Студенти факультету аграрного менеджменту розпочали вивчення контролінгу – сучасної концепції управління підприємством

18 лютого 2022 року

 У другому навчальному семестрі студенти 3 курсу факультету аграрного менеджменту разом із доцентом кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту Тетяною Лобунець почали освоювати одну із сучасних концепцій управління підприємством – контролінг, в процесі вивчення однойменної дисципліни.

   На вступній лекції студенти дізнались, що контролінг на підприємстві створюється в якості системи своєчасного забезпечення менеджменту компанії повною, розгорнутою та достовірною інформацією, необхідною для прийняття оптимальних управлінських рішень.

   Майбутні управлінці познайомились із складовими системи контролінгу, його історією, видами, об’єктами, методами і системами. З’ясували, що не кожна компанія потребує створення служби контролінгу у своїй структурі. Так, якщо бізнес невеликий, наприклад, до 30 співробітників, і власник безпосередньо займається операційною діяльністю, то він сам виконує всі функції контроллінгу.

   Зацікавленість у контролінгу, як в окремій функції управління виникає зазвичай у середньому чи великому бізнесі, де обороти постійно збільшуються, конкуренція зростає, витрати накопичуються, а рентабельність знижується. За таких умов стає неможливим охопити всі сфери управління, бути в курсі того, що відбувається на підприємстві, втрачається відчуття керованості.

   Знайомлячись із специфікою впровадження контролінгу у вітчизняному бізнес-середовищі студенти дізнались, що на практиці його часто інтерпретують як систему контролю в організації. Однак, звернувшись до слоника англійської мови з’ясували, що слово «control», крім значення «контроль», означає також «регулювання», «управління». І саме так треба розуміти його сутність як сучасної концепції управління підприємством. А фахівців, які виконують такі управлінські функції, прийнято називати «спеціалістами з контролінгу», але не «контролерами».

   На завершення заняття студенти засвоїли, що завдання контролінгу полягає в тому, щоб допомагати менеджерам приймати рішення, вчасно попереджати управлінські помилки, об'єктивно оцінювати сильні та слабкі сторони компанії, виявляти можливості та ризики.


Лобунець Тетяна,
доцент кафедри виробничого та
інвестиційного менеджменту

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook