Технології конверсії біомаси та відновлювані джерела енергії для енергозабезпечення територіальних громад - тема наукової дискусії енергетиків

14 грудня 2021 року

     9 грудня 2021 року на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України відбувся міжнародний семінар ««Технології конверсії біомаси та відновлювані джерела енергії для енергозабезпечення територіальних громад», співорганізаторами якого виступили Tamil Nadu Agricultural University (AEC&RI), Coimbatore, India та Поліський державний університет, Білорусь. Активну участь у роботі форуму взяли викладачі та аспіранти кафедр електротехніки, електромеханіки та електротехнологій, електропостачання ім. проф. В.М. Синькова та теплоенергетики, які представили результати своїх наукових досліджень.
    Вступним словом відкрили міжнародний семінар Віктор Каплун, директор навчально-наукового інституту енергетики, автоматики та енергозбереження Національного університету біоресурсів і природокористування України та Б. Шрідар, декан, сільськогосподарського інженерного коледжу та науково-дослідного інституту аграрного університету Таміл Наду, Коїмбатор, Індія. У своїх виступах вони окреслили внесок науковців ННІ енергетики, автоматики та енергозбереження НУБіП України та Аграрного університету Таміл Наду, Коїмбатор, Індія у виконання українсько-індійського білатерального проєкту «Науково-технічні основи створення комплексу енерготехнологічної переробки біомаси для отримання речовин з новими властивостями і підвищення їх комерційної цінності». Цей проєкт надав можливість партнерам на протязі 3 років сформувати і вирішити ряд актуальних завдань біоенергетичної галузі.

 

    Модератором цього заходу був Андрій Жильцов, завідувач кафедри електротехніки, електромеханіки та електротехнологій Національного університету біоресурсів і природокористування України. У семінарі взяли участь 37 фахівців із 3 держав: України, Індії та Республіки Білорусь. Було представлені ґрунтовні доповіді науковців і розглянуті та обговорені ключові питання сучасних технологій конверсії біомаси у паливо і енергію, підвищення енергоефективності місцевих мікромереж з відновлюваними джерелами, формування енергонезалежних громад в контексті протидії зміни клімату, сталого управління водними ресурсами: очищення води та стічних вод.

     Розроблені технології перетворення енергії біомаси та попередньої обробки біомаси представив у своїй доповіді професор П. Субраманян, завідувач кафедри інженерії відновлюваної енергетики аграрного університету Таміл Наду (Індія)

    Доцент кафедри електропостачання ім.проф. В.М. Синькова Світлана Макаревич ознайомила учасників семінару з сучасними методами підвищення енергоефективності місцевих мікромереж з відновлюваними джерелами.

    Професор кафедри Інженерії відновлюваної енергетики аграрного університету Таміл Наду (Індія) Д. Рамеш представив учасникам семінару доповідь на тему «Біоконверсія та виробництво біодизеля з біомаси»

     Проблеми та перспективи сталого управління водними ресурсами, очищення води та стічних вод окреслив у своєму виступі Володимир Штепа, декан інженерного факультету Поліського державного університету (Білорусь)

    Результати моделювання фізико-хімічних процесів перетворення біомаси під впливом магнітного поля були представлені у доповіді Миколи Заблодського, наукового керівника білатерального проєкту, професора кафедри електротехніки,електромеханіки та електротехнологій НУБіП України.

   Учасники семінару відзначили актуальність даного семінару з урахуванням великого практичного досвіду доповідачів і практичного значення представлених доповідей для фахівців, компетентний вибір тем обговорення. Як один з позитивних і важливих аспектів проведення семінару відмічене активне залучення до наукової спільноти молодих вчених і аспірантів. У підготовці семінару брали активну участь доценти Дмитро Сорокін, Сергій Усенко, аспіранти Станіслав Ковальчук, Юлія Олійник, студент Юрій Оксимець.

    Учасники семінару вважають за доцільне розглядати міжнародний семінар як ефективну комунікативну основу та продовжити практику проведення семінарів з обміну досвідом між сторонами- учасниками: Національним університетом біоресурсів природокористування України, Tamil Nadu Agricultural University (AEC&RI), Coimbatore, India, Поліським державним університетом, Білорусь.


Микола Заблодський,
заступник директора ННІ енергетики, автоматики
та енергозбереження з наукової роботи

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook