Підготовка фахівців з менеджменту – важлива місія Університету у світлі майбутнього відновлення й розвитку України

30 березня 2022 року

   Відновлення і активне продовження освітнього процесу сьогодні, в умовах жахливої війни, є важливою місією, яку реалізує Університет! Окрім самих занять, знаходження студентів у колі однокурсників, друзів, викладачів, онлайн спілкування дає відчуття і розуміння того, що, попри нинішнє свавілля окупантів, в житті залишається місце чомусь сталому та, до щему у душі, звичному...

   Здобувачі вищої освіти факультету аграрного менеджменту організовано продовжили навчальний процес згідно університетського розкладу пар. На минулому тижні (21‑25 березня) доцент кафедри менеджменту ім. проф. Й. С. Завадського Ольга Гогуля зі студентами 2 курсу 4, 5, 6 груп спеціальності 073 «Менеджмент» на лекційному і практичному заняттях з дисципліни «Менеджмент» обговорили основні питання та опрацювали матеріал до теми: «Керівництво, влада і лідерство в менеджменті».
   Тема керівництва, лідерства ‑ одна з найдискусійніших у суспільстві. Питання лідерства розглядають як у контексті політики, так і в контексті бізнесу та управління: як побудувати ефективну команду, як поводитись керівникові у критичній ситуації, який стиль управління найефективніший і т.д.
   Поняття й уявлення про управління в цілому, й менеджмент, зокрема, постійно видозмінюються з часом, у ході розвитку, під впливом різних ситуацій і глобальних подій. На зміну актуальності щодо правильного розуміння функціонального призначення і ролі керівника, начальника відділу, підрозділу чи інших структурних одиниць різних управлінських рівнів, приходить усвідомлення пріоритетної позиції керівників напрямів, лідерів команди...
   У слові «керівник» закладені такі важливі поняття, як «направити», «навчити», «допомогти». Тоді хто ж такий керівник-лідер? Оскільки існує багато засобів впливу на інших людей, то й запитання: «які засоби впливу є найбільш ефективними у процесі спрямування людей на досягнення цілей організації?» є цілком закономірним.
   У ході лекційного заняття студенти ознайомилися з суттю та теоретико-прикладними аспектами стосовно підходів до розуміння лідерства.
   Розглянули процес трансформації ролі керівника через його якості і стиль поведінки: гнучкість (дозволяє адекватно реагувати на зміни та впроваджувати нові ідеї, використовувати нові методи, підходи, комунікації), стресостійкість (стреси загартовують, вчать швидко адаптуватися під зовнішні умови, оцінювати критичну ситуацію, аналізувати її та приймати альтернативні рішення), комунікативні навички (спілкування в роботі передбачає повагу, відкритість, творчість, довіру).
   Сучасному керівнику потрібно враховувати те, що на нього дивляться через деякі призми стандартів і трендів, бути прикладом для своїх співробітників (підлеглих, послідовників).
   У ході занять зроблено багато узагальнень і висновків. Більшість мріє бути лідером, але відомо, що стати ним не так просто. Важливим ключем до успіху лідера є саморозвиток. Щоб стати лідером, потрібні знання і досвід. У кожній ситуації потрібно вміти зорієнтуватись, зробити правильний вибір, ухвалити правильні рішення, подбати про інших. Розуміючи взаємозв’язок, керівник-лідер чітко бачить мету і згуртовує людей, створює команду. Сутність лідера полягає не лише у власному розвитку, а й у вмінні надихати людей навколо та переконувати їх у їхніх же здібностях та цінностях.
   На практичному занятті студенти виконали аналітичну вправу: «Визначення стилю керівництва», методичні вказівки до виконання якої розміщено у електронному навчальному курсі дисципліни «Менеджмент», доступний для здобувачів на університетській платформі Eleаrn.
   Слід відмітити позитивний момент, з огляду на воєнний стан, щодо дистанційної «присутності» здобувачів. Так до занять долучаються студенти, які часто не мають стабільного зв’язку, знаходяться поза своїми домівками, вимушено виїхали за межі України.
   Нині кожен учасник освітнього процесу повинен усвідомити свою роль у русі до Перемоги, ні на мить не забувати, що попереду відновлення країни. Тому, тільки наполегливість, організованість, відповідальність і цілеспрямованість у навчанні дадуть можливість розвивати свої таланти, здобувати нові знання, формувати навички і компетентності сучасного фахівця, справжнього керівника-лідера!
 
Аліна Троян,
доцент кафедри менеджменту ім.проф. Й.С. Завадського
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook