Перший день «Школи першокурсника»

13 серпня 2014 року

На університетських вулицях спостерігається пожвавлення і метушня. До початку навчального року ще більше 2 тижнів, а в корпусах ніде і яблуку впасти. На запитання «Що за подія?», – отримуємо відповідь студентів: «Це ж «Школа першокурсника» розпочалася»!

Так, до університетської сім’ї влилася свіжа кров. Вони ще трішки розгублені і сором’язливі, подекуди з мамами і татами, а на обличчях помітне хвилювання. Сьогодні вперше студенти нового набору знайомляться із деканами, адміністрацією та викладачами університету. Вони уважно слухають, бодай не пропустити жодного слова. Адже, без сумніву, усе почуте стане в пригоді. Їх хвилюють безліч запитань: куди і як поселятися, де студентська їдальня, яка система оцінювання, що таке академічний рейтинг студента, чи функціонує секція, приміром із баскетболу, чи є можливість займатися бальними танцями, як долучитися до лав студентської організації… На них надають вичерпну відповідь організатори «школи». Тож запевняємо, що до 1 вересня учорашні школярі потроху адаптуються до університетського життя.

Зауважимо, що більшість із учасників – студенти технічних та агрономічних напрямів підготовки. Проте серед них, як показав перший день відбору до мистецьких колективів, є чимало творчих особистостей. До речі, студентка факультету енергетики і автоматики захоплюється грою на фортепіано. Є і ті, хто раніше займався художньою самодіяльністю. А ще  багато учасників «школи» виявили бажання навчитися співати народних пісень, танцювати гопака чи сучасний хіп-хоп. Як і де розвивати свої здібності, першокурсникам розповіла завідувач кафедри культурології Ірина Майданюк

Вона представила кожному факультету творчі колективи та їх керівників.  Із захопленням студенти поглядали на відео та слайди традиційних університетських культурних заходів. Це і «Голосіївська весна», «Краса НУБіП», вистави, тощо. Та найбільшу увагу привернуло грандіозне свято «День знань». І не випадково, адже більшість із учасників «школи» братимуть участь у його підготовці. Ірина Майданюк підкреслила, що усі колективи є неодноразовими переможцями і лауреатами фестивалів, конкурсів всеукраїнського і міжнародного рівнів. Також  на кафедрі є можливість займатися соло. Працюють тут і заслужені артисти України Наталія Шелепницька, Роман Рудий.

Без поповнення не залишився жоден художній колектив. Багато студентів, особливо хлопців, виявили бажання займатися бальними танцями в ансамблі «Чарівність» (керівник Світлана Макода). Хто декламує, має акторські здібності – мерщій до Наталії Тітенко в народний театр «Березіль». Охочі до академічного та естрадного співу одразу оточили Любов Шкварун. До речі, академічний хор університету має усі шанси стати от-от народним. Навіть виявилися помічники для звукорежисера Олександра Третяка. Енергійних і витончених запросила в хореографічний колектив «Дівоче сузір’я» Ольга Сауріна. Сергій Дудко, Валерій Музальов, Володимир Якимчук здійснили відбір у найбільший і найпотужніший колектив – народний ансамбль пісні і танцю «Колос». Ніна Мелікова та Сергій Дудко поповнили першокурсниками вокальні ансамблі «Амеро» та «Октава». Присутніх проінформували про відновлення роботи народного духового оркестру. Близько 400 студентів записалися в художні колективи. Серед них є й такі, які  вирішили спробувати себе одразу у кількох напрямах. 

Окрім того, першокурсники навчально-наукових інститутів лісового і садово-паркового господарства, тваринництва та водних біоресурсів, земельних ресурсів і правознавства, бізнесу, рослинництва, екології і біотехнологій, енергетики і автоматики познайомилися із директорами, деканами факультетів.  

Начальник навчального відділу Лариса Кліх і директор відділу магістерських програм Олена Колеснікова розповіли про структуру, діяльність та широкі можливості  навчання університету під час лекції «НУБіП України на сучасному етапі». Не залишилися поза увагою міжнародні магістерські програми з можливістю отримання подвійних дипломів. А на перспективу – здобуття ОКР «Магістр», аспірантура, докторантура. Лариса Володимирівна одразу зацікавила аудиторію, тому зустріч пройшла у формі діалогу.

Багатьох першокурсників хвилювало питання, як потрапити в ряди студентського самоврядування. Таких бажаючих, за словами голови студентської організації Ольги Кухар, близько 50-70%. Тож можемо сказати, що з активністю та ініціативністю у нас все гаразд. Майбутні учасники студентського руху вже набули досвіду самоврядування у школі. Отже, маємо хороший потенціал. Зацікавили учасників і клуби за інтересами, яких  у Студентській організації університету діє близько десятка. Тому кожен зможе спробувати себе. Однак відповідь на це буде згодом, після підбиття підсумків анкетування. 

Про профспілкову організацію та соціальні гарантії поспілкувалися із першокурсниками її представники  Володимир Литвиненко та Микола Булачок.

Особливості виховного процесу в університеті презентував  першокурсникам директор ННЦ виховної роботи та соціального розвитку Дмитро Черкашин. Дмитро Костянтинович зазначив, що студентське життя базується на трьох китах: навчання, наукова і виховна робота та закликав присутніх не бути байдужими. Мова йшла також і про суть академічного рейтингу та систему заохочення і стимулювання. На завершення Дмитро Черкашин додав: «В університеті створені всі умови для самореалізації. Від Вас, шановні студенти, потрібно лише бажання».
 
 
Продовжив думку в.о. завідувача кафедри фізичного виховання Сава Бринзак. Першокурсники почули і про досягнення та успіхи студентів, спортивні секції та абонементні групи університету.  Сава Саввович розповів про можливість долучитися до збірних вишу з командних видів спорту. Хлопців одразу зацікавив великий та міні-футбол, який можна назвати видом спорту № 1 в університеті. Створена жіноча команда у цьому році показала вагомий результат – друге місце серед ВНЗ III-IV рівнів акредитації міста Києва.  Викладачі кафедри  завжди чекають усіх бажаючих займатися спортом, бо у здоровому тілі – здоровий дух!
 
Ольга Наконечна
 
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook