14 грудня — цей день в історії

14 грудня 2021, 7:51

14 грудня 1913 р. - острів Кріт був офіційно анексований Грецією.
14 грудня 1918 року — в Україні режим гетьманської влади був скинутий повстанцями під командуванням Симона Петлюри та гетьманськими військами, що перейшли на бік Директорії. Павло Скоропадський підписав маніфест про зречення гетьманства і залишив Київ.
14 грудня 1939 року у Палаці Націй, штаб-квартирі Ліги у Женеві (Швейцарія) були прийняті резолюція Асамблеї та ухвала Ради Ліги Націй про виключення Радянського Союзу з цієї міжнародної організації з засудженням «дій СРСР, спрямованих проти Фінляндської держави» за розв'язання війни з Фінляндією.
14 грудня 1955 р. - до рядів членів ООН додалася низка держав: Австрія, Албанія, Болгарія, Угорщина, Йорданія, Ірландія, Іспанія, Італія, Камбоджа, Лаос, Лівія, Непал, Португалія, Румунія, Фінляндія, Цейлон (Шрі-Ланка).

     

 Міжнародні новини

Євросоюз ухвалив рішення відправити партію вакцин від коронавірусу до країн Східного партнерства. Єврокомісія підписала у понеділок угоду з Польським банком розвитку щодо створення інноваційного механізму для підтримки країн-членів ЄС у відправленні препаратів до України, Вірменії, Азербайджану, Грузії та Республіки Молдови. Вартість пакету — 35 млн. євро, включаючи самі вакцини, їх доставку та логістику.
Раніше Євросоюз уже надав країнам Східного партнерства 30 млн. доз препаратів через систему COVAX. Про нові поставки було оголошено напередодні 6-го саміту ЄС – Східне партнерство, який відкриється у середу у Брюсселі. Перше постачання в рамках цього механізму очікується найближчими тижнями з Португалії до Вірменії. Низка інших держав-членів ЄС вже виявила бажання взяти участь у цій програмі.
«Тільки вакцинація може всіх нас врятувати. І ми говоримо про країни-східні партнери, де середній рівень вакцинації становить лише 28%. Тож настав час допомогти їм прискорити вакцинацію і повністю прищепити всіх», - сказав єврокомісар з питань сусідства та розширення Олівер Вархелі.
Ситуація в Україні, криза на польсько-білоруському кордоні, «Північний потік-2», репарації від Німеччини та суперечка ЄС та Польщі з приводу верховенства права – ось неповний перелік пунктів, які новий канцлер ФРН Олаф Шольц обговорив із польськими колегами під час візиту до Варшави. Олаф Шольц наголосив на важливості дружніх зв'язків між Німеччиною та Польщею та дипломатично прокоментував розбіжності Варшави та Брюсселя. «Європа — це співтовариство, засноване на цінностях і праві, - зазначив він. - Нас об’єднують ідеї верховенства закону та демократії. Буде добре та корисно, якщо дискусії та переговори ЄС, Єврокомісією та Польщі завершаться ухваленням позитивного та прагматичного рішення». Польська сторона обговорила з гостем ризики, які Варшава пов'язує із запуском газопроводу «Північний потік-2». Шольц також пообіцяв докласти зусиль для дотримання транзитних інтересів України.

          

 Євросоюз наклав санкції на «Групу Вагнера». Як вважають у ЄС, ця «приватна військова компанія за підтримки Росії набирала, навчала та відправляла в гарячі точки «солдат удачі», щоб чинити насильство, грабувати природні ресурси та залякувати мирних жителів, порушуючи міжнародні закони та права людини». Рішення було ухвалено на засіданні міністрів закордонних справ ЄС під головуванням Верховного представника із зовнішньої політики.
«Ця група відображає гібридний характер бойових дій Росії, - заявив Жозеп Боррель. - Вони становлять загрозу і створюють нестабільність у низці країн по всьому світу». У ЄС покладають на цю ПВК «відповідальність за тортури, позасудові, масові або довільні страти та вбивства в Україні, Сирії, Лівії, ЦАР та Судані».

 

 

 

 

Олексій Оснач,
доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook