Традиційна весняна зустріч – День відкритих дверей на факультеті захисту рослин, біотехнологій та екології!

2 травня 2022 року

   29 квітня факультет захисту рослин, біотехнологій та екології провів День відкритих дверей та радо зустрічав усіх, хто мав можливість через екрани своїх комп’ютерів та смартфонів, у режимі онлайн долучитися до трансляції. Війна в Україні внесла свої зміни, проте університет та, зокрема, факультет давно почали працювати уміло пристосовуючись до нових обставин.

   Питання вступу в умовах воєнного часу особливо болюче для нинішніх абітурієнтів. Умови кардинально змінилися, значна частина випускників розгублені, спантеличені та налякані, хтось залишився без дому, без рідних, хтось досі перебуває в не зовсім безпечних місцях. Ситуація справді складна, гостро відчувається моральне та фізичне виснаження. У абітурієнтів багато запитань та мало відповідей, більшість раніше не стикалися з цією ситуацією та не очікували, що війна так змінить їх реальність. Випускникам здається, що перспектив замало, що майбутнього не існує. Проте, майбутнє – це ми з вами, майбутнє – це українці. Крок назустріч знанням не що інше, як ще один крок до перемоги. Активний розвиток нашої держави, безперервний вклад у знання, випуск висококваліфікованих фахівців та тепла підтримка один одного є важливим внеском для зростання та процвітання України! Факультет захисту рослин, біотехнологій та екології прикладатиме максимум зусиль, аби випустити у світ нове, щасливе та професійне покоління!

 
   Першою до абітурієнтів звернулась декан факультету, професор Юлія Василівна Коломієць, виступивши з вітальним словом та зазначивши, що наш факультет – це велика родина, де навчаються студенти з різних куточків нашої держави, і не тільки. Усіх їх об’єднує пристрасть до навчання, прагнення до успіху та реалізації своїх планів. Ми пишаємося своєю історією, своїми традиціями, невтомними та від даними науці і освіті науково-педагогічними працівниками, успішними випускниками,креативними студентами, своїми досягненнями і добрим ім’ям, визнаними не тільки в нашій державі, а й в багатьох країнах світу. Саме тому, на факультеті створено продуктивну, високоефективну систему підготовки нової генерації наукової інтелігенції, що зумовлює формування професійної еліти держави.
   На традиційній зустрічі зібралося чимало учасників, більше 160 гостей. Випускники шкіл м. Києва, Київської області та інших регіонів нашої країни завітали разом з батьками і друзями у гості до факультету. Приєдналися до зустрічі і нинішні бакалаври, що користуючись нагодою дізнались про умови вступу до магістратури. Згідно з програмою проведення, Юлія Василівна ознайомила всіх присутніх гостей зі структурою факультету, особливостями навчання, варіантами подальшого працевлаштування студентів. Підкреслила переваги навчання на факультеті захисту рослин, біотехнологій та екології та плюси саме нашого закладу вищої освіти – НУБіП України, що входить у ТОП-10 кращих університетів країни. Наприклад, статус національного та дослідницького університету, отримання подвійних дипломів, закордонні практики (Нідерланди,Польща, Норвегія та ін.), навчання іноземними мовами, зручне розташування – територія національного природного парку «Голосіївський», 100% забезпечення гуртожитком, цікаве різноманітне студентське життя – спортивні секції, творчі і мистецькі колективи, клуби за інтересами.

 
   Юлія Василівна нагадала про особливості цьогорічної вступної кампанії, зазначивши,що для вступників на місця державного бюджету буде запроваджений єдиний централізований тест: випускників шкіл – національний мультипредметний тест, випускників коледжів – фаховий екзамен, бакалаврів до магістратури – магістерський тест. Вступнику потрібно буде подавати заяву та мотиваційний лист. Вступ на контракт відбуватиметься лише за заявою та мотиваційним листом. Також, вона зазначила, що участь у Всеукраїнській Олімпіаді продовжено. Олімпіада дає унікальну можливість отримати до 20 додаткових балів до оцінки мультипредметного тесту і є ключовим при вступі на місця державного замовлення.


   Декан розповіла гостям, що факультет захисту рослин, біотехнологій та екології, якому цього року виповнюється 60 років, проводить сучасну освітню, науково-дослідну, інноваційну, навчально-виробничу та інформаційно-консультаційну діяльність. Освітні програми факультету забезпечують майбутніх фахівців високоякісними наукоємними знаннями із захисту та карантину рослин, прогресивних біотехнологій і раціонального використання природних ресурсів. Наголосила, що факультет є лідером серед кращих факультетів інших вузів України, а випускники займають провідні посади в усіх сферах аграрної галузі України. При сумлінному навчанні студенту гарантовано стовідсоткове отримання першого, високооплачуваного робочого місця.


   З привітальними словами та презентаціями своїх кафедр до майбутніх студентів вернулися: завідувач кафедри фізіології, біохімії рослин та біоенергетики Прилуцька Світлана Володимирівна, в.о. завідувача кафедри екобіотехнології та біорізноманіття Кваско Олена Юріївна, в.о. завідувача кафедри екології агросфери та екологічного контролю Наумовська Олена Іванівна, завідувач кафедри загальної екології, радіобіології та безпеки життєдіяльності Клепко Алла Володимирівна, завідувач кафедри інтегрованого захисту та карантину рослин Доля Микола Миколайович, доцент кафедри фітопатології ім. акад. В.Ф. Пересипкіна Башта Олена Валентинівна, завідувач кафедри ентомології ім. проф. М.П. Дядечка Лікар Ярослав Олексійович. Завідувачі побажали плідного, успішного, креативного та інноваційного навчання майбутнім студентам, а також більш детально розповіли про спеціальності, що готує факультет та про особливості роботи кафедр.

 
   Інтегральні, загальні і фахові компетенції фахівці зі спеціальностей здобувають на 7 кафедрах факультету. Факультет здійснює підготовку за спеціальностями 101 «Екологія», 162 «Біотехнології та біоінженерія», 202 «Захист і карантин рослин». Завідувачі кафедр закцентували увагу на важливості та актуальності даних спеціальностей у післявоєнний період. Не секрет, що сільське господарство, зокрема рослинництво та плодоовочівництво, в сучасній економіці України буде займати провідну роль. Звісно, для рослинництва найважливішим критерієм господарювання є високі врожаї. Щоб поле родило, про нього потрібно дбати: обробляти, удобрювати, захищати рослину від шкідника. Саме цих висококваліфікованих фахівців ми готуємо на спеціальності 202 «Захист і карантин рослин». Бойові дії в Україні можуть призвести до особливо катастрофічних наслідків для навколишнього середовища. Тому, професійність наших спеціалістів-екологів, яких ми готуємо на спеціальності 101 «Екологія», врятують нас від екологічної катастрофи та руйнівних наслідків для здоров’я та життя усіх громадян. В той час, фахівці спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» точно знатимуть, як одержати лікувальні препарати, харчові добавки і біологічно активні речовини, забезпечити сільське господарство бактеріальними добривами, засобами захисту рослин, поновлюваними джерелами енергії, щоб зменшити масштаби забруднення планети різноманітними відходами, працюватимуть над створенням нових організмів методами біоінженеріїї, моделюватимуть біологічні процеси та створюватимуть ліки методами біоінформатики. Наші випускники зроблять цей світ кращим!

 
   Для проведення наукових досліджень функціонує 3 навчально-наукові лабораторії, науково-дослідна, 6 навчально-науково-виробничих лабораторій, освітньо-науковий центр «Здоров’я рослин». Факультет працює над модернізацією і оновленням наукових лабораторій, адже оновлення матеріально-технічної бази є одним із пріоритетних напрямків для підготовки фахівців. Оновлена та модернізована навчально-наукова лабораторія «Біотехнології та клітинної інженерії» є ключовою базою для проведення лабораторних робіт зі спеціальних дисциплін «Загальна біотехнологія», «Біохімія», «Інструментальні методи аналізу», «Біотехнологія рослин», «Генетична інженерія», «Промислова біотехнологія» та виконання дипломних робіт студенти зазначеної спеціальності. В ході лабораторних, практичних занять та практик студенти факультету закріплюють теоретичні знання та отримують практичні навички і компетенції, що необхідні майбутнім фахівцям. При цьому широко використовуються навчальні посібники, наукові праці, які розробили і підготували викладачі факультету. Ми надаємо допомогу студентам в засвоєнні технологій практичної дослідницької праці.

 
   Обов'язковою частиною професійної підготовки фахівців є переддипломна практика. Практика студентів проводиться в профільних наукових установах, зокрема державних установах: Інститут харчової біотехнології та геноміки НАН України, Інститут клітинної біології та генетичної інженерії НАН України, Інститут продовольчих ресурсів НААН України, Інститут захисту рослин НААН України. А також на сучасних підприємствах таких, як ТОВ «Біотестлаб», група компаній «Біонорма», ТОВ «Енвімонітор» та підрозділах університету – Українська лабораторія якості і безпеки продукції АПК, ННІ лісового і садово-паркового господарства. Для забезпечення сучасними базами практик факультет ефективно співпрацює з представниками бізнесу, випускниками і радою роботодавців.

 
   Співпраця через угоди, гранти з міжнародними партнерами – напрям, який відіграє ключову роль при підготовці фахівців. Наші студенти завжди активно приймають участі у всеукраїнських і міжнародних конференціях, наукових семінарах та інших наукових заходах. Нині факультет є учасником міжнародної програми DAAD «Диджиталізація аграрної освіти України» та спільного Україно-Норвезького проєкту з радіоактивності довкілля. Завдяки співпраці з Вагенінгенським університетом 22 студенти пройшли стажування за кордоном. У 2021 році від факультету подано в міжнародній колаборації (Іспанія, Італія, Швеція, Франція, Україна) проєкт «Горизонт» за тематикою «Розробка механізмів переходу сільськогосподарського підприємства від традиційних до агроекологічних методів виробництва в умовах зміни клімату».

 
   Також, на факультеті значна увага приділяється розвитку творчих та спортивних здібностей студентів, які активно приймають участь в загальноуніверситетських заходах. Наприклад, у 2021 році студенти взяли участь у легкоатлетичному кросовому забігу «Золота осінь» та військово-спортивних змаганнях з нагоди Дня збройних сил України. Разом з тим, студент Микита Шкромида взявши участь у 4-му чемпіонаті Європи з карате кіокушин виборов перше місце у вазі до 90 кг, а студент-еколог Ілля Фурса виборов 2 срібні нагороди серед юніорів та серед дорослих на чемпіонаті України з гирьового спорту.
   Після тривалого діалогу і відповідей на питання, а також ознайомлення зі змістом навчання на нашому факультеті, впевнені, багато хто вже визначився і виявив бажання навчатися саме в нашому університеті.

 


   Дорогі випускники, свідомо обирайте професію, творіть своє життя! Навчайтеся, змістовно, креативно та творчо проведіть ваші студентські роки. Бажаємо безмежного потоку амбіцій, нових ідей, прагнень і досягнень. Обираючи своє майбутнє, ви обираєте майбутнє держави! Ми завжди уважно дослуховуємось до думок, ідей та особливих потреб наших студентів, тож чекаємо вас у стінах нашого університету! До зустрічі, майбутні студенти нашої дружньої родини! Все буде Україна!

Батрак Наталія

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook