Лісівнича наука — виробництву!

15 вересня 2014 року

     Майже два десятиліття експедиційної роботи дослідників-таксаторів у лісах України під керівництвом проф. П.І. Лакиди завершилися розробкою та випуском науково-виробничого довідника «Нормативи оцінки компонентів надземної фітомаси деревостанів головних лісотвірних порід України».

 


      Створення нормативів для оцінки лісової фітомаси викликане гострою необхідністю     інформаційного забезпечення сталого ведення лісового господарства з урахування екологічних чинників та техногенного навантаження на довкілля.


     Зростання концентрації вуглекислого газу в атмосфері планети внаслідок діяльності людини є головною причиною, що призводить до глобальної зміни клімату. При цьому змінюються суспільні вимоги до лісів, набуває пріоритетності їх біосферна роль і функції природного поглинача парникових газів. Беручи до уваги, що одним із найсуттєвіших складників біологічної продуктивності лісів є їх фітомаса — компонентами якої здійснюється поглинання та довготермінове депонування вуглецю і генерування кисню, розроблені нормативи набувають загальєвропейського значення.


     При розробці нормативів використані дослідні дані, зібрані, оброблені та агреговані за унікальною методикою проф. П. І. Лакиди, науковцями Національного університету біоресурсів та природокористування України, Українського науково-дослідного інституту лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г. М. Висоцького (УкрНДІЛГА) та Національного лісотехнічного університету України (НЛТУ України). Їх загальний обсяг становить 796 тимчасових пробних площ, на яких зрубано і обміряно 6587 модельних дерев.


     Розроблені нормативи призначені для оцінки фітомаси деревостанів головних лісотвірних порід України: штучних деревостанів сосни звичайної у Поліссі та Лісостепу; природних деревостанів сосни звичайної у Поліссі та Лісостепу; штучних деревостанів сосни звичайної на Нижньодніпровських пісках; штучних деревостанів сосни кримської на Нижньодніпровських пісках; штучних деревостанів сосни кримської у Криму; штучних деревостанів ялини європейської (смереки) у Карпатах; природних деревостанів ялиці білої у Карпатах; штучних деревостанів дуба звичайного у Лісостепу та Поліссі; природних деревостанів бука лісового у Карпатах; природних та штучних деревостанів ясена звичайного у Правобережному Лісостепу; природних деревостанів граба звичайного у Лісостепу; природних та штучних деревостанів берези повислої у Поліссі; природних деревостанів тополі тремтячої (осики) у Поліссі; природних та штучних деревостанів вільхи клейкої (чорної) у Поліссі.


Нормативи оцінки компонентів надземної фітомаси деревостанів впроваджені у діяльність лісогосподарських підприємств Державного агентства лісових ресурсів України.

Бібліографічне посилання:

Нормативи оцінки компонентів надземної фітомаси деревостанів головних лісотвірних порід України : [довідник (наукове-виробниче видання)] / П. І. Лакида, А. М. Білоус, В. І. Блищик, Р. Д. Василишин, О. М. Василишин, Г. С. Домашовець, С. С. Ковалевський, І. П. Лакида, А. Г. Лащенко, І. М. Матейко, Л. М. Матушевич, О. В. Морозюк, В. І. Фомін, Ю. П. Швець. – Корсунь-Шевченківський : ФОП Гавришенко В. М., 2013. – 457 с.
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook