16 вересня як День навчально-наукового технічного інституту

16 вересня 2014 року

16 вересня пройшло під знаком навчально-наукового технічного інституту. Та, думається, ця дата і повинна увійти в анали вишу під такою назвою — День технічного ННІ.

Але про все по порядку.


Розпочалося свято зі знайомства ректора університету професора Станіслава Ніколаєнка з колективами і можливостями кафедр інституту. Всього їх сьогодні налічується 12, і потенціал у них доволі значний. Сьогодні, коли в університеті ставлення до технічної політики суттєво змінилося на краще, він має бути задіяний «на всі сто».


Науковцям кожної з кафедр було що показати очільнику університету. І зацікавити його як інженера, який розуміється на технічних новинках. Демонструвалися обладнання, навчально-методичне забезпечення, наукові праці, зокрема, в цитованих виданнях. Дуже приємно, що в деяких наших колег індекс цитування за Хіршем сягає 7,5-8.


Вчені наукової лабораторії нанотехнологій продемонстрували свої останні розробки. Так, колоїд срібла — унікальний бактерицидний препарат, замінник антибіотика. За його допомогою можна лікувати опіки та обробляти рани. А ще — очищувати забруднену. Як повідомив завідувач кафедри технології конструкційних матеріалів і матеріалознавства Костянтин Лопатько, незабаром цей препарат матиме у своїй аптечці кожен боєць в зоні АТО.


Дуже приємно, що до наукової роботи на кафедрах залучається студентська молодь. Її розробки теж були запропоновані увазі гостей. Наприклад, другокурсник Владислав Самченко спроектував комітаційну модель біогазової установки. На увагу заслуговують призові місця наших студентів на Всеукраїнських конкурсах наукових робіт.

У ході знайомства з кафедрою охорони праці та інженерії середовища стало відомо, що в кінці вересня в університеті пройде навчання з охорони праці для усіх посадових осіб вишу.

Відвідавши бібліотеку інституту, яка обслуговує 4 факультети, ректор Станіслав Ніколаєнко акцентував увагу на необхідності повної електронної версії фондів.

А коли знайомство з кафедрами закінчилося, з очільником університету зустрілися студенти та їх педагоги. В ході зустрічі ректор вже вкотре звернувся до потенційних можливостей програми розвитку університету «Голосіївська ініціатива — 2020», звернув увагу на необхідності поліпшення якості навчання. Кожен студент, наголосив він, повинен зрозуміти: лише повсякденний пошук, наполеглива праця та навички самовдосконалення забезпечать успіх. І без бажання навчатися в університеті робити нічого. А щоб полегшити цей процес, готується нарада завідувачів кафедр. Одне з питань, яке планується розглянути, — недопущення позастатутних відносин. Їм не місце в національному дослідницькому університеті.


***
 

Органічним продовженням Дня технічного ННІ стало відкриття виставки новітньої сільськогосподарської техніки.

Ще влітку внутрішній периметр 11-го навчального корпусу почали готувати до цієї події. І нинішній облаштований виставковий майданчик цілком відповідає своєму призначенню.


Сьогодні тут представлено новітню техніку вітчизняних та закордонних виробників. Вона не тільки слугує виставковими експонатами, а й працює на полях навчально-дослідних господарств НУБіП України. Зараз основні польові роботи вже завершено, тож ці трактори, оприскувачі, розкидачі тощо тимчасово можуть «відпочити» на виставці.

Тут — трактори найбільшої машинобудівної компанії «Джон Дір Україна» і компанії Versatile (яка надала на виставку ще й доїльну установку Dairymaster), техніку від найбільшого дилера виробників сільськогосподарських машин «АМАКО». Україну представляє продукція компанії АСА «Астра», ВАТ «Хмільниксільмаш» і «Богуславська СГТ», ДП «Агромаш», чернігівського заводу «ТАН», «Південмашу» тощо.


На відкриття виставки зібралися науковці, викладачі, студенти технічного ННІ, представники вищезгаданих компаній-виробників. Дуже приємно, що серед їх керівного складу багато випускників нашого університету. Саме за сприяння та підтримки генерального директора «Джон Дір Україна» Ігоря Кутового та директора департаменту Юрія Романюка, генерального директора «АМАКО» Романа Осадчого, а також комерційного директора Versatile Олексія Колотурського, заступника директора ННЦ «ІМЕСГ» Валентина Мироненка і стала можливою організація цього заходу. Кожному з них було надане слово. І всі вітання об’єднувало одне: нинішнього інженера чи конструктора просто неможливо уявити без знання сучасної техніки і технічної думки. Ознайомити з цим сучасне студентство технічного ННІ і є задачею № 1.

 


І ось — урочиста мить: ректор Станіслав Ніколаєнко перерізає стрічку. Ми започаткували гарну справу — виставку новітньої сільськогосподарської техніки, зазначив він. І це — тільки початок. Місця на виставковому майданчику ще вистачає, тож незабаром його заповнить і техніка інших виробників. У цьому зацікавлені обидві сторони, адже конкуренція зростає, а інженер на виробництво має йти підготовленим. Як сказав після урочистостей Олексій Колотурський: коли фірми-виробники конкуруватимуть на полях не лише за покупця, але й за розум нашого студентства — це прекрасно.

Ольга Наконечна


 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook