В умовах військового стану продовжилося навчання студентів університету

14 березня 2022 року

У складних умовах військового стану кожен працівник нашого університету робить свій посильний внесок у спільну справу – захист України на фронті та навчання у тилу нових поколінь майбутніх фахівців для відновлення, розбудови та розвитку економіки.

Тож, сьогодні 14 березня 2022 року на виконання наказу ректора університету Станіслава Ніколаєнка від 11 березня 2022 р. № 156 в університеті продовжилося проведення навчальних занять у дистанційному та змішаному форматах за розкладом другого семестру для студентів денної та заочної форм навчання усіх курсів, освітніх ступенів та освітніх програм підготовки бакалаврів і магістрів. Ця неординарна подія в умовах війни порадувала як наших студентів, так викладачів, бо найскладніше – це сидіти без діла.

І вже з першої пари дружно розпочалося навчання студентів всіх 16 факультетів та ННІ.

З великим бажанням розпочали після перерви навчальні заняття студенти усіх курсів та освітніх програм бакалаврату та магістратури факультету харчових технологій, якості і безпеки продукції АПК (декан Лариса Баль-Прилипко) і встигли вивчити сьогодні такі дисципліни, як «Стандартизація, сертифікація та управління якістю», яку викладав Самойліченко О.В., виконати лабораторну роботу з дисципліни "Процеси і апарати харчових виробництв" разом з доцентом Жеплінською М.М. та «Фізико-хімічні та біохімічні основи переробки м’яса» з асистентом Ісраелян В.М. А на парі з «Інженерної графіки» з доцентом Бабкою В.М. були присутні майже 90% студентів 1 курсу.

У навчально-науковому інституті лісового і садово-паркового господарства, який очолює професор Петро Лакида сьогодні на парах були присутні понад половина усіх студентів, які навчаються за програмою підготовки бакалаврів, та знаходяться у відносно безпечних регіонах. А значна студентів ННІ проживають в Чернігівській, Житомирській та Сумській областях, що значно ускладнює їм можливість навчатися у таких умовах. А частина студентів усіх факультетів та ННІ задіяні у місцевій територіальній обороні за їх бажанням.

Стартував освітній процес разом із всім університетом і на факультеті тваринництва і водних біоресурсів. Усі викладачі з готовністю розпочали викладання своїх дисциплін, бо заздалегідь – ще у минулу п’ятницю деканом Русланом Кононенком були проведені наради із завідувачами кафедр та старостати.

На економічному факультеті – декан професор Анатолій Діброва, з першої ж пари сьогодні до дистанційних занять приступило понад 60% студентів, хоча деякі з них відзначали, що інтернет   іноді  відключався, а іноді з ним були  перебої у ряді регіонів.  Студенти 1 курсу 2 групи прослухали сьогодні дисципліну  «Міжнародна економіка», яка викладається їм англійською мовою, у студентів 2 курсу спеціальності «Облік і оподаткування» на 1 парі була «Економіка підприємства», а на 2-й «Економікс»; для 4 курсу викладали «Звітність підприємств». А студенти 2 курсу економічного факультету - майбутні фінансисти вивчали «Публічні фінанси», у той час як 4 курс слухав «Нормування та оплата праці», а на наступних парах «Логіку» та «Економіку природокористування».

Студенти факультету землевпорядкування на чолі з Тарасом Євсюковим також дружно розпочали заняття, хоча середній показник по факультету понад 50%. Проблема на всіх факультетах одна - значна частина студентів проживають в регіонах, де на сьогодні немає нормального інтернет-зв’язку. Студенти 1-4 курсів бакалаврату спеціальності «Геодезія та землеустрій» факультету вивчали сьогодні «Основи землеробства та рослинництва; «Топографію»; «Фотограмметрія та дистанційне зондування»; «Безпеку життєдіяльності», «Цифрові плани та карти» тощо.

Для студентів різних курсів факультету захисту рослин, екології та біотехнологій під керівництвом Юлії Коломієць викладалися дисципліни «Вступ до фаху», «Фізіологія рослин», «Основи біотехнологій у захисті рослин», «Молекулярна біотехнологія», «Процеси та апарати біотехнологічних виробництв» та інші.

На механіко-технологічному факультеті, як зазначив декан Вячеслав Братішко, навчання відновлено успішно, хоча явка можна сказати за різними академічними групами «строката», проте присутні до 70%. Найкраща ситуація на першому курсі, але трохи гірша у магістрів, які записалися до місцевих самооборон, і таким буде надано дозвіл на навчання за індивідуальними графіками.   

Студенти 1 курсу, як розповіла декан юридичного факультету Олена Яра,  на 1-й парі прослухали лекції з дисциплін «Історія держави і права України», лектор доцент Ірина Єрмоленко; «Правова культура особистості», викладач доцент Олена Попова, а далі для старших курсів був семінар з «Теорії держави і права» з  доцентом Сергієм Козіним.

На агробіологічному факультеті (декан Оксана Тонха) у цілому сьогодні на заняттях були присутні понад 60% студентів. Більшість проблем - це нестабільний інтернет. Старости усіх академічних груп факультету повідомили, що з кожним викладачем у них є постійний контакт, дистанційні заняття проводяться за розкладом.

Навчально-науковий інститут неперервної освіти і туризму під керівництвом директора Івана Гриценка також успішно продовжив навчальні заняття 2-го семестру, для студентів 1 курсу освітньої програми «Готельно-респоранна справа» запланував та провів дисципліну «Інформаційні технології» та «Англійську мову», а для старшокурсників ряд інших навчальних дисциплін.

Факультет аграрного менеджменту на чолі з Анатолієм Остапчуком  має ряд груп, викладання більшості дисциплін у яких здійснюється переважно англійською мовою. Тож і сьогодні студенти слухали таку дисципліну «Technique of Presentation and Speechwriting with the basis of web-design», а ще «Міжнародну економічну інтеграцію, «Європейську інтеграцію»; «Основи цифрового маркетингу», а магістри «Фінансово-економічну безпеку» та інші.

Не винятком є і гуманітарно-педагогічний факультет (декан Інна Савицька), де також успішно тривають заняття 2-го весняного семестру  і понад 60 відсотків студентів вже з першого дня після вимушеної перерви приступили до навчання.

Звісно можна продовжувати висвітлювати проведені заняття і на інших факультетах, але це вже ви зможете прочитати на сторінках відповідних підрозділів. Ректорат та навчальний відділ бажає нашим студентам та викладачам, як і всій Україні, безхмарного мирного неба та успіхів у навчанні!

Вдалого вам старту та успішного завершення весняного семестру такого складного року для всієї України!

Перемоги та миру Україні!

Оксана Зазимко,
заступник начальника навчального відділу

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook