10 грудня у світі та в НУБіП України відзначають День прав людини

11 грудня 2021 року

Щорічно 10 грудня в світі відзначають Міжнародний день захисту прав людини. Ця дата була впроваджена Генеральною Асамблеєю ООН в 1950 році на честь прийняття саме цього дня у 1948 році Загальної декларації з прав людини, яка в свою чергу стала першим документом, що не тільки сформулював положення про права людини, а й запровадив ефективний механізм забезпечення та захисту широкого спектра громадянських та політичних прав.
Загальна Декларація прав людини проголошує, що права і свободи людини не можуть бути обмежені за ознаками статі, раси, кольору шкіри, мови, релігії, політичних переконань, національного або соціального походження, майнового стану. Серед проголошених прав найважливішими є: рівність усіх перед законом, презумпція невинуватості, недоторканність особи, право на політичну діяльність, працю відпочинок, освіту, соціальне забезпечення, право виїзду зі своєї країни та безперешкодного повернення до неї та інші.
Студенти 3 групи 3 курсу спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» кафедри міжнародних відносин і суспільних наук гуманітарно-педагогічного факультету НУБіП України, розуміючи важливість цього документу для всього людства, вирішили приєднатися до святкування 73-ї річниці його прийняття та під час кураторської години обговорити найголовніші та найгостріші проблеми сучасності пов’язані з дотриманням та виконанням положень Декларації.
Учасниками заходу було підготовлено цікаві та змістовні презентації. Зокрема, студентки МВ-19003б Закоморна Анастасія та Мариніч Валерія представили узагальнюючу роботу з даної проблематики – «Основні права людини», а Орос Богдана в своїй роботі «10 грудня – День прав людини» закцентувала увагу на окремих проблемах, що є найболючішими в останні роки у світі – скорочення нерівності, просування прав людини та в Україні – захист прав і свобод громадян в умовах пандемії COVID-19 та російської агресії, що потребує особливої уваги.

Після жвавого обговорення проблем з дотримання та виконання прав людини, студенти-міжнародник прийшли до висновку, що на сьогодні важливо, щоб кожна людина знала свої права, щоб ці права стали цінністю, визнаною і державою, і суспільством. Не менш значимими є повага кожного з нас до прав інших людей. Очевидною є необхідність глобальної солідарності, людяності та значимості прав людини у відновленні миру таким, яким ми хочемо його бачити як на національному рівні так і на міжнародному.

  

Анастасія Закоморна, Валерія Мариніч, Богдана Орос,
студентки групи МВ-19003б
Вікторія Хвіст,
доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук,
куратор групи МВ-19003б

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook