Факультет землевпорядкування НУБіП і Німецько-український агрополітичний діалог провели для студентів-землевпорядників України серію лекцій з консолідації земель

5 травня 2022, 9:00
факультет землевпорядкування
     Спеціально для студентів з університетів України, в яких здійснюють підготовку землевпорядників та геодезистів, факультет землевпорядкування НУБіП України та Німецько-український агрополітичний діалог (APD) провели серію лекцій на тему «Консолідація земель: дієвий і актуальний інструмент сільського розвитку – огляд і перспективи для України». Понад півтори сотні студентів із 14 закладів вищої освіти (з 9 міст України) доєдналися до цього заходу. 
     Неформальна освіта у підготовці фахівців за спеціальністю 193 «Геодезія та землеустрій» завжди відігравала важливу роль. Тут можна відзначити і короткотермінові програми підготовки оцінювачів земельних ділянок, і програми навчання ліцитаторів-аукціоністів, й інтенсивні програми підвищення кваліфікації сертифікованих інженерів-землевпорядників або ж інженерів-геодезистів. Цього разу, декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков разом із міжнародними партнерами з Німецько-українського агрополітичного діалогу – керівником компоненту АПД «Експертний діалог із земельних відносин» Катьою Делз та її колегою Аудріусом Пауром запропонували студентам-землевпорядникам України курс лекцій на тему «Консолідація земель: дієвий і актуальний інструмент сільського розвитку – огляд і перспективи для України».
 
     Понад дві сотні бажаючих із 14 закладів вищої освіти зареєструвалися на проходження цього курсу. Для його проведення було залучено одного з найкращих європейських викладачів-практиків. Відомий експерт, професор Йоахім Томас, екскерівник відділу Міністерства довкілля, сільського господарства, охорони природи і захисту прав споживачів федеральної землі Північний Рейн-Вестфалія протягом 8 годин повчав юних землевпорядників та геодезистів, давав відповіді на їхні питання та вступав у дискусію. Захід проходив у дистанційному форматі, на який долучилося близько півтори сотні молодих науковців та студентів. Географія слухачів була широкою. Не лише з НУБіП були учасники. Частину представили слухачі таких навчальних закладів як Одеська державна академія будівництва та архітектури, відокремлений структурний підрозділ «Рівненський фаховий коледж Національного університету біоресурсів і природокористування України», Одеський державний аграрний університет, Кременчуцький національний університет імені Михайла Остроградського, відокремлений структурний підрозділ "Боярський фаховий коледж НУБіП України", Державний біотехнологічних університет, Поліський національний університет, Львівський національний університет природокористування, Національний авіаційний університет, Волинський національний університет імені Лесі Українки, Сумський національний аграрний університет, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Одеський національний університет імені І. І. Мечникова.
     Після вітального слова очільника факультету, модератора заходу Тараса Євсюкова, до слова було запрошено Аудріуса Пауру, який представив проєкт «Фаховий діалог із земельних питань» Німецько-українського агрополітичного діалогу (АПД). Потому, відповідно до затвердженої програми (https://nubip.edu.ua/sites/default/files/u382/invitation_program_ua_final.pdf), професор Йоахім Томас розкрив для слухачів такі теми як: 1) Консолідація земель: дієвий і актуальний інструмент сільського розвитку – огляд і перспективи для України; 2) Консолідація земель у Німеччині: перебіг стандартної процедури консолідації земель; 3) Сутність державної консолідації земель: рекомендації для законодавства у сфері сучасної консолідації земель і його впровадження на практиці.
 
     По завершенню кожного модуля слухачі проходили проміжне тестування, що вказувало на рівень їхнього засвоєння матеріалу. А от після цього учасники могли адресувати лектору свої запитання або ж вступити у жваву і цікаву дискусію. Зазначимо, що завдячуючи професійним перекладачам Ігорю Плашкіну та Олені Константіновій лекції синхронно перекладалися на українську та німецьку мови. Загалом 94 учасники освоїли програму курсу та отримали відповідні сертифікати (https://nubip.edu.ua/sites/default/files/u382/spisok_osib_yaki_otrimali_sertifikat.pdf).
      Організатори отримали схвальні відгуки у коментарях, а також приємно було бачити відмітки на захід у соціальних мережах. Зокрема, Олена Голенко, магістр факультету землевпорядкування зазначила, що подібний формат лекцій є дуже вдалим. Адже протягом кількох днів можна вникнути у суть питань, засвоїти основні теми і вдало, як показали результати, скласти тестування. Ольга Пронь, студентка другого курсу факультету землевпорядкування, ділиться теж своїми враженнями. Вона відмітила, що другокурсники лише починають вивчати фахові дисципліни, і стало ще цікавіше здобувати обраний фах. Молодь бачить, що наша професія актуальна не лише в Україні. Про що свідчить доповідь професора Йоахіма Томаса.
 
 
     До речі, всім учасникам заходу було надіслано презентації лекцій професора Йоахіма Томаса, посилання на електронну версії брошури за авторством проф. Йоахіма Томаса і проф. Тараса Євсюкова «Німецький досвід консолідації земель і висновки для України – правові і практичні аспекти» https://www.apd-ukraine.de/images/2022/BVVG/Brochure_Land_Consolidation/Brochure_on_Land_Consolidation_APD_FDB_UA.pdf та посилання на електронний варіант посібника за авторством проф. Йоахіма Томаса «Землеустрій і консолідація земель на сільських територіях Німеччини» https://www.apd-ukraine.de/images/2022/BVVG/Handbuch_l%C3%A4ndl._Bodenordnung_Thomas/Handbuch_zur_l%C3%A4ndl._Bodenordnung_Thomas_UA.pdf.
     Усі учасники заходу отримали сертифікат!
 
Наталія Мединська,

в.о. завідувача кафедри земельного кадастру 


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook