Навчальний процес потребує новітнього обладнання: факультет захисту рослин, біотехнологій та екології

15 грудня 2021 року
     Університет постійно дбає про модернізацію і оновлення навчальних і наукових лабораторій, адже оновлення матеріально-технічної бази є одним із пріоритетних напрямків підготовки висококваліфікованих фахівців. У 2021 році в межах виконання програми розвитку НУБіП «Голосіївська ініціатива – 2025» на обладнання для навчального процесу на всіх факультети та ННІ були виділені значні кошти.
   
 То на що ж цьогоріч свою частину їх витратили на факультеті захисту рослин, біотехнологій та екології, розповідає декан Юлія Коломієць.

     За підтримки ректорату проведено капітальний ремонт навчально-наукової лабораторії біотехнології та клітинної інженерії і закуплено для неї обладнання на суму більш як один мільйон гривень. Ця лабораторія є ключовою для проведення лабораторних робіт із спеціальних дисциплін, таких як «Загальна біотехнологія», «Біотехнологія рослин», «Біоінженерія» та для виконання дипломних робіт студентами. Наприклад, науково-дослідна робота студентів спрямована на технології одержання безвірусного посадкового матеріалу вегетативно розмножуваних культур методом мікроклонального розмноження, одержання біологічно активних речовин, які є основою препаратів фармацевтичної і промислової галузі, за допомогою поліалельних монолокусних мікросателітних маркерів оцінюється генетичне різноманіття культур української і зарубіжної селекції, використання клітинної селекції рослин на стійкість до біотичних та біотичних факторів, що особливо актуально в умовах змін клімату.
     У ході виконання наукових досліджень придбано обладнання на суму понад два мільйони гривень, яке ефективно використовується і в освітньому процесі: cпектрофотометри, бокси ламінарної безпеки, витяжні шафи, водяні бані, центрифуги, мікроскопи для ведення лабораторних робіт з фахових дисциплін – «Біохімія», «Біоінженерія», «Екологічна біотехнологія», «Інструментальні методи аналізу» і «Молекулярно генетичні основи біотехнологічних виробництв» у магістратурі. Нові наукові розробки враховуються при щорічному розгляді навчальних планів підготовки фахівців ОС «Бакалавр» і «Магістр», і лягли в основу створення у 2020 році нових вибіркових блоків – «Промислова біотехнологія» та «Фітобіотехнологія».

 

   Для набуття фахових компетентностей на основі інноваційних підходів з екології, охорони довкілля та збалансованого природокористування на кафедрі екології агросфери та екологічного контролю створено навчально-науково-виробничу лабораторію «Екологічного контролю довкілля» та придбано обладнання до 300 тисяч гривень. Дуже бракувало для наукових досліджень вольтамперометричного аналізатора ТА-Lab, який дозволяє в автоматичному режимі і з застосуванням мінімальної кількості реактивів визначати наявність ряду токсичних мікроелементів (Аѕ, Сd, Рb, Сі, Zn, Мп, Нд, Ѕе, I, Ni, Со, Fе, Пекло, Sb, Bi, Sn) у зразках вод (природних, стічних, питних), ґрунтів (у т.ч. торфу, мулу, донних відкладень), харчових продуктах, біологічних матеріалах та інших об'єктах, які можуть бути представлені у вигляді водного розчину. Висока чутливість приладу дозволяє фіксувати наявність токсичних домішок на рівні 0,1 ГДК і нижче.

 

     До обладнання, придбаного коштом університету, додалося й закуплене за рахунок гранту від Національного фонду досліджень України: польовий спектрометр МКГ-АТ 132 для вимірювання радіоактивності та якісних характеристик радіонуклідів, інкубатор вуглекислого газу ICO 50, гамма – спектрометр СЕГ-001 «АКП – С»-63.
     На черзі – закупівля приладу для проведення полімеразно-ланцюгової реакції (Real-time PCR) та ферментеру BioFlo-120. Використання цього обладнання планується для проведення лабораторних робіт для студентів, виконання аспірантських науково-дослідницьких робіт та підтримання колекції сільськогосподарських рослин НУБіП України.
     Придбання новітнього обладнання позитивно вплине на якість надання освітніх послуг, рейтинг спеціальностей, виконання науково-дослідницької роботи та може привернути увагу сторонніх фахівців для майбутньої співпраці.

Розмовляла Ірина Кушніренко
 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook