Студенти університету мають відчути себе господарями

12 вересня 2014 року

11 вересня відбулася зустріч активу студентських рад гуртожитків із ректором університету Станіславом Ніколаєнком

Очільник вишу зазначив, що 6 вересня вступив в дію Закон України «Про вищу освіту». У ньому дуже багато новацій і значна увага надається  студентському самоврядуванню. Повсякчас ведуться на різних рівнях розмови про якість підготовки фахівців. Наше завдання –  дати студентам знання, забезпечити належний рівень їх практичної підготовки, виховати громадянина і справжнього патріота. А досягнути цього не можливо без створення належних соціально-побутових  умов.
 
 
На конференції трудового колективу 29 серпня затверджено програму розвитку університету «Голосіївська ініціатива - 2020». А в листопаді, як зазначив ректор, буде прийнятий план її реалізації на 2015 рік. Програма була обговорена у колективах ННІ, на ректоратах, опрацьована робочою групою, яку очолив академік, проректор з навчальної і культурно-виховної роботи Сергій Кваша. З ініціативи студентства в документі з’явився окремий розділ, присвячений студентському самоврядуванню. Адже саме молодь має бути рушієм розвитку, виявляти активну позицію у розбудові університету, дбати про порядок у гуртожитках. 
 
 
Центральне питання зустрічі – соціально-побутові умови проживання студентів. Підсумки роботи комісії з перевірки гуртожитків підбив проректор з навчально-наукової роботи, правових та соціальних питань  Володимир Курило. За його словами, більшість місць загального користування приведено в належний стан. Також відремонтовано кухні, облаштовано спортивні кімнати. У читальних залах є доступ до WI-FI. Однак попереду ще дуже багато роботи. Слід замінити електромережу, полагодити фасади, відремонтувати дахи, балкони та інше. Роботи вистачить всім. Володимир Іванович закликав кожного працювати добросовісно та виконувати завдання вчасно. До цих слів приєднався також директор студмістечка Дмитро Калініченко.
 
 
Про хід поселення студентів у гуртожитки студмістечка повідомив директор ННЦ виховної роботи та соціального розвитку Дмитро Черкашин. На 1 вересня  в студмістечку мешкають 6802 студенти, що на 108 більше, ніж торік. Гуртожитки є дуже перенаселеними. І тут свою думку має висловити студентське самоврядування: поселяти студентів за ущільненою системою чи відмовити частині з урахуванням академічного рейтингу. 
 
 
У гуртожитках № 4 та № 5 виконано значний обсяг ремонтних робіт.  А ще облаштовано прилеглу територію. Про це детально проінформували присутніх завідувачі гуртожитків  Євгеній Пугач та  Олег Вельгас. Слідкують у цих гуртожитках і за поведінкою та дисципліною студентів. Систематично проводяться спортивно-масові та культурні заходи. Окрім того,  тут відкрито боксерські зали. Про необхідність поліпшення соціально-побутових умов у гуртожитку № 10 зазначила його завідувач Наталя Тригуб.
 
 
Під час засідання обговорено фінансовий стан гуртожитків. Інформацію про рух грошових коштів надала начальник планово-фінансового відділу Наталія Дробот.  
 
 
А проректор з навчально-науково-виробничих питань розвитку і адміністративно-господарської діяльності Валерій Іщенко прозвітував про хід ремонтних робіт у студмістечку. Ще багато завдань заплановано реалізувати до кінця року. Наразі усі зусилля спрямовані на відновлення 3-го навчального корпусу.
 
Активну участь в обговоренні взяли директор ННІ бізнесу Анатолій Діброва, голова Студентської організації Ольга Кухар, представники студрад гуртожитків. Сергій Кваша зазначив, що студентське самоврядування університету має взяти на себе відповідальність за порядок у гуртожитках і поведінку його мешканців.
 
 
За підсумками зустрічі ректор доручив відповідним службам терміново ліквідувати аварійні ситуації, а в кінці року прозвітувати  про результати. Також керівництвом  розглядається питання реконструкції та побудови гуртожитків. Станіслав Миколайович наголосив на тому, що в зв’язку із енергетичною ситуацією необхідно до кінця грудня завершити навчальний процес, скласти заліки та іспити. А ще – бути напрочуд організованими у таку надзвичайно напружену ситуацію в країні, коли щодня гинуть люди. 
 
 
Станіслав Ніколаєнко закликав колектив до діалогу та ще раз звернувся до статті 40 Закону України «Про вищу освіту», яка чітко визначає місію студентського самоврядування. Очільник вишу запропонував влітку сформувати студентські будівельні загони навчально-наукових інститутів, які допомагатимуть навести лад у студмістечку. Наша молодь має відчути себе господарями. А у нас для цього є все необхідне: інтелект, розум, бажання. Тож необхідно братися до роботи.

Ольга Наконечна
 
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook