З витоків співпраці НУБіП України та Ферганського державного університету (Республіка Узбекистан)

20 грудня 2021, 9:07

     Здавалось нещодавно, всього лише три роки як НУБіП України та Ферганський державний університет уклали угоду про спільну співпрацю. Витоки цієї угоди були пов’язані з необхідністю надання допомоги Вузам Республіки Узбекистан у підготовці фахівців з бджільництва. В 2017 році президент Узбекистану Ш.М. Мирзияєв підписав постанову «Про заходи щодо подальшого розвитку галузі бджільництва в республіці». Враховуючи нагальну потребу у фахівцях з бджільництва в Узбекистані було створено три освітянські центри - в Самарканді / Самаркандський державний університет/, Ташкенті /Ташкентський аграрний університет та Фергані /Ферганський державний університет/. До цих центрів було долучено по одному ПТУ, коледжу та сформовано факультети з бджільництва. Крім того для практичної підготовки при центрах побудовано і оснащено сучасним обладнанням навчально-виробничі бази. До їх структури ввійшли цехи з виготовлення вуликів, пасічного інвентарю та обладнання, переробки і фасування продукції бджільництва, виготовлення вощини, складські приміщення, навчальні аудиторії та музей. На кожній навчально-виробничій базі утримують по 450 бджолиних сімей, а на земельних ділянках вирощують поширені в республіці медоносні рослини. При цих центрах постійно відбуваються семінари з різних питань бджільництва. Фінансування центрів відбувається за рахунок держави, але активну підтримку також надає й асоціація бджолярів Узбекистану.

     Конкурси до вступу на спеціальність «Бджільництво» у Вузах сягають 17 чоловік на 1 місце. На навчання факультет набирає 25 студентів, стільки ж готують у ПТУ та коледжах.

      У 2019 році ректор Ферганського державного університету Республіки Узбекистан звернувся до НУБіП України в наданні допомоги в підготовці фахівців з бджільництва. З цього часу й розпочалась тісна співпраця двох університетів. Вже третій рік поспіль НУБіП відряджає викладача кафедри конярства і бджільництва до Ферганського державного університету. Окрім читання лекцій, університету надається консультативна допомога в підготовці кадрів, налагодженню практичної підготовки студентів, керівництві докторантами. У 2021 році професорсько-викладацький склад кафедри конярства і бджільництва НУБіП України спільно з науковцями Ферганського державного університету за підтримки ФАО ООН підготували та видали на узбецькій мові підручник, навчальний посібник і монографію.

    Оскільки ця література видана в Узбекистані вперше, то це сприятиме поліпшенню якості підготовки фахівців. Щодо співпраці НУБіП України з Узбекистаном, то вона стрімко розвивається. Так, керівництво Ташкентського аграрного університету висловило наміри про співпрацю з НУБіП. Ферганський державний університет, окрім навчальної роботи, планує залучати професорсько-викладацький склад кафедри конярства і бджільництва НУБіП до наукової роботи.

В.Броварський,
професор кафедри конярства
і бджільництва
 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook