Українські рятувальники отримають від «Антонова» протипожежний літак

18 грудня 2021 року
Державна служба України з надзвичайних ситуацій

 17 грудня Державне підприємство «Антонов», яке входить до складу Укроборонпрому, уклало контракт на постачання протипожежного літака АН-32П Спеціальному авіаційному загону оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС України. У той же день між Концерном і Міністерством внутрішніх справ України було підписано меморандум про співпрацю і взаємодію, спрямовані на створення європейського авіаційного хаба пожежної безпеки.

«Цього року до України звернулося декілька країн із закликом про допомогу. Туреччина, Італія та Греція просили наших фахівців допомогти у гасінні пожеж. За результатами такої співпраці, МВС прийняло рішення купити ще один літак, який дозволить ефективно боротися з пожежами. Тому, ми хочемо замовити виготовлення ще одного літака АН-32П», - сказав Денис Монастирський.

Міністр внутрішніх справ наголосив, що міжнародні партнери, всі як один сказали, українські літаки – були найкращі, вони могли набрати найбільшу кількість води: «Наші авіатори працювали у найскладніших умовах, у важкодоступних місцях, у горах. Хоча, там були літаки з усього світу».

Згідно з меморандумом, Концерн і МВС мають намір підтримувати модернізацію Державним підприємством «Антонов» літаків АН-32 до варіанту АН-32П з використанням складових частин і компонентів українського виробництва, технічне супроводження їх подальшої експлуатації тощо.

У свою чергу, тимчасово виконуючий обов’язки Голови ДСНС Сергій Крук підкреслив, що сьогодні авіаційні можливості безпекової складової і, зокрема, можливості ДСНС примножились. Він також побажав активної роботи колективу ДП «Антонов» і керівництву підприємства.

«Ми готові і надалі приймати такі літаки на своє озброєння щоб оновити свій авіапарк і зробити безпечнішим життя людей, які потребуватимуть нашої допомоги», - сказав тимчасово виконуючий обов’язки Голови ДСНС України Сергій Крук.

Літак Ан-32П, який отримують рятувальники, призначений для гасіння лісових пожеж, транспортування і десантування пожежників і спеціального спорядження, обладнання та вантажів, необхідних для їхньої роботи.

Машина може нести із собою близько 8000 літрів вогнегасної рідини у чотирьох зовнішніх змінних баках. Скидати рідину можна як одночасно з усіх ємностей, так і з кожної окремо із заданим проміжком часу.

Ан-32П має крейсерську швидкість 450 км/год, а його радіус дії становить 150 км.

«Ми, як розробники, впевнені у надійності та високій ефективності цих літаків. Нині ми підписали контракт на постачання одного Ан-32П, але сподіваємося, що з часом укладемо угоду на більшу кількість таких машин, яку наше підприємство готове виконати», – наголосив зазначив генеральний директор ДП «Антонов» Сергій Бичков.

Контракт на постачання літака сприятиме підвищенню оперативних можливостей Держслужби з надзвичайних ситуацій під час виконання завдань. Фінансування здійснюватиметься за допомогою кредитів (позик) під державні гарантії.

Нагадаємо, що тільки у 2021 році, під час гасіння пожеж на території Турецької Республіки наприкінці липня і у серпні, літаками АН-32П ДСНС України було виконано 133 польоти та здійснено 124 скиди води на осередки пожеж (992 т).

20211217-IMG_9431.jpg

20211217-IMG_9449.jpg

20211217-IMG_9382.jpg

 

Джерело: Державна служба України з надзвичайних ситуацій. https://www.dsns.gov.ua/ua/Ostanni-novini/132940.html

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook