Міжнародна конференція, присвячена відразу трьом ювілеям

16 вересня 2014 року

     15 вересня на базі навчально-наукового інституту рослинництва, екології і біотехнологій НУБіП України розпочала свою роботу міжнародна науково-практична конференція «Плодівництво та овочівництво України: освіта, наука, інновації». Вона присвячена відразу кільком ювілеям — 20-річчю кафедр садівництва імені проф. В.Л. Симиренка та овочівництва і 15-річчю кафедри закритого ґрунту.


     У роботі конференції взяла участь представницька делегація Краківського аграрного університету на чолі з деканом факультету садівництва і біотехнологій Станіславом Мазуром. Наші польські колеги завітали до Києва з візитом-відповіддю. Нагадаємо, що в травні ц.р. представники ННІ рослинництва, екології і біотехнологій НУБіП України побували в Кракові.

     Тож нинішня конференція стала черговим кроком у поглибленні міжнародних контактів українського і польського вишів, зазначив, відкриваючи її роботу, ректор університету професор Станіслав Ніколаєнко. Між нашими вищими навчальними закладами існують надійні зв’язки, які і надалі слід зміцнювати.


     На Сході України точаться бойові дії, гинуть українські патріоти, а ми говоримо про майбутнє — і це символічно: думаємо про день прийдешній! Конференція співзвучна тому, що зараз відбувається у світі і Європі, зазначив очільник університету. Станіслав Ніколаєнко представив учасникам конференції два вектори розвитку університету, окреслені програмою розвитку «Голосіївська ініціатива — 2020», та саму програму. Він ще раз нагадав, які завдання стоять перед колективом сьогодні. Як би не було складно, університет повинен увійти в п’ятірку кращих вишів України, значно розширити міжнародні зв’язки і гідно представляти націю, потенціал якої — невичерпний.


     На пленарних засіданнях з доповідями виступили доцент кафедри технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва ім. проф. Б.В. Лесика Володимир ЗавгороднійПідготовка фахівця зі спеціальності «Плодоовочівництво і виноградарство» в НУБіП України»), заступник академіка-секретаря відділення аграрної економіки і продовольства НААН України професор Володимир Хареба Стан і перспективи розвитку овочівництва в України»), професор кафедри овочівництва Зеновій СичНові культури в овочевому бізнесі»), професор кафедри ентомології ім. проф. М.П. Дядечка Віталій ФедоренкоПроблеми і перспективи ентомологічних досліджень в Україні»), доценти кафедри екобіотехнології і біорізноманіття Артур Ліханов («Біотехнологічні підходи до збереження та ефективного використання високопродуктивних сортів малини колекційного фонду НУБіП України») та Юлія Коломієць («Клітинна селекція томатів, стійких до бактеріальних хвороб»). Професор Володимир Меженський проінформував про наукові дослідження кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка, а кандидат сільськогосподарських наук Михайло Ретьманпро основні грибні хвороби зернових культур. Темами наукових доповідей доцентів Олександра Цизя та Олександра Шеметуна стали відповідно стан галузі грибівництва України та розробки кафедри закритого ґрунту і стан, тенденції та перспективи розвитку овочівництва закритого ґрунту.

 

     У роботі конференції значним було і представництво вчених кафедри бджільництва ім. В.А. Нестерводського. Так, її завідувач Валерій Броварський виступив з доповіддю «Якість перги, одержаної за різних технологій». Його колеги — професор Віктор Поліщук, доценти Олексій Лосєв та Ігор Головійчук — підготували доповідь «Конвеєр цвітіння медоносних рослин і запилювальна діяльність бджолиних сімей в умовах Лісостепу України».

 


     Свої наукові розробки представили і наші польські колеги. Так, Яцек Навроцький і Станіслав Мазур представили на розгляд сучасні проблеми захисту овочів від хвороб у Польщі, Ян Блащиквплив різних умов зберігання на якість і характеристики ведення двох сортів чорної смородини.


     Завтра, 16 вересня, було підписано додаткову угоду між ННІ рослинництва, екології і біотехнологій НУБіП України та факультетом садівництва і біотехнологій Краківського аграрного університету. Такі угоди здатні підсилювати дію основних договорів про співробітництво між університетами-партнерами НУБіП України. А їх на сьогодні маємо порядку 50.

 

Ірина Білоус,

прес-служба НУБіП України
 


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook