Роль кафедр в університеті є провідною (відбулася нарада керівництва університету із завідувачами кафедр)

28 вересня 2014 року
26 вересня відбулася довгоочікувана нарада керівництва університету із завідувачами кафедр. І як зазначив ректор Станіслав Ніколаєнко, основна мета такого заходу – вести діалог та почути один одного.
 
 
Про стан та перспективи розвитку кафедр вишу за основними напрямами діяльності проінформував проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша. Сергій Миколайович звернувся до статей 33 та 25 Закону України «Про вищу освіту», які чітко визначають місію цих підрозділів та обов’язки їх керівників.  Далі мова йшла про аналітичні показники, характеристики навчального процесу, якісний науково-педагогічний склад кожної з кафедр навчально-наукових інститутів. До речі, колектив університету складають 241 доктор наук та 918 доцентів кандидатів наук. Виділено і найбільш потужні за кадровим складом кафедри. Серед них біохімії тварин, якості і безпеки сільськогосподарської продукції імені академіка М.Ф. Гулого, економіки підприємства, педагогіки, управління земельними ресурсами, ґрунтознавства та охорони грунтів імені професора М.К.Шикули та інші. Найбільшими за кількістю студентів виявилися ННІ бізнесу, рослинництва, екології і біотехнологій, лісового і садово-паркового господарства. Також проаналізовано віковий ценз кафедр, гендерні показники, кількість дисциплін, які викладаються англійською мовою. А ще – атестовані електронні навчальні курси. 
 
 
 
 
Наступними були блоки спортивно-масової роботи, наукової діяльності кафедр, підготовки іноземних студентів. Потім Сергій Кваша навів результати соціологічного опитування завідувачів кафедр та у вигляді матриці представив сильні і слабкі сторони, можливості та загрози університету. Також сформульовано пропозиції з удосконалення навчального процесу. Зокрема, слід покращити матеріально-технічну базу, практичну підготовку студентів, збільшити кількість англомовних груп і дисциплін, які викладаються англійською, електронних навчальних курсів, комп’ютерних класів. Особлива увага – професійно-практичній підготовці викладачів.
 
 
 
 
Участь в обговоренні доповіді взяли радник ректора Дмитро Войтюк, завідувачі кафедр автоматики та робототехнічних систем ім. академіка І.І.Мартиненка Віталій Лисенко, української, англійської і латинської мов імені М.О.Драй-Хмари Анатолій Безпаленко, директор природничо-гуманітарного ННІ Володимир Копілевич.
 
Звернула увагу присутніх на створення умов вільного доступу студентів до електронних версій навчальної, наукової і методичної літератури, виданої співробітниками університету, директор наукової бібліотеки Тетяна Кіщак. А завідувач кафедри культурології Ірина Майданюк розкрила роль і значення підрозділу у системі виховної роботи нашого вишу. Своє бачення перспектив університету висловив професор Віталій Лисенко.
 
 
 
 
 
У своїх виступах Микола Захаренко, Анатолій Балаєв, Ігор Охріменко, Вячеслав Ловейкін, Віталій Любецький розкрили діяльність підпорядкованих їм кафедр у рамках виконання програми розвитку університету «Голосіївська ініціатива - 2020».
 
Наступними розглянуто питання науково-дослідної роботи, підготовки аспірантів, впорядкування напрямів досліджень та визначення серед них пріоритетних. Про це проінформував перший проректор Ігор Ібатуллін. Окрім того, Ігор Ілліч зазначив: якщо фахівці не є затребуваними, університет не буде успішним. А на це впливає базова підготовка абітурієнта, рівень викладачів і, звісно, стан матеріально-технічної бази. 
 
 
 
 
 
Наше майбутнє – в наших руках. З такими словами звернувся до аудиторії ректор Станіслав Ніколаєнко. Нам потрібно засукати рукава і суттєво поліпшувати профорієнтаційну роботу. Адже наступного року державне замовлення на підготовку фахівців  буде формуватися за іншими підходами та залежатиме від середнього балу тих, хто прийшов в університет. Тому Станіслав Миколайович вкотре наголосив на важливості зустрічей випускників і підготовчих курсів. В центрі уваги –  якість навчання, робота бібліотеки, організація виробничих практик тощо. Результати соціологічного опитування, які навів Станіслав Ніколаєнко, підтверджують, що це турбує також студентство університету. 
 
 
На завершення ректор зазначив: нам усім є що робити. Питання №1 – реанімувати й осучаснити бібліотеку, науковий парк, серйозно поставитися до дистанційного навчання. Необхідно змінити підходи до практики та міжнародної діяльності. Також звернув увагу завідувачів кафедр на порядок, дисципліну, підтримку творчого навчально-дослідницького процесу та індивідуальну роботу з кожним викладачем і аспірантом. Та додав: моральність, духовність, чесність та порядність мають домінувати у стосунках один з одним.
 
 
Ольга Наконечна,
прес-служба НУБіП України
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook