Широкі кроки біотехнологів у збереженні колекційного фонду ягідних культур НУБіП України

22 вересня 2014 року

Науковці лабораторії фітовірусології та біотехнології НУБіП України продемонстрували практичну ефективність застосування методу мікроклонального розмноження для оздоровлення і підвищення продуктивності ягідних культур. На експериментальних дослідних ділянках ННВЛ «Випробування селекційних досягнень та екологічної оцінки технологій вирощування плодово-ягідних, овочевих, лікарських і квітково-декоративних культур» наші біотехнологи отримали ефект потужної акселерації однорічних саджанців ремонтантних сортів малини, які вже за 2 місяці після культури in vitro входять у фазу плодоношення, демонструючи надзвичайно високі показники врожайності. Даний феномен поки що не має наукового пояснення і потребує системних біотехнологічних, молекулярно-біологічних, генетичних і екофізіологічних досліджень.

 

     Вивчення науковцями лабораторії складних механізмів репарації рослинного організму на клітинному рівні після травматичного шоку, відновлення систем тканин і органів у процесі прямого і непрямого морфогенезу дозволяють використовувати методи біотехнології рослин у швидкому відтворенні високопродуктивних ягідників з перспективою їх своєчасної ротації.

     Важливою наукоємною складовою роботи лабораторії фітовірусології та біотехнології є збереження колекційного фонду ягідних культур в умовах in vitro та забезпечення ДНК паспортами найперспективніших сортів ягідних культур, серед яких вже 12 сортів малини та 11 смородини, які є результатом багаторічної праці селекціонерів НУБіП України. Генетична паспортизація сортів дозволяє захистити інтелектуальну власність університету і сприяти його іміджу — як потужного гравця на Європейському ринку.

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook