29 січня 1918 – Бій за майбутнє України

29 січня 2022, 12:00

 

   29 січня в Україні вшановують пам’ять молодих курсантів, «перших українських кіборгів», які ціною власного життя захищали молоду українську державу від більшовицької орди. Бій під Крутами, став для українського народу символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність.

   Вшанування пам’яті Героїв Крут – це не лише данина історії, а й гідний приклад для майбутніх поколінь.
  Бій українських вояків проти більшовицької армії на станції Крути затримав ворога на чотири дні. Таким чином добровольці утримали столицю на час, необхідний для укладання Брест-Литовського миру, який de-facto означав міжнародне визнання української незалежності.

   22 січня 1918 року, з метою недопущення втручання більшовиків у внутрішні справи України було прийнято ІV Універсал та проголошено Українську Народну Республіку «самостійною, ні від кого незалежною, вільною, суверенною державою українського народу».
     Одна з наступальних груп більшовиків йшла за напрямком Курськ-Бахмач-Київ. Після запеклих боїв за станцію Бахмач 24–27 січня 1918 року українські війська змушені були відступити до станції Крути. На підкріплення українських частин в Крути було направлено Першу Українську юнацьку (юнкерську) школу ім. Б. Хмельницького у складі чотирьох сотень (400–450 курсантів та 20 старшин (офіцерів). До юнаків школи приєдналась перша сотня (116–130 осіб) новоствореного добровольчого Помічного Студентського куреня Січових стрільців. До курсантів юнацької школи, студентів і гімназистів приєдналося близько 80 добровольців з підрозділів місцевого Вільного козацтва із Ніжина.
   Впродовж усього дня вони вели бій за станцію з більшовицькими військами загальною чисельністю (за різними даними) від 3000 до майже 5000 осіб, в їх числі 400 балтійських матросів, які були добре озброєні, в тому числі артилерією.
   Завдяки вигідній позиції і героїзму, українцям вдалося завдати більшовицьким військам значних втрат і стримати наступ до темряви. Потім, під тиском ворога, українські бійці, користуючись присмерком, організовано відступили до ешелонів і вирушили в бік Києва, руйнуючи за собою залізничні колії. 27 студентів та гімназистів, які знаходилися у резерві, під час відступу потрапили у полон. І наступного дня їх було розстріляно або замордовано.
   Затримавши ворога на чотири дні, київські юнаки дали змогу урядові УНР вперше за понад 150 років (з часів скасування Гетьманщини) добитися міжнародного визнання України на переговорах у Бресті та укласти Брест-Литовський мир.
   Бій під Крутами це лише один з епізодів радянсько-української війни, яка розпочалася наприкінці грудня 1917 року. Це є одним з найяскравіших прикладів мужньої боротьби українців за свою самостійність, свободу, право жити в ні від кого незалежній, суверенній державі.
   У квітні 1918 року завдяки підтримці німецьких та австро-угорських військ (відповідно до Брестського договору) українці звільнили від більшовиків майже всю Україну. Отже, бій під Крутами став боєм за майбутнє України.


Анна Дащенко куратор 3курсу, 1 групи.
Анастасія Шевченко 3курс, 1гр.

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook