16 грудня — цей день в історії

16 грудня 2021, 14:07

16 грудня 1773 р. - у США (тоді ще британській колонії) сталося «Бостонське чаювання» - жителі міста Бостон захопили та викинули у море велику кількість чаю, на знак протесту проти митної політики Лондона. Дії, які Великобританія застосувала у відповідь, стали однією з причин американської війни за незалежність.
16 грудня 1989 року — із виступів на площі біля кафедрального собору міста Тімішоара розпочалася революція в Румунії. У ніч із 16 грудня на 17 грудня відбулися перші зіткнення з силовиками режиму Чаушеску.
16 грудня 1991 р. — Республіка Казахстан проголосила незалежність.

          

Міжнародні новини

У Європейському Союзі «омікрон-штам» коронавірусу вже через місяць витіснить штам «дельта», проте держави-члени ЄС до цього готові, оскільки майже 67 відсотків населення Євросоюзу повністю щеплені. Про це заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн. Пані фон дер Ляйєн також повідомила, що зараз на території Європейського Союзу виробляється понад 300 млн. доз вакцини щомісяця.
Сенат США схвалив проєкт оборонного бюджету на 2022 рік на суму $778 млрд, який передбачає виділення $300 млн на надання підтримки Україні. Документ ухвалили 89 голосами проти 10, направивши оборонний бюджет на підпис президента Джо Байдена після кількох тижнів затримки.
Євросоюз має намір виділити 2,3 мільярди євро у вигляді інвестицій для країн-учасниць «Східного партнерства». Про це було оголошено на саміті, що пройшов у Брюсселі, де лідери країн ЄС зустрілися з керівництвом п’яти колишніх радянських республік. У ході саміту обговорювалася також політика, яку проводить Росія, яка, на думку ініціаторів саміту, виношує агресивні плани. Про це, зокрема, заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн:
– Закликаємо Росію до деескалації, закликаємо утримуватись від будь-яких подальших агресивних дій. Ми запевнили Україну в незмінній підтримці та прихильності до її суверенітету та територіальної цілісності. І не має бути справді жодних сумнівів у тому, що Європейський Союз твердо реагуватиме на будь-які подальші прояви агресії проти України.

         

 

 

Олексій Оснач,
доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook