових праць, значна частина з яких і сьогодні є основоположними у галузі фізіології та біохімії рослин.
   Тривалий час Іван Панасович працював на посаді старшого наукового співробітника, а згодом і завідувача відділом Інституту фізіології рослин АН УРСР. Ця робота стала справжньою школою з вивчення питань теоретичної та експериментальної фізіології водного режиму рослин, що закарбувалася у подальшій педагогічній і науковій роботі як співробітника Національного аграрного університету, а згодом і Національного університету біоресурсів і природокористування України.
   Майже 20 років Іван Панасович Григорюк віддав Національному університету біоресурсів і природокористування України, де працював на посаді директора Навчально-наукового інституту охорони природи і біотехнологій і за сумісництвом професора кафедри фізіології, екології рослин і біомоніторингу (нині – кафедра фізіології, біохімії рослин та біоенергетики). Незмінно уважним та прискіпливим він був до підготовки кадрів – створив потужну наукову школу і став «другим батьком» для 5 докторів і 12 кандидатів наук.
   Сьогодні уся наукова спільнота України втратила висококваліфікованого фахівця з неймовірно широким колом інтересів, чудового лектора, невтомного генератора ідей з енциклопедичними знаннями у різних сферах біологічної науки. Іван Панасович був щасливою людиною та непересічною особистістю, який присвятив своє життя улюбленій справі, що довго служитиме прикладом для молодих педагогів і вчених.

Висловлюємо глибокі співчуття всій родині та близьким...

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook