Енергетики і автоматники спільно з міжнародними партнерами в пошуках вирішення однієї із проблем сучасності

8 грудня 2021 року

 

На запрошення польської сторони в період з 1 по 5 грудня 2021 р. в Uniwersytecie Przyrodniczemy w Poznaniu перебували доценти кафедри автоматики та робототехнічних систем ім. акад. І. Мартиненка Володимир Решетюк і Алла Дудник. Ініціатором і куратором цього заходу був Dr. Kamil Witaszek, який два місяці тому відвідав наш університет.

    У цей період була виголошена доповідь Володимира Решетюка «Instytut Dydaktyczno-Naukowy Energetyki, Automatyki i Oszczędności Energii: stan i perspektywy rozwoju», де були окреслені зокрема наукові напрямки діяльності інституту і кафедри. Акцентовано увагу на співпрацю кафедри зі стратегічним партнером – ПрАТ «Комбінат «Тепличний» у вирішенні сьогоднішніх енергетичних проблем. Оскільки в цьому напрямку працюють і господарі, а інститут зробив внески до Національного фонду досліджень щодо використання альтернативних джерел енергії, то звісно виникло багато питань для дискусії. Зокрема на січень 2022 р. запланований «мозковий штурм» («burza mozgów») зацікавлених осіб інституту і науковців факультету для напрацювання спільної наукової платформи.

    Також проведено зустрічі з деканом факультету Inżynierii Środowiska i Inżynierii Mechanicznej пані prof. dr hab. inż. Klaudią Borowiak та заступниками декана з навчальної і міжнародної діяльності dr inż. Mirosław Czechlowski і prof. UPP dr hab. inż. Wojciech Czekała, а також науково-педагогічними працівниками кафедри Inżynierii Biosystemów prof. UPP dr hab. inż. Krzysztofiem Pilarskim, на чолі із завідувачем prof. UPP dr hab inż. Maciejem Zaborowiczem. Сторони обмінялися науковими доробками, зокрема для бібліотеки факультету була презентована монографія «Innovative energy-saving technologies in biotechnological objects control», авторства науковців інституту, Національного університету харчових технологій і Варшавського університету наук про життя (SGGW).

    Дві стратегічні задачі були сформульовані під час цього візиту: підписана Угода про співпрацю між факультетом інженерії середовища і інженерії механічної та ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження, а також сформована дорожня карта у пошуку грантів на проведення наукових досліджень в напрямку використання альтернативних джерел енергії.
   Через призму цих задач обговорювалася освітньо-наукова програма "Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології" для підготовки здобувачів 3-го рівня, її слабкі і сильні сторони, уточнення її компетентностей; домовлено про стажування аспірантів інституту у польському виші; про спільні публікації статей, участь в якості організаторів у проведенні конференцій, що є однією із умов формування внесків до грантів; про участь науковців обох університетів у програмно-наукових радах часописів і проведення аналізу навчальних планів щодо запровадження системи подвійних дипломів «Double Degree».
    Гостям була надана можливість ознайомитися із науковими лабораторіями кафедри і однією із кращих в Польщі, університетською біогазовою установкою потужністю 250 кВт.

    Підсумовуючи результати візиту, можна впевнено сказати, що сформовано «вікно можливостей» для підсилення наукового потенціалу обох вишів.

Олексій Опришко,

доцент кафедри автоматики та робототехнічних
систем ім. акад. І.І. Мартиненка

 
 
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook