Науково-виробнича лабораторія біопродуктивності водойм та рибогосподарської екології проводить моніторинг іхтіофауни водойм різних регіонів України

30 вересня 2014 року

     Для вирішення навчальних, наукових та господарських завдань в ННІ тваринництва та водних біоресурсів була створена навчально-науково-виробнича лабораторія біопродуктивності водойм та рибогосподарської екології.

 

     Щорічно силами співробітників досліджуються 15-20 водойм комплексного призначення різних регіонів України для розробки науково-біологічних обґрунтувань, режимів рибогосподарського використання та екологічних паспортів. Такі роботи носять комплексний характер і передбачають збір та аналіз гідрохімічних проб води, дослідження фітопланктону, зоопланктону, бентосу та стану іхтіофауни.

 


     Крім того, вивчається вплив гідроелектростанцій на іхтіофауну водойм. Протягом 2013-2014 років проведена робота на Стеблівському, Корсунь-Шевченківському, Звенигородському, Гордашівському, Лоташівському, Яблунівському, Коропецькому та Косівському водосховищах. Цьогоріч саме на Косівське було організовано дві експедиції за участю директора ННІ тваринництва та водних біоресурсів Вадима Кондратюка, декана рибогосподарського факультету Руслана Кононенка, декана факультету технології виробництва та переробки продукції тваринництва Миколи Себи, завідувача кафедри загальної зоології та іхтіології Петра Шевченка, студентів, аспірантів. Постійно ведуться дослідження і на шацьких озерах. За їх результатами захищаються не один десяток магістерських робіт та дисертації.


     Також колективом лабораторії виконувалися і науково-дослідні роботи, що фінансувалися за рахунок державного бюджету. Зокрема, за темою «Прогнозування стану іхтіофауни, управління рибопродуктивністю та екологічна паспортизація водойм комплексного призначення» розроблені та погоджені з науково-методичною радою Державного агентства рибного господарства України методичні збірки «Екологічний паспорт рибогосподарських водойм комплексного призначення» і «Методика прогнозування вилову та визначення лімітів промислового вилучення риби із рибогосподарських водойм комплексного призначення».

     


І. Митяй,
доцент кафедри загальної зоології та іхтіології

 


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook