Студентська наукова конференція на кафедрі автоматики та робототехнічних систем імені академіка І.І.Мартиненка

15 травня 2022 року

   На кафедрі автоматики та робототехнічних систем імені академіка І.І.Мартиненка (далі АРС) уже стало доброю традицією весною проводити студентську наукову конференцію. Чому так? Та тому, що участь студентів в наукових дослідженнях, що їх проводить кафедра, досить помітна. Це й виконання завдань, що є складовими наукових проектів, фінансування котрих здійснюється за результатами конкурсів МОН України, це й окремі міжнародні проєкти, реалізація котрих здійснювалась за ініціативою наших роботодавців. Кафедра АРС, до речі, є членом Асоціації «Теплиці України», а доцент кафедри представляє її на раді директорів Асоціації. Саме цей факт суттєво спрощує розуміння проблем виробництва та скорочує дистанцію між виробництвом і навчальним закладом.

    Ось і в цьому році студентська наукова конференція, незважаючи на оголошений військовий стан, планово відбулася 12 травня й студенти отримали можливість прозвітували про результати своїх наукових здобутків.
    Оскільки основним науковим напрямом кафедри АРС є розроблення систем автоматизації складних біотехнічних об’єктів із використанням інтелектуальних алгоритмів керування, то й студентська наука в значній мірі були присв’ячена саме цій проблемі. Не вперше модератором у студентів виступив доцент кафедри Володимир Решетюк (саме він представляє кафедру АРС в раді директорів Асоціації).
    Слід відзначити, що практично всі студенти «володіли темою», демонструючи теоретичні знання й практичні навички, інформуючи присутніх про деталі своїх наукових розробок. Це Віталій Луганський, Олексій Мельничук, Ганна Могилко, Артем Бочко, Андрій Крупенко, Юрій Шульга та інші. Проте частка студентів та результати їх наукових досліджень заслуговують на окрему увагу.

    Упевнено доповідала результати своєї наукової роботи про створення спеціалізованої системи керування вентиляційною установкою в цеху для виготовлення лікарських препаратів Настя Болбот (керівник професор Наталія Заєць). Настя, до речі, активно використовує дуальну систему освіти, поєднуючи традиційний навчальний процес з роботою в провідній фірмі, що проектує системи автоматизації для фармаційних підприємств. Окрім того, у 2021 р. вона стала переможницею всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності 151 – Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології, що відбувся в Харківському національному університеті радіоелектроніки (1 місце).
    Андрій Буков (керівник доцент кафедри Алла Дудник) тривалий час досліджує промислову теплицю як об’єкт автоматизації й на цій основі ним розроблена гібридна систему керування, що функціонує, використовуючи енергоефективні алгоритми. Андрій активно брав участь в молодіжному науковому проекті, що фінансувався МОН України, а виконували його працівники й студенти кафедри АРС. Його доповідь викликала жваве обговорення й схвалення присутніх на конференції. Андрій, як і Настя, також в 2021 р. став призером конкурсу студентських наукових робіт – 3 місце (назва конкурсу була подана раніше).

    Запам’яталась також наукова доповідь Дениса Жука (керівник професор Віталій Лисенко), який досліджував якість функціонування систем автоматизації з ПІД-регулятором та запропонував на стадії проектування систем автоматизації модернізацію окремих методик вибору таких регуляторів. Використання запропонованого Денисом забезпечує системне обґрунтування ПІД-регуляторів на стадії проектування на основі аналізу динамічних властивостей об’єктів керування та збурень на них.
    У цілому конференція пройшла успішно, доповіді викликали зацікавленість присутніх й завершилась побажаннями перемоги, миру, творчих успіхів.
    За організоване проведення студентської наукової конференції заслуговують на окрему подяку її модератор доцент Володимир Решетюк, доцент кафедри Володимир Мірошник та наставник професор Наталія Заєць.

 Віталій Лисенко,
завідувач кафедри АРС
Тарас Лендєл,
доцент кафедри 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook