До 90-річчя з Дня народження професора Мішина Володимира Івановича (06.01.1932 – 19.02.2018)

5 січня 2022 року

   

   6 січня 2022 року виповнилося б 90 років від Дня народження відомого вченого, доктора технічних наук, професора, заслуженого діяча наук і техніки України Мішина Володимира Івановича.
   У 1954 році Мішин В.І. закінчив Горьківський політехнічний інститут, отримав кваліфікацію інженера-електрика. Згодом у 1966 році захистив кандидатську дисертацію, а у 1974 році здобув науковий ступінь доктора технічних наук.
Науковий і педагогічний шлях професора Мішина В.І. був присвячений вивченню та удосконаленню трифазних асинхронних машин. Саме їх він із захопленням відносив до шедеврів світової електромеханіки.
   На кафедрі електричних машин і експлуатації електрообладнання ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження НУБІП України (колись факультету електрифікації сільського господарства Української сільськогосподарської академії) професор Мішин В.І. створив і багато років очолював наукову школу, яка і донині продовжує дослідження проблем підвищення експлуатаційної надійності та енергоефективності електромеханічних комплексів.
    У нашому університеті професор Мішин В.І. почав працювати з 1980 року на посаді завідувача кафедри електричних машин і експлуатації електрообладнання. У 1984 - 1986 р.р. очолював факультет електрифікації сільського господарства, потім обіймав посаду проректора з навчально-виховної роботи (1986 - 1990 р.р.).
    Для всіх, хто знав і мав можливість працювати з професором Мішиним В.І., зокрема його учнів, на все життя закарбувались його виняткова людська порядність, постійне знаходження у стані наукового пошуку, новаторський підхід до трактування ряду фізичних явищ у електричних машинах і апаратах, глибоке володіння математичним апаратом для аналізу та моделювання електромагнітних та електромеханічних процесів.
Його науковий доробок носить фундаментальний характер і є актуальним у прикладному відношенні. Володимир Іванович був науковцем-практиком і приділяв велику увагу впровадженню у виробництво оригінальних технічних рішень, модернізації електрообладнання, яке експлуатується у специфічних умовах аграрного виробництва. Технічні рішення щодо удосконалення перетворювачів частоти і напруги, систем захисту електрообладнання від аварійних режимів впроваджені у виробництво на багатьох підприємствах України та Молдови.
    Професор Мішин В.І. вперше виявив і ввів в наукову термінологію ефект внутрішньої ємнісної компенсації реактивної потужності в асинхронних машинах. Він дослідив і обґрунтував енергоефективні режими асинхронних машин з меншим споживанням реактивної потужності і обґрунтував підходи для управління втратами електроенергії у динамічних електромеханічних системах. Наразі, результати цих досліджень є надзвичайно актуальними в умовах сьогодення. Нові методи підвищення енергоефективності асинхронних машини активно використовується у дослідженнях інших науковців та відомі широкій міжнародній науковій спільноті.
    Під керівництвом Володимира Івановича були виконані та успішно захищені 18 кандидатських і одна докторська дисертація. Мішин В.І. має понад 200 публікацій, серед яких 6 монографій, 50 авторських свідоцтв і патентів, наукові статті, навчальні та методичні посібники.
    Для колег, учнів Володимир Іванович назавжди залишиться чуйним наставником, талановитим науковцем і педагогом. Для нас він – приклад для наслідування!
З глибокою пошаною, схиляючи голови перед пам’яттю професора Мішина В.І., варто згадати його жттєве кредо. У своїх мемуарах Володимир Іванович писав: «Я живу. Життя цікаве і завжди дивовижне».

    Колектив ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження НУБІП України підтримав ініціативу групи науково-педагогічних працівників щодо проведення у березні поточного року наукового семінару, присвяченого розвитку наукових напрямів професора Мішина В.І.

Світлана Макаревич,
доцент кафедри електропостачання ім. проф. В.М. Синькова

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook